Majú staré matrace aj iné využitie ako na smetisku?

By | 28. marca 2020

Staré matrace obsahujú rôzne materiály, podľa druhu matraca. V niektorých krajinách ostanú ležať na smetisku, iné krajiny tieto materiály vedia znovu použiť. Aké výrobky sa dajú zo starého matraca vyrobiť?

Výrobky v domácom prostredí

Mnoho ľudí baví tvorenie a výroba užitočných výrobkov. Prečo nevyužiť starý matrac a nevyrobiť si niečo, čo doma využijeme? Inšpirácií na internete je naozaj mnoho a je na každom, vybrať si, čo sa mu doma zíde.

Pelech pre domáce zviera

Keď už matrac doslúžil vám, môže plnohodnotne slúžiť vášmu domácemu miláčikovi. Domáci pelech ocenia tak ako aj mačky, tak aj psy a vo väčšine prípadov aj deti v domácnosti. Predovšetkým by mal slúžiť zvieraťu a podľa toho by sa mali určiť aj rozmery.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Ak máte doma väčšiu rasu, ako je nemecká doga, Cane Corso, retríver, labrador či iný veľký pes, z jedného matraca je možné vyrobiť dva pelechy. Jeden môže mať dnu a druhý von. Ak bude pelech umiestnený vonku a bude vystavený pôsobeniu počasia, je dobré kúpiť vodeodolný poťah.

Ak máte menšie zviera, môžete vyrobiť pelechov viac a potešiť tak miestny útulok alebo susedov. Vhodným typom na výrobu pelechu sú penové matrace, napríklad z pamäťovej peny. Pružinové matrace sú síce dobré vzhľadom na pevnú konštrukciu, avšak aby sa zviera pri prípadnom demolovaní pelechu nezranilo, nie sú vhodné.

Ako poťah môžeme využiť pôvodný poťah, ktorý upravíme na mieru pelechu alebo staré plachty, prípadne iné látky.

Výroba taburetky

Tento postup je jednoduchší ako v prípade psieho pelechu. Matrac si rozmeriame na cca 40×40 cm kúsky (cca 4) a následne ho na tieto časti narežeme. Potom tieto časti spolu pomocou lepidla spojíme. Na výrobu taburetky používame penové matrace. Celý postup vrátane poťahu môžeme vidieť vo videu nižšie.

...

Ďalšie nápady

Okrem vyššie spomínaného využitia môžeme zo starých penových matracov vyrobiť rôzne podsedáky na stoličky, mäkšie sedenie na záhradný nábytok, podložku na hranie pre deti prípadne všetko, kde sa dá využiť penová časť matraca.

Pri pružinových matracoch sa dá časť z jadra použiť napríklad ako držiak na víno alebo iné liehoviny.

Znovu- využitie vo výrobe

Spoločnosti, ktoré sa zaoberajú recykláciou starých matracov a iných výrobkov s obsahom peny to robia tak, že staré matrace rozoberú a roztriedia podľa materiálu.

Drevené časti nájdu svoj účel napríklad pri kúrení, kovové časti sa zanášajú do kovošrotu, kde za ne dostanú určitú finančnú čiastku a penové časti sa rozomelú na menšie časti, ktoré sa dajú použiť pri výrobe iných výrobkov.

Takáto pena sa dá potom použiť napríklad ako tlmiaci materiál v aute, domácnosti alebo hudobnom štúdiu.

Problém je, že nie všetky štáty sa recykláciou zaoberajú dostatočne. Realita je taká, že veľké množstvo matracov ostane ležať na skládke bez toho, aby boli rozobraté alebo inakšie zužitkovane. Nepomáha ani to, keď ľudia vozia matrace na nelegálne skládky alebo ich nechávajú voľne pohodené pri smetných košoch v meste.

Niektoré štáty majú zberné dvory určené priamo na zvoz matracov, ktoré sú okamžite recyklované, takže neskončia v spaľovni. Avšak, väčšina takýchto dvorov býva dotovaná zo strany štátu. Na Slovensku zatiaľ nemáme zberný dvor určený prioritne na recykláciu matracov a ich zber.

Kde sa dá legálne zbaviť matraca?

  • Matrace patria pod nadrozmerný odpad a preto je potrebné ich zaviesť do zberného dvoru
  • Môžeme ich darovať alebo predať za symbolickú cenu na internetových bazároch
  • Ak sú použiteľné, môžeme ich skúsiť venovať neziskovým organizáciám ako sú napríklad útulky, ktoré si môžu vyrobiť pelechy

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.