Nedarí sa vám zaspať? Vieme, ako odstrániť problémy so zaspávaním.

By | 29. februára 2020

Nepríjemné prehadzovanie v posteli sprevádzané ťažkým zaspávaním alebo naopak, skoré ranné prebúdzanie bez schopnosti znovu zaspať sú príznakmi insomnie. Samozrejme, ak sa tento stav vyskytuje ojedinele, je to normálne, problém nastáva, ak sa opakuje pravidelne. Čo robiť v prípade, ak sa nám nedá rýchlo zaspať?

Čo je to insomnia a aké sú jej príznaky?

Insomnia je odborný názov pre nespavosť. Jej príčinou je často stres, zlá spánková hygiena, nepravidelný spánkový režim, zmena biologického rytmu (napr. pri cestovaní – zmena časového pásma), depresia alebo nadmerná psychická záťaž.

Svetová zdravotnícka organizácia charakterizovala nespavosť nasledovne:

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →
  • Zaspávanie sa predĺži na dobu dlhšiu ako 30 minút
  • Počas noci sa spiaca osoba prebudí viac ako 3 krát s problémom opätovne zaspať do 30 min,
  • Výskyt príznakov musí byť častejší ako 3x do týždňa v dĺžke trvania 1 mesiac.

Najčastejším príznakom je stres zo školy, práce, zmena prostredia alebo problémy v rodine. Akonáhle skončí stresové obdobie, spánkový režim sa vráti do normálu. Existuje tiež tzv. naučená nespavosť, ktorá sa dá jednoducho upraviť dodržiavaním určitých činností.

Vyhnite sa poobednej sieste

Aj keď je poobedný spánok lákavý, môže spôsobiť to, že večer nebudeme môcť zaspať. Ak tento druh spánku obľubujete, je dobré skrátiť nočný cyklus minimálne o dve hodiny, aby nasledujúci deň nebol problém so zaspávaním. Poobedné siesty majú svoje pravidlá, ktorým sa venuje polyfázický spánok.

Upokojujúce čaje

Medovka alebo valeriána lekárska pôsobia upokojujúco a pomáhajú priviesť pocit ospalosti. Medzi obľúbených pomocníkov patrí tiež harmanček, mučenka, šafran a ľubovník. Ak nemáte chuť na čaj, vyskúšajte pridať spomínané bylinky do kúpeľa. Okrem krásnej vône v celej kúpeľni majú pozitívne účinky na telo.

...

Horúci kúpeľ

Kúpanie je jeden z najlepších prostriedkov, ktoré pomáhajú na rýchle zaspávanie. Počas horúceho kúpeľa sa uvoľňuje svalstvo a tým pádom sa celé telo zrelaxuje. Na zlepšenie atmosféry v kúpeľni môžete použiť vonné sviečky, esencie alebo rôzne peny do kúpeľa. Aby ste zabavili myseľ, aby nerozmýšľala nad povinnosťami, môžete si pustiť relaxačnú hudbu.

Zdravá strava

Namiesto ťažkých a mastných jedál dajte prednosť potravinám, ktoré sú bohaté na omega 3 mastné kyseliny, vitamín E a vitamín B. Výborné sú orechy a lieskovce. Ideálne je, aby človek min. 4 hodiny pred spaním nejedol ak je to možné, pretože ak sa človek intenzívne naje pred spaním, organizmus bude nabudený k činnosti, namiesto odpočinku. Na večeru odporúčame ovsené kaše s orieškami a medom alebo banány.

Dôležitý je pohyb

Ak sa neunavíme, môžeme mať problém zaspať. Samozrejme, mnoho ľudí je unavených zo školy alebo roboty, avšak ak pôjdete do postele s tým, že budete rozmýšľať nad problémami a povinnosťami, bude sa vám horšie zaspávať. Cvičenie je dobré nie len na redukovanie hmotnosti a privedenie únavy, ale aj zabavenie a relax mysle. Ak sa vám moc do cvičenia nechce, stačia prechádzky po okolí.

Ak sa aj rozhodnete cvičiť, neodporúčame fyzickú záťaž tesne pred spaním.

Posteľ a matrac

Životnosť matraca nie je nekonečná. Počas rokov sa opotrebuje a stratí svoje kladné vlastnosti, takže okrem bolesti chrbtice môže zlý matrac so sebou priniesť problémy so zaspávaním. Približná životnosť kvalitného matraca môže byť 7-10 rokov. Dlhšie používanie sa neodporúča.

Spálňa

Priestor v ktorom spíme by mal byť vetraný, tmavý a nemal by presiahnuť teplotu 18-23°C. Teplota v miestnosti je individuálna záležitosť, ak je však v miestnosti vyššia teplota, v noci sa potíme a môžeme sa prehadzovať.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.