Skryté investície do stavby – neignorujte ich.

By | 20. augusta 2014

Veľa ľudí ktorí sa rozhodnú stavať vlastný dom ide na to jednoduchým spôsobom – zistia si akú veľkú hypotéku si môžu zobrať a následne to pokladajú za svoj limit do ktorého sa hýbu. Potiaľ by to bolo ok, akurát, že nerátajú často s „nákladmi navyše“.

Asi neexistuje stavba, pri ktorej by sa nevyskytli nejaké nečakané výdavky. Niečo, s čím sa dopredu nerátalo a čo dokáže spraviť škrt cez rozpočet. A nemusia to byť nutne len nejaké nehody, ale napríklad aj niečo, s čím sa vopred neráta, lebo nikomu ani len nenapadlo že niečo podobné bude potrebné.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Od náradia, cez špeciálne služby a činnosti, na ktoré je potrebné najať odborníka, až po chýbajúci materiál, no dokonca aj časový sklz – to všetko a ešte viac, môže byť problémom. Väčšina ľudí následne siaha po iných zdrojoch, riešia ďalšie pôžičky, alebo sa uspokoja s tým, že nejaká časť domu zostane nezariadená a teda istú dobu nepoužiteľná (veď na prežitie stačí posteľ a pár hygienických zariadení 🙂 ). To je minimálne obmedzujúce a v mnohých prípadoch navyše aj hlúpe.

Pozor si ale treba dávať aj pri počítaní ceny zariadenia,s ktorým mimochodom niektorí ani nerátajú a neskôr sú nemilo prekvapení z toho, akú veľkú položku samotné zariadenie dokáže tvoriť. Málokto má priestor na to, aby mohol nakúpiť zariadenie vopred a uskladniť ho tam na niekoľko mesiacov, kým je dom hotový a skolaudovaný.

...

Je preto nutné brať v úvahu aj to, že ceny sa menia, rovnako ako ponuka tovaru a to čo ste si vyhliadli pred rokom, dnes už možno ani nezoženiete – budete hľadať náhradu a tá môže byť značne drahšia, hlavne ak sa predtým jednalo napr. o tovar v akcii, či výpredaji a dnes ho vystriedal nový, drahší model.

Ubrániť sa podobným nečakaným výdavkom sa dá len ťažko, nastanú prakticky vždy, lebo so všetkým sa rátať proste nedá. Jednou z možností je ale nachystať sa na ne.

Ak berieme hypotéku, tak nie „na doraz“.

Buď treba zobrať vyššiu (aj s rizikom dlhšieho splácania a tým aj jej predraženia) a vytvoriť si zo sumy navyše rezervu, alebo si treba dať vopred nejaké financie bokom a nebrať ju príliš malú s tým, že čosi máte ušetrené a to poslúži ako základ, ktorý hypotékou len doplníte.

Pointa je, nechať si nejaké zdroje bokom, pre strýčka príhodu do rezervy. Ak ich nemáte, vašu stavbu môže jeden výdavok navyše položiť, zastaviť a odložiť na neurčito, či rovno môžete o ňu prísť. Ak ju máte, slúži ako tlmiaci vankúš, aby ste nepadli priamo tvrdé dno, ale mali šancu danú situáciu zvládnuť.

A ak sa nič nečakané nestane? V tom prípade vám zostane našetrená suma bokom, čo tiež nie je nikdy na škodu. 😉

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.