Čo do kúpeľne – vaňu, alebo sprchovací kút?

By | 27. októbra 2020

Ak sa chystáte prerábať kúpeľňu, možno sa aj vy zamýšľate na otázkou, či je lepšia voľba vaňa, alebo sprchový kút. Ideálnym riešením by bolo – oboje. Kúpeľne však nedisponujú veľkým priestorom. Nezabúdajte, že v tomto priestore potrebujete niekam umiestniť aj umývadlo, poličku či práčku. A tak sa musíte rozhodnúť. Do úvahy zoberte priestor – rozmer, dizajn kúpeľne, účel, ale aj potreby vás i vašej rodiny.

Prečo radšej vaňu?

  • Oddych, relax, zdravie – kúpeľ má na vaše telo blahodárne účinky po psychickej, ale aj zdravotnej stránke. Pôsobí veľmi uvoľňujúco a upokojúco. Na chvíľu sa zastaviť,  poležať si v príjemne teplej vode s pridanou voňavou, je úžasné. Ak trpíte bolesťami svalov, dermatologickými ťažkosťami pridajte si do vody liečivú morskú soľ.
  • Aromaterapia, či romantika s partnerom – ak ste v neustálom strese, chcete si užiť príjemnú chvíľu s partnerom, napustite do vane teplú vodu, zapáľte aromatické sviečky a relax môže začať.
  • Praktickosť – ak ste mladá rodina s malými deťmi, kúpanie je istá forma zábavy. Deti milujú čas strávený vo vani. Dajte im pár hračiek, potápačské okuliare, pohárik na prelievanie a vy si užijete pol hodinu oddychu.

Ak nemáte dvor, či práčovňu vaňu využijete aj na prerajbanie rohožky, či koberčeka, na namočenie špinavého oblečenia a pod. 

...
  • Vaňa s príjemnými doplnkami – vaňa môže mať aj rôzne benefity napr. môže slúžiť aj ako vírivka s masážnymi triskami
  • Údržba – oveľa ľahšie sa udržiava vaňa ako sprchovací kút. Neobsahuje plastové steny, ktoré sú po každom sprchovaní zafŕkané vodou a na ktorých sa usadzuje vodný kameň.

Prečo radšej sprchovací kút?

  • Financie – ak nechcete siahať hlboko do vašej peňaženky, určite pri sprchovaní značne ušetríte. Kým do vane potrebuje cca 100 litrov vody, pri sprchovaní si vystačíte ani nie s polovicou, s cca 40 litrov na jedno sprchovanie.
  • Priestor – sprchovací kút zaberá v kúpeľni podstatne menej miesta. Pri vani je to niekedy aj tretina kúpeľne, pri sprchovom kúte je to o čosi menej.
  • Hygiena – najčastejšie vchádzate do kúpeľne za účelom osobnej hygieny. Sprchou zmyjete všetky nečistoty, odumretú pokožku, vypadnuté vlasy. Toto všetko odchádza priamo do odtoku a vy sa v tom nemočíte.
  • Zdravotné problémy – čím je človek starší, tým sa ťažšie pohybuje. Do sprchovacieho kúta vojdete i vyjdete z neho oveľa ľahšie. Predchádzate tak nebezpečnému úrazu, hoci na vaňu existujú rôzne madlá a iné zdravotnícke pomôcky.
  • Rýchlo a pohodlne – žijete uponáhľanú dobu. Nemáte čas na vylihovanie vo vani, ani na čakanie, kým sa do nej napustí voda. Potrebujete sa rýchlo osprchovať a vyraziť do práce. Práve vtedy viac oceníte sprchovací kút.

Možný kompromis

Ak máte v kúpeľni priestor a chcete si aspoň párkrát do roka užiť vaňu, no zároveň viete, že sa budete častejšie sprchovať a nechcete mať kúpeľňu plnú nafŕkanej vody, na trhu existujú rôzne zásteny, či závesy na vane.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Ak však bojujte s priestorom a chcete mať miesto aj na opratie koberčeka, vyberte si sprchovací kút s vyššou vaničkou. Výber je na vás a na vašich individuálnych potrebách a preferenciách.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.