Na čo si dať pozor pri výbere matraca?

By | 27. marca 2014

Nie je to tak dávno, čo sme doma menili matrace. Dôvod? Taký ako aj pred rokom a aj dva roky predtým – dokonale sa v nich vyležala jama. Človek šiel večer spať a bolo to ako keby si ľahol do jamy, či jarku pri ceste. Proste otras.

Tretia výmena matracov u nás sa však už niesla v duchu značného rozhorčenia z toho, že posledné matrace nevydržali ani dva roky. Vykašľali sme sa teda na lacné matrace, resp. ignorovali sme cenu a šli sme prioritne po kvalite. Ak si to totiž zrátame, tak sme, za tú cenu, ktorú sme do matracov už investovali za tých pár rokov,  už dávno mohli mať perfektné kvalitné matrace a nie len molitany s poťahom.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Pri hľadaní vhodného matraca sme narazili na viacero eshopov a predajcov – odlíšiť kvalitu od pliev však nakoniec nebolo až tak náročné. Riadili sme sa niekoľkými jednoduchými pravidlami:

1. materiály použité v matraci musia byť kvalitné

  • penová, či latexová vložka musí mať vysokú hustotu aby sa ľahko nedeformovala – požadovaná hustota minimálne 60 kg/m3
  • po skúsenostiach s penovými matracmi sme sa rozhodli že chceme pružiny, resp. taštičky a tie musia byť tiež kvalitné, ideálne vyšší počet (aspň 250 na m2), aby sa lepšie rozložila hmotnosť a oddelené v samostatných taštičkách

 

2. kvalitné materiály sú ťažké – matrac s malou váhou je podozrivý

3. výška matraca minimálne 12cm – menšie sa nedokážu poriadne prispôsobiť krivkám tela a spánok je o to horší

4. o kvalite matraca veľakrát svedčí aj záručná doba – záruka viac ako 2 roky (24 mesiacov) definované zákonom, je svojim spôsobom nepriame vyjadrenie firmy, či výrobcu, že za kvalitou si naozaj stojí – čím viac, tým lepšie

5. posledné pravidlo bolo skôr o osobnej preferencii – chceli sme matrace, ktoré budú z jednej strany tvrdšie a z druhej mäkšie – ak by ním nevyhovovala tvrdosť môžeme si ich jednoducho otočiť

...

Filtrovalo sa nám v ponukách rôznych predajcov a výrobcov veľmi rýchlo – šmejdmi je totiž trh v tejto oblasti doslova presýtený. Po niekoľkých hodinách hľadania sme nakoniec našli čo sme hľadali. Našim šampiónom sa stal ortopedický matrac Vegas, model 10a (http://www.matrace-vegas.sk/vegas-ortopedicky-tastickovy-matrac-model-10a-32).

Základ tvorí taštičkový blok o hustote 256 pružín na m2, nad ním je z jednej strany kokosová doska (a táto strana tak má tvrdosť T4), na druhej je menej vysoká kokosová doska v kombinácii s vložkou ekolatexu (o hustote 65kg/m3) a táto strana je tak mäkšia (tvrdosť T3).

ortopedicky matrac Vegas model 10a

 

Na celý matrac je záruka od výrobcu 36 mesiacov, čo je o celý rok viac ako záruka definovaná zákonom a na samotné jadro matraca s pružín v taštičkách je záruka dokonca 20 rokov.

Cena? Ak si zrátame, že za posledné dva penové matrace, ktoré sa nám vyležali za necelé 3 roky sme dali spolu cca takú istú sumu – boli by sme sprostí ak by sme šli znovu do nejakých lacných „molitanov“.

Ako sa vraví – nie sme tak bohatí, aby sme mohli kupovať lacné veci a pri matracoch sa nám to potvrdilo na 100% (osobne sa mi to potvrdilo už aj pri topánkach – 7 rokov nosiť jedny značkové botasky, to je už iný príbeh o hľadaní kvality).

Poučenie na záver? Ak idete kupovať čokoľvek (nie len matrace), rozmyslite si pred tým, ako dlho vám má daná vec slúžiť a či sa vám neoplatí investovať do nej viac financií a vo výsledku tak ušetriť.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.