Svojpomocná rekonštrukcia podkrovných priestorov

By | 27. apríla 2018

Podkrovie je obytná časť domu umiestnená priamo pod strechou. Môže sa jednať o podkrovie v panelovom dome alebo rodinnom dome či chate. Kedysi neboli podkrovné byty v panelákoch vo veľkej obľube, kvôli absencií výťahov. V dnešnej dobe, kedy sa dá spojením dvoch bytov vytvoriť mezonetový byt, sú vo väčšej obľube.

V tomto článku sa budeme zaoberať rozšíreniu priestorov vo vašom dome. V dnešnej dobe čoraz častejšie zostávajú deti u svojich rodičov. Jediný problém nastáva v tom, že dom s rodinou nerastie a preto mu treba pomôcť. Každý potrebuje pre svoj život pohodlie, kľud a kúsok vlastného miesta, preto je práve podkrovie dobrým riešením vzniknutého problému. Problém však môže nastať vtedy, keď sa podkrovie zrekonštruovať nedá.

Ak začnete uvažovať nad podkrovnou miestnosťou v staršom dome, odporúčame vám zavolať  odborníkov na zhodnotenie situácie, či je rekonštrukcia možná. Dôležitú úlohu v tomto rozhodnutí hrá aj tvar strechy a jej sklon, či výška miestnosti alebo statika. Okrem vizuálnej kontroly a odborných rád, vám odborníci poriadia s legislatívou a postupom pri vybavení stavebného povolenia. Všetky stavby tiež musia spĺňať určité stavebné normy. Povolenie sa vybavuje od stavebného úradu.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Kde je vhodné rekonštruovať?

Vhodným priestorom na rekonštruovanie je spravidla krovová sústava bez väzných trámov alebo hambálková s priečnymi vzperami. V žiadnom prípade nenechávajte nosnú poškodenú konštrukciu len tak. Je nutné ju celú vymeniť a novú prispôsobiť podľa pokynov statika a architekta. Konštrukcia by váhu novej krytiny a zateplenia nemusela uniesť a práve preto sa musí zobrať do úvahy nosnosť. Ak sú v časti, ktorú chcete rekonštruovať drevené časti, mali by ste ich ošetriť proti hmyzu, hubám a plesni.

Dôležité je celý priestor presvetliť, takže pri výbere okna myslite na celkovú konštrukciu a dispozičné riešenie priestoru. Konkrétne veľkosť miestností a ich počet. Presvetlenie priestoru môžeme dosiahnuť pomocou strešných okien, vikierov alebo oknami v priečelí.

Pozor na vlhkosť

Ak sa dá, použite pri rekonštrukcií suchú metódu, vďaka ktorej sa vyhnete zbytočnej vlhkosti. Je to vlastne moderná technológia s minimálnym zásahom vody a je vhodná do všetkých interiérov. Mokrá metóda v sebe zahŕňa maltu, murovanie, lepidlá a zvýšenú vlhkosť oproti suchej metóde.

...
  • do metódy suchej omietky zapadá obkladanie stien sadrokartónovými alebo sádrovláknitými doskami,
  • metóda suchej podlahy, znamená použitie hotových podlahových dielcov.

Použitie suchej metódy sa dá aj pri izolácií, podhľadoch či realizácií podláh. Primárnym systémom suchej montáže sú pásy zo sklenej vaty a sadrokartónové dosky. Vďaka tmelu sa pripevnia ku nosným konštrukciám.  Pri svojpomocnej rekonštrukcií sa zamerajte najmä na nosné konštrukcie medzi krokvami. Tento priestor medzi jednotlivými fošňami konštrukcie utesnite izolačnou vatou. Výhody zateplenia sa netýkajú len letného obdobia ale aj v zime. V lete izolácia pomáha, aby nebola miestnosť prehriata a v zime aby nepremrzla. Tým pádom sa v miestnosti udržiava príjemná klíma.

Suchá montáž stien

Vlhkosti sa zbavíme tak, že izoláciu medzi krokvami prikryjeme parotesnou fóliou. Pásy je potrebné nepriedušne zlepiť dohromady. Takýto postup je aplikovateľný aj pri izolácií stien. Následne po inštalácií izolačných pásov a ich prekrytí fóliou, pripevnite kolmo na nosníky drevenej konštrukcie krokiev profily na uchytenie dosiek.

Sadrokartónové dosky narežeme do požadovaných rozmerov a pomocou skrutiek ich pripevníme na všetky steny miestnosti. Po osadení dosiek zostáva zakrytie spár, upravenie nôh a soklov lištami.

Suchá montáž podláh

Predpokladáme, že podlahy sú nerovné a preto nerovnosti dlážky vyrovnávame suchým posypom, na ktorý umiestnime vrstvu tepelnej a zvukovej izolácie. Po izolačnej vrstve pokračujeme roznášacou vrstvou, ktorá má rozložiť zaťaženie po celej podlahe.  Použiť môžeme preplátované sádrovláknité, drevovláknité alebo cementové dosky. Podlahy oddelíme od stien a priečok dilatačnou medzerou. Nakoniec položíme dlažby, prípadne koberce či parkety. To závisí od konečného designu miestnosti.

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.