Nevýhody drevostavieb. Sú to len predsudky?

By | 28. decembra 2017

Najväčšia nevýhoda drevostavieb je tá, že ľudia pochybujú o ich efektívnosti a funkčnosti. V tomto článku si predstavíme najväčšie nedostatky z pohľadu zákazníkov a tiež to, ako sa dajú niektoré tieto nedostatky eliminovať.

HORĽAVOSŤ

Samozrejme, drevo ako materiál je veľmi dobre horľavý a má dobré vykurovacie vlastnosti. Avšak, ak už sa drevo použije na stavebné účely, musia byť splnené určité protipožiarne opatrenia. Prvou prevenciou pred požiarom je protipožiarny náter dreva a nainštalovanie požiarnych hlásičov.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Ak však už ku samotnému požiaru dôjde, je veľmi dôležité aby mala konštrukcia dostatočnú odolnosť a poskytla bezpečnú únikovú cestu. Dôležité je tiež, aby boli  požiarom poškodené prvky stavby jednoducho a rýchlo nahraditeľné.

Čo je zaujímavé, drevo horí predvídateľne a pri horení vzniká na dreve zuhoľnatená štruktúra, ktorá spomaľuje proces horenia a to preto, že táto zuhoľnatená vrstva bráni prístupu kyslíka. Voči vysokým teplotám je takýto masív aj po odtečení lignínu a živíc veľmi odolný a naviac si stále zachováva mechanickú tuhosť a pevnosť.

Lepšie ako 100 krát počuť je raz vidieť a preto zorganizoval zväz spracovateľov dreva SR, sekcia drevostavieb v obci Batizovce skúšku požiarnej odolnosti drevostavby, ktorú môžete vidieť:

Predstava toho, že dom začne horieť ako domček z karát, ako môžeme vidieť na videu je mylná. Predmetom tejto skúšky bol model budovy vyhotovenej z dreva, pričom boli simulované podmienky reálneho požiaru. Ak chcete získať viac informácií, môžete sa ich dočítať na tejto stránke.

ŽIVOTNOSŤ STAVBY     

Jednoznačné vyjadrenie, že vám stavba vydrží 200 rokov neexistuje. Tak ako to nie je isté ani pri murovaných domoch. Čo však isté je, že na životnosť domu má vplyv kvalita použitých materiálov, dodržanie postupov a remeselné prevedenie detailov pri montáži, konštrukčné riešenie stavby a samotná údržba stavby.

...

Aj keď majú drevené domy životnosť niekedy aj viac ako 100 rokov, čo môžeme vidieť zo zachovaných historických drevených kostolíkoch, drevených zrubových stavieb, mostov či lávok alebo historických krovov, morálne sa tieto domy opotrebúvajú cca po 50 rokoch ich životnosti. Čo znamená morálne opotrebenie? To, že stavba má síce všetky kladné vlastnosti, no do módy prišiel nový dizajn, nové projekty atď. Životnosť stavby sa môže skrátiť, ak sa nachádza v nechránených expozíciách alebo v náročných extrémnych podmienkach ( vysoká vlhkosť) s čím súvisí aj náročnejšia údržba.

VLHKOSŤ AKO NEPRIATEĽ

Drevo patrí medzi ortorópno-antizotrópny materiál, čo znamená, že má v každom smere iné vlastnosti. Vplyv vlhkosti sa prejavuje najmä pri tvarových a objemových zmenách dreva. Dlhodobá vlhkosť ihličnatého dreva v drevostavbe je približne 10%.  Vzhľadom na to, že voda nie je v dreve pevne viazaná a  jej percentuálne zastúpenie kolíše v závislosti na vlhkosti vzduchu. V prípade, že je vlhkosť s interiéri  nízka, drevo uvoľňuje vlhkosť do priestoru a naopak. To má pozitívny vplyv na mikroklímu v interiéry.

ŽIVELNÉ POHROMY

Veľkou nevýhodou je nižšia odolnosť proti živelným pohromám a to najmä pri víchrici alebo uragáne. Aj keď na Slovensku sa častejšie vyskytujú povodne a proti tým má drevo výhodu, pretože dokáže bezpečnejšie odolať náporu vody.

SVOJPOMOCNÉ PRÁCE

V tomto prípade si asi ťažko budete doma skladať drevené steny vyplnené sklenou vatou. Stavebná firma vám pri dome na kľúč vykoná všetky práce a právne úkony.

CENA DREVODOMU

V zahraničných krajinách ako je Česko či Nemecko sú tieto stavby viac rozšírené. Je to aj z toho dôvodu, že drevodom vie byť aj o cca 30% lacnejší ako murovaný dom. Na Slovensku sa skôr stretneme s tým, že je cena drevostavby a murovaného domu skoro rovnaká. Samozrejme v tom prípade sa väčšina ľudí bude rozhodovať práve pre murovaný dom.

ZHRNUTIE

Nie sme si istý, či by sme spomínané veci označili za nevýhody, sú to jednoducho odlišnosti voči murovanému domu. Čo však vieme povedať určite, je to že nedostatky sa dajú odstrániť správnym technologickým postupom stavby, použitím vhodného dreva pri stavbe a hlavne použitím kvalitných ochranných prostriedkov.

.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.