Stavba domu bude ešte drahšia. Nová smernica EU nariaďuje len ekologické stavby po roku 2020

By | 31. decembra 2018

Smernice Európskej únie majú v pláne sprísniť požiadavky na výstavbu rodinných domov a bytov. Celá táto záležitosť sa má uskutočniť od roku 2020. Cieľom smernice je dovoliť stavať projekty, ktoré budú mať takmer nulovú spotrebu energií. Ako sa táto smernica dotkne občanov, ktorí majú v pláne stavať?

 Samozrejme, nové nariadenia, sprísnené opatrenia, jediné čo to môže pre zákazníka znamenať sú vyššie náklady na výstavbu. Predpoklad je, že stavba domu či bytového priestoru sa navýši o približne 15 percent. Podľa predpokladov, spôsob akým sa stavajú nehnuteľnosti doteraz, nebude už od roku 2020 možný.

 Stavebný úrad

Na základe novej smernice by mali stavebné úrady povoliť výstavbu len ekologicky šetrných stavieb, čo znamená, že ich energetická spotreba sa bude blížiť k nule.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Nízkoenergetické domy

Nízkoenergetické domy, ktoré boli doteraz prehliadané budú tvoriť základ trhu s nehnuteľnosťami.  Pre predstavu, aktuálne sa ročne postaví cca 1000 novostavieb z čoho zhruba 5 percent z celkového množstva tvorili nízkoenergetické stavby.

Smernica bude vydaná tak, aby si mohli jednotlivé štáty prispôsobiť stavby svojmu prostrediu. Nízkoenergetické domy by sme mohli prirovnať ku súčasným pasívnym domom. Zjednodušene povedané, sú to domy, ktoré čerpajú väčšinu tepla zo slnečného žiarenia, okolia (vnútra zeme) či vnútorných zdrojov tepla a nie je teda potrebné mať inštalovaný aktívny vykurovací systém. Energetická náročnosť pasívneho domu oproti klasickému rodinnému domu, ktorý poznáme je o 90% nižšia.

Sprísnené hygienické podmienky

Okrem sprísnených požiadaviek na nízku spotrebu energií sa sprísnia tiež hygienické podmienky nových stavieb. Každá nová stavba bude musieť byť vybavená napríklad špeciálnymi systémami odvetrávania ako je napríklad rekuperácia.

...

 

Kde sa skrýva odhadovaných 15 percent?

Samozrejme, sprísnené nároky na výstavbu ovplyvnia cenu nových stavieb a to nielen v prípade rodinných domov ale taktiež výstavbu bytových domov. Developerské spoločnosti, ktoré sa snažia ponúkať najlacnejšie bývanie môžu mať určité obavy.

Ak si niekto povie že 15% je celkom zanedbateľná suma, pozrime si príklad, ako sa môže cena navýšiť. Ak by projekt stál 290 000€, tak po pripočítaní spomínaných 15 percentách dostaneme výslednú sumu + 43 500€. Výsledná suma bude 333 500€ čo už vôbec nie je zanedbateľná zmena.

Ako sa bude dať ušetriť?

Podľa vyjadrení Jana Bárty z Centra pasívneho domu táto zmena nemusí hneď znamenať zdražovanie všetkých projektov postavených podľa nových smerníc. „Tvrdenie, že náklady na výstavu narastú o 15 percent mi príde prehnané.“ Podľa všetkého je dôležité s akými materiálmi aktuálne developeri pracujú. Niektoré materiály môžu spĺňať sprísnené podmienky už teraz.

Dá sa očakávať, že s vyššími predpokladanými nákladmi nastanú špekulácie s šetrením určitých materiálov, aby sa vykompenzovali určité náklady a tým potom sa bude dať s cenami hýbať čo najmenej.

Kto má o nízkoenergetické budovy záujem?

Aktuálne prejavovali záujem o tieto domy predovšetkým ľudia, ktorí si chcú postaviť nový rodinný dom. V  poslednej dobe záujem predovšetkým o drevo domy, ktoré tvoria stále väčšie percento  pasívnych rodinných domov.

O byty s nulovou spotrebou energií nie je momentálne veľký záujem. Záujem o tieto byty prejavuje len zanedbateľné percento obyvateľov, ktorí si väčšinou uvedomujú, že zvýšené náklady na nákup nízkoenergetického bytu nemajú v súčasnosti ekonomickú návratnosť.

Treba si tiež uvedomiť, že smernica EU komisie sa nevzťahuje na budovy, ktoré získali stavebné povolenie pred začiatkom jej účinnosti. Budovy ktoré majú vyššiu energetickú spotrebu budú môcť byť postavené aj po vydaní platnej smernice, pretože stavebné povolenie bolo udelené ešte pred jej platnosťou.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.