Drevodomy, drevostavby, stavby z dreva … Aké sú ich hlavné výhody?

By | 28. decembra 2017

 Ak vás prepadla myšlienka postaviť si dom, mohli ste si všimnúť že sa na trhu objavili okrem klasických tehlových a murovaných domov aj drevostavby. Predstavu stavby z dreva netreba ihneď zavrhnúť, pretože drevo ako také má veľmi dobré vlastnosti. V tomto článku sa zameriame hlavne na výhody takýchto stavieb.

Drevený domy sa stavali už aj v minulosti, no vďaka technologickým pokrokom sa tieto stavby výrazne vylepšili. Pod pojmom drevodom sa neskrýva len veľký zrubový dom z guľatiny, ale ide jednoducho o dom z dreva, ktorý môže v konečnom výsledku vypadať a mať omietku ako klasický murovaný dom. Drevo je veľmi zaujímavá surovina, a mnoho architektov pochopilo jeho využitie pri moderných projektoch. Do popredia sa dostáva aj vďaka myšlienke najekologickejšieho bývania, kedy nemáte pocit, že bývate v betónovej krabici a podľa výskumov sa jedná tiež o najzdravšiu formu bývania.

Predstavme si teda niekoľko výhod medzi ktoré patrí najmä:

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

ÚSPORA FINANCIÍ

Priemerne veľký rodinný dom možno postaviť už do štyroch mesiacov a okamžite po jeho dokončení sa môžete nasťahovať. To, že je takáto stavba postavená rýchlejšie, neznamená že je nekvalitne urobená. Mnoho firiem si najprv pripraví prefabrikáty, ktoré jednoducho zložia na hotové základy, a stavba domu je hotová do niekoľkých týždňov. Ako to približne celé vypadá si môžete pozrieť v tomto cca trojminútovom videu:

Najčastejšie sa drevostavba postaví v areály firmy, ktorá takýto montovaný dom ponúka, každý kus sa očísluje a na požadovanom pozemku sa už len poskladá ako skladačka z lega. Práve toto riešenie celý proces stavby urýchľuje. Preto sú nižšie náklady na pracovnú silu, ale aj na poplatky na bývanie, kým nebývate vo svojom novo postavenom dome.

Ak vás zaujali práve zrubové domy z guľatiny, nasledujúce video vám priblíži predstavu jeho výstavby:

EKOLOGICKÝ VÝZNAM

Aj  keď sa v dnešnej dobe môžeme stretnúť s výraznou ťažbou dreva, les musí plniť počas svojho života rôzne funkcie. Preto existujú v lese rôzne špecializácie, aby sa vytvorila rovnováha. Čo je však dôležité, po ťažbe dreva nastáva vysádzanie nových mladých stromov, aby sa les udržiaval pri živote.

...

Okrem dreva z lesa,  sa dá tento materiál recyklovať z nepoužívaných alebo starých objektov. Podľa poškodenia dreva sa takéto drevo dá využiť na vykurovanie, a prípadne ak je nie je veľmi poškodené, dá ošetriť a využiť v inej stavbe. Medzi ďalšie výhody dreva patrí to, že je biologicky rozložiteľné a teda, po skončení jeho životnosti sa z neho dá ešte získať energia a nezaťažuje odpadom životné prostredie.

NÍZKE NÁKLADY NA KÚRENIE

Stena drevodomu sa skladá z dreveného nosného rámu, do ktorého je vložená tepelná izolácia, a z vonku je opláštená ďalšou vrstvou tepelnej izolácie s odvetranou medzerou. Táto skladba steny predstavuje veľkú výhodu pri vykurovaní. Poskytuje totiž nadštandardnú tepelnú ochranu aj bez toho, aby ste museli dom zvonku zatepľovať, čo vám ušetrí ďalšie náklady.

Nízka tepelná vodivosť, či priaznivá emisivita povrchu dreva zaručuje nízku spotrebu tepla na vykurovanie interiéru a teplota v interiéry sa dá lepšie regulovať . V jednoduchosti povedané, vykurujeme len vnútorný priestor a bez toho, aby bolo nutné vyhrievať steny.

OKAMŽITÉ BÝVANIE

To, že sa môžete do domu nasťahovať ihneď po výstavbe, sme spomínali už vyššie. Teraz si povieme, prečo je to vlastne možné, bez toho, aby sme museli stavbu nechať zazimovať.      Hlavnú úlohu v tomto procese hrá suchý proces výstavby. Medzi dispozície drevených domov patrí to, že vedia regulovať interiérovú vlhkosť prostredníctvom vyrovnanej vlhkosti dreva.

Bývanie urýchľuje tiež to, že drevo sa veľmi dobre a ľahko opracováva, spája spojovacím materiálom a tak je celá montáž ešte jednoduchšia, rovnako ako aj preprava alebo skladovanie.

Pri rozhodovaní o stavbe domu je častokrát spomínaná akustika a to, že tieto domy vŕzgajú. Drevo ako také má veľmi dobré akustické a konštrukčné vlastnosti. Treba však dostatočne odpružiť horizontálnu konštrukciu a podlahovú krytinu. Aby sa nežiadúcim zvukom zamedzilo úplne, používa sa drevobetónový strop. To znamená, že sa použije betónový poter. Aby ste však mali úplnú istotu, môžete použiť akustickú izoláciu, ktorá sa používa tiež pri ostatných druhoch domov.

ZHRNUTIE

  • rýchly proces výstavby,
  • použitie dreva je ekologické a zdravé,
  • drevo patrí medzi obnoviteľné zdroje a jeho spracovanie je ekologickejšie ako napríklad výroba pálenej tehly,
  • má veľmi dobré akustické a vykurovacie vlastnosti,
  • drevodomy patria medzi nízkoenergetické stavby.

Samozrejme, tak ako aj murované domy majú určité nevýhody, nevyhneme sa im ani pri stavbách z dreva. Nevýhody drevodomov si môžete prečítať v nasledujúcom článku. 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.