Konštrukčné systémy drevených stavieb

By | 28. decembra 2017

Otázkam drevených domov sme sa venovali už v predchádzajúcich článkoch. Tentokrát si povieme viac a konštrukčných systémoch drevených stavieb, ktoré sa v stavebníctve využívajú. Drevo patrí medzi obnoviteľnú surovinu a v stavebníctve sa využíva aj pri iných stavbách napríklad z porifixu, alebo tehly, práve kvôli jeho kladným vlastnostiam.

Poďme sa teda venovať konštrukčným systémom, ktoré sú nasledovné:

  1. skeletová sústava,
  2. stĺpiková konštrukcia,
  3. panelová konštrukcia,
  4. zrubová stenová konštrukcia,
  5. hrazdená konštrukcia,
  6. bunkový systém a
  7. stenová sústava z prefabrikovaných tvaroviek.

SKELETOVÁ SÚSTAVA

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Zo základovej dosky sú vyvedené zvislé stĺpy s vodorovnými prievlakmi. Výplne takejto obvodovej steny a vnútorné priečky sú nenosné, ale sú veľmi dôležité, pretože zabezpečujú priestorovú tuhosť konštrukcie.  Podľa zhotovenia stykov stĺpov s prievlakmi delíme skelety na:

  • skelety s jednodielnymi prievlakmi a stĺpmi,
  • s jednodielnymi prievlakmi a dvojdielnymi stĺpmi,
  • s dvojdielnymi prievlakmi a jednodielnymi stĺpmi.

Tento systém stavby má výhodu v tom, že priečky si môžete počas celej stavby životnosti variabilne premiestňovať.  Práve preto sú tieto priečky zhotovené z ľahkých materiálov ako je sadrokartón. Veľmi dôležité je však ochrániť tieto priečky pred vlhkosťou. Takéto konštrukčné systémy sa využívajú v moderných nízkoenergetických domoch. Ak sa vám páčia veľké presklené priestory, tento systém ich dokáže najjednoduchšie vytvoriť.

Na videu môžeme vidieť ako „Chad Dye“ vytvára zmenšený model domu, vyrábaného pomocou skeletovej sústavy.

STĹPIKOVÁ KONŠTRUKCIA

 

Amerika ako krajina bohatá na drevo používala drevené stĺpové konštrukcie už v 19. – 20. storočí. Pretože boli tieto drevené stĺpy najdostupnejšie využívali sa veľmi často. Neskôr počas priemyselnej revolúcie, ktorá umožňovala výrobu veľkého množstva drevených stĺpov s rovnakými rozmermi a taktiež lacných klincov sa takéto stavebné systémy rozšírili úplne. V súčasnosti sa používajú stĺpy s prierezom 50 – 60 mm x 120 – 160 mm.

Veľkou nevýhodou je časová náročnosť, pretože ich výroba prebieha priamo na stavbe. Negatívny vplyv na takúto výrobu môžu mať poveternostné podmienky. Na urýchlenie procesu stavby sa môžu niektoré činnosti vykonávať v dielni.  Veľmi dôležité je pri stavbe takéhoto systému kontrolovať styk stĺpika so základovou konštrukciu.

 

PANELOVÁ KONŠTRUKCIA

 

Tento systém sa v súčasnosti používa najčastejšie. V podstate sa vytvorí hrubý drevený rám, ktorý sa oplášťuje drevotrieskovou doskou, OSB doskou, sádrovláknitou doskou, cementotriesková doska a pod. . Takéto rámy môžu byť obvodové, priečkové, stropné, strešné čí podlahové. Jeho názov je odvodený od funkcie, ktorú má plniť.  Aby bola stavba čo najtichšia, priestory medzi rebrami sa vyplňujú tepelno-zvukovou izoláciou. Veľká výhoda takýchto stavieb spočíva v rýchlosti výstavby. Panely sa dajú vopred nachystať a poskladať priamo vo výrobni. Na stavenisko sa tak dostanú označené očíslované panely, ktoré stačí len osadiť na základnú konštrukciu.

...

Môžeme vidieť, ako česká firma NOVATOP CZ  inštaluje práve panelovú konštrukciu domu vyššie na videu.

 

ZRUBOVÁ STENOVÁ KONŠTRUKCIA

 

Tento systém sa používal na Slovensku v minulosti najčastejšie. Stačí sa ísť pozrieť do okolitých dediniek, kde sa drevodomy zachovali. Na stavbu sa používala guľatina z masívneho dreva. V dnešnej dobe delíme zrubovú konštrukciu na pravú alebo falošnú. Falošná je vyrábaná z lepeného dreva.

O pravej zrubovej konštrukcií sníva mnoho z nás. Jedná sa o stavbu z masívneho dreva, zo zrubových obvodových a tiež priečkových stien. Nemusíme ani spomínať, že pravé zrubové stavby sú finančne náročné. Ide o ručné remeselné opracovanie kmeňov stromov.  Hrúbka zrubu sa pohybuje v rozpätí od 15 – 30 cm.

Druhý spôsob výstavby je použitie masívneho dreva ( kanadské zruby) alebo lepené drevo – lepené bloky. Tieto bloky môžu byť tvorené z jedného kusu alebo sú napojené rozličnými typmi spojov. Tieto zruby sú stavané podľa najmodernejších technológií.

Falošné zrubové konštrukcie sa vyrábajú rôznym spôsobom a snažia sa imitovať pravé zruby.  Skladajú sa z dvoch častí a to staticky nosnej konštrukcie a exteriérovej falošnej zrubovej konštrukcie, imitujúcej pravý zrub.

 

Ak si nájdete približne 35 minút na video od slovenskej firmy pinuslog.sk, môžete vidieť postup pri stavbe zrubového domu. Táto firma vyrába kanadské zruby W spoja, ktoré sú zárukou nízkych nákladov na energie.

 

 

 

HRAZDENÁ KONŠTRUKCIA

 

Používali sa v západnej Európe, pričom u nás sa používajú veľmi zriedkavo.  V podstate ide o to, že drevený rám je vyplnený tehlou alebo iným murivom.  Ak v súčasnosti nájdeme takúto stavbu v kombinácií dreva a nepálenej hliny, ide o ekologickú výstavbu domu.

BUNKOVÝ SYSTÉM

Veľmi obľúbené, rýchle a šikovné riešenie. Celá stavba sa vytvorí už v spoločnosti, ktorá montovaný dom poskytuje. Na Slovensko sa privezú nachystané, očíslované a vopred pripravené súčasti domu. Bunkové stavby poskytujú flexibilné riešenia v oblasti moderných stavieb. Tieto stavby sú ekologické a ekonomické za priaznivé ceny.

STENOVÁ SÚSTAVA Z PREFABRIKOVANÝCH TVAROVIEK

 

Na prvý pohľad sa môže zdrať, že ide o spôsob murovania z tehliarskych tvaroviek. Základný kus tvorí ľahký, dutý modul s dĺžkou 600 mm a výškou 300 mm. Tieto moduly sa môžu vyrábať aj iných menších rozmerov. Pri stavbe sa tieto moduly spájajú perom, kolíkovým alebo drážkovým spojom. Výhodou je jednoduchšia montáž, ktorá nevyžaduje zložité mechanické a dopravné prostriedky.

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.