Vytopil vás sused? Prinášame vám postup pri riešení vzniknutého problému.

By | 3. septembra 2018

Veľmi nepríjemná situácia, ktorá nepoteší naozaj nikoho. Prídete domov a zistíte, že máte mokré steny či poškodené spotrebiče. Opravy sú veľmi drahé a nikomu sa ich nechce platiť z vlastného vrecka.

Skôr ako pôjdete vynadať susedovi nad vami, zavolajte havarijnú službu, ktorá má zmluvu s vašim panelovým domom. Tieto služby pracujú nonstop a ich hlavnou úlohou je zistiť, kde vznikla chyba. Za vytopenie vášho bytu nemusí byť zodpovedný len sused nad vami, mohlo sa stať, že vznikla chyba na spoločných rozvodoch.

Ak sa poškodili spoločné rozvody, náhrada sa vypláca zo spoločného fondu opráv. Najčastejšie však vzniká chyba práve u suseda, ktorí ani nemusí vedieť že vás vytápa. Ak sa doma sused nenachádza, nezúfajte. Ak vznikla škoda  jeho byte, je povinný vpusti do svojho bytu cudzích ľudí. Pretože je potrebné dostať sa do takéhoto bytu a sused nie je doma, byt sa otvára zväčša za účasti polície a následne sa zapečatí. Kľúče od zapečateného bytu sa nachádzajú na polícií.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Poistenie domácnosti

Poistenie domácnosti prináša výhodou v tom, že sa celý proces urýchli. Jediný problém môže nastať, ak máte neochotného suseda, ktorý nebude chcieť podpísať a priznať svoju chybu. Poisťovni musíte dodať vyplnené tlačivo vrátane jeho podpisu. Ak sused nemá uzatvorené žiadne poistenie, ide to samozrejme celé z jeho vrecka.

Ak máte uzatvorené poistenie domácnosti a zároveň aj poistenie nehnuteľnosti je veľmi pravdepodobné, že ak by šlo plnenie z vašej poistky, dostanete z poisťovne vyplatenú vyššiu sumu, akú by ste dostali zo susedovej poistky.

Celý chyták je v tom, že z poistenia zodpovednosti za škodu poisťovňa vypláca len skutočnú škodu, ktorú váš byt utrpel. V jednoduchosti povedané, že za nové veci, ktoré si zaobstaráte, vám poisťovňa zníži cenu o amortizáciu. Amortizácia je v podstate opotrebenie, ktoré poškodená vec mala v čase vzniku poistnej udalosti. Takže ak ste napríklad mali päť ročný nábytok v kúpeľni v hodnote 500€, poisťovňa vám pri kúpe nového nábytku (aj keby bol ten istý) nevyplatí celú čiastku.

...

Poistenie domácnosti a nehnuteľnosti uhrádza plnenie v nových cenách a teda, prepláca faktúry v plnej výške. Pri obhliadke dostanete zálohu na poistné plnenie a následne máte 3 roky na to, aby ste si dali majetok do pôvodného stavu. Po predložení všetkých faktúr poisťovňa doplatí zvyšok. Podmienkou je, aby ste mali poistenú aj domácnosť aj nehnuteľnosť. Poistenie domácnosti sa vzťahuje na televízor či nábytok, a tým pádom by vám nepreplatili poškodenie podláh či stien, pretože to už sú stavebné súčasti.

Nemusíte sa však báť, že by ste prišli o bonus za bezškodový priebeh, či zvýšenia poistného ak sa škoda uhradí z vašej poistky. Poisťovňa bude totiž vymáhať vyplatené peniaze od suseda a to buď z jeho poistky zo zodpovednosti za škodu, alebo z jeho peňaženky, ak nemá toto poistenie uzatvorené.

 

Postup pri riešení udalosti

Pri uplatňovaní z poistenia domácnosti, nehnuteľnosti či zodpovednosti za škodu platia určité pravidlá.

 

  • Musíte zabezpečiť, aby sa rozsah škôd nezväčšoval. Skôr ako začnete upratovať a odstraňovať následky škody, je potrebné kontaktovať poisťovňu a dohodnúť si obhliadku poistených vecí. Dobré je si všetko nafotiť dopredu.
  • Ak si škodu nárokujete zo susedovej poistky, je nutné aby celú udalosť nahlásil na svojej poisťovni.
  • Ak si škodu uplatňujete z vlastnej poistky, treba kontaktovať vašu poisťovňu.
  • Vypíšte príslušné tlačivá ( vinník aj poškodený) a zaneste ich do poisťovne.
  • V určitých prípadoch sa vyžaduje aj doloženie faktúr alebo bločkov k poškodeným veciam.
  • Celá oprava bude preplatená formou faktúr, ktoré si dôkladne odkladajte.
  • Postup a spôsob likvidácie sa môže líšiť v každej spoločnosti, preto je dobré všetko konzultovať priamo s poisťovňou.

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.