Ako rýchlo a efektívne upratať dom, či byt

By | 30. novembra 2020

Každý človek sa dobre cíti v čistom a upratanom byte. No žijete v rýchlej a uponáhľanej dobe a oveľa dôležitejšie je stráviť čas s rodinou, zrelaxovať s partnerom, či urobiť si príjemné posedenie s priateľmi. Vo viacerých domácnostiach už sú preč časy keď každá sobota je v znamení upratovania, prášenia kobercov, utierania prachu, či umývania okien.

Často v darčekových predajniach vidíte tabuľky s milými nápismi „Obvykle máme upratané, no dnes je výnimočný deň.“, alebo „Včera tu bolo čisto, no smola nestihli ste to.“ a pod. No mne osobne sa najviac páči: „Život je príliš krátky nato, aby sme ho strávili upratovaním“. A toho by sme sa mali držať. Síce upratať, no nestráviť s tým celý deň.

Upratovať sám, ale zapojiť všetkých v domácnosti?

Ak máte v domácnosti malé deti, určite im urobte náhradný program. Pošlite ich na krátku návštevu babky, dedka, príp. na hodinovú prechádzku na čerstvom vzduchu a vy rýchlo upratujte.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

No ak máte staršie deti, podporme ich v samostatnosti a kľudne im rozdeľme prácu. Možno si neupracú detskú izbu dokonale, ako by ste ju upratali vy, ale to vôbec nevadí. Ak im budete dávať šancu pravidelne, budú sa v upratovaní zlepšovať a vám to ušetrí kopu času.

Nálada upratovať

Ak dnes nemáte chuť ani náladu upratovať, tak nie je potrebné sa do toho nútiť. Bude vám to trvať oveľa dlhšie a zbytočne vás to bude unavovať. Ak máte upratovaciu náladu, zapnite si obľúbenú hudbu a pôjde Vám to samé.

Čo nám uľahčuje upratovanie?

Upratujte menej a častejšie

Nenechajte si nakopiť veľa bielizne na žehlenie, hromadu neumytých hrncov, kopu smetí na balkóne, ani nezbierajte noviny a časopisy. Radšej každý deň upracte po sebe, ako nechať veci hromadiť v kuchyni, či v kúpeľni. Nenechávajte si všetko na víkend. Nebuďte otrokom svojej domácnosti.

Využívajte pomocníkov do domácnosti

Dnes už nemusíte umývať riad každý tanier ručne, ani prať bielizeň vo vedre. Ak Vám to finančné prostriedky dovoľujú, ak máte priestor v domácnosti siahnite do pomocníkoch ako práčka, umývačka riadku, sušička, či robotický vysávač. Možno nepôjdete na jednu luxusnú dovolenku a radšej investujete to spotrebičov, ktoré Vám značne uľahčia domáce práce.

Extra tip: pre lepší prístup robotických vysávačov je dobré ohliadnuť sa po nábytku na nožičkách – typicky sú to napríklad kovové postele, no aj mnohé druhy skríň môžu byť položené vyššie/na nožičkách kedy ich prípadnú estetiku dotvoria odstrániteľné lišty.

Nepreplňujte byt zbytočnosťami

Ja síce super doniesť si z dovolenku množstvo malý suvenírov, kupovať si rôzne dekoratívne predmety, alebo zbierať sviečky. No je potrebné si uvedomiť, že pri upratovaní je potrebné každú jednu vec zdvihnúť a utrieť pod ňou prach, čo zaberá hromadu času.

Páčia sa vám rôzne koberčeky, vankúšiky na pohovke,… uvedomte si, že tieto predmety radi v sebe uchovávajú prach a je ich potrebné pravidelne prášiť, čo si vyžaduje opäť kus práce a času.  

Všetko má svoje miesto

Každá vec, ktorú máte v byte, by mala mať svoje miesto:

  • Oblečenie zaveste vždy do skine (nenechajte ho kopiť sa na posteli, či pohovke).
  • Na hračky používate boxy, do ktorých nahádžu svoje poklady aj trojročné deti. Vy to už len zakryjete vrchnákom a detská izba pôsobí uprataným dojmom.
  • Obaly z kozmetiky okamžite vyhoďte do koša, neskladujte ich s pomyslením, veď z toho ešte niečo vytlačím.
  • Na špinavú bielizeň používajte kôš, ktorý má veko a máte upratané.
  • Zbavte sa topánok, ktoré nenosíte, ktoré sú poškodené. Zaberajú vám miesto a neustále ich prekladáte.

Zvoľte správne čistiace prostriedky

Ak sa rozhodnete umývať okná je vhodné zvoliť prostriedok i handričku, ktorá Vám nebude zanechávať hromadu šmúh. Ak nepoužijete odskúšaný a efektívny prostriedok, nebudete stále s čistou okna spokojný a bude to vo vás vyvolávať zbytočnú nervozitu.

...

Rozhodli ste sa umývať podlahu? Správne, umyte podlahy je dôležité a správne. Vysávanie vám nikdy nezabezpečí dokonalú čistotu. Použite však prostriedok, ktorý je určený na ten typ podlahy, ktorý máte. Predídete tak šmuhám, fľakom, či kĺzaniu na podlahe.

Pri návšteve drogérie nezabudnite ani na toiletu, či kúpelňu. Tieto miestnosti potrebujú špeciálne prostriedky na dezinfekciu, vodný kameň, plesne, či odupchatie sifónu.   

Ako pri upratovaní postupovať, načo nezabudnúť?

Čakáte návštevu, upratujete k sviatkom (Vianoce, Veľká noc, narodeniny,…), či len potrebujete bežne upratať určite postupuje systematicky, miestnosť za miestnosťou:

  1. Vstupná chodba – prvý dojem je veľmi dôležitý, ak máte pri dverách hromadu topánok, ak váš vešiak je preplnený a návšteva si nemá kde zavesiť kabát budete sa cítiť trápne.
  2. Obývacia izba – ak máte tmavší nábytok určite na ňom bude vidieť prach. Utrite ho handričkou. Na gauči napravte prehoz, pretraste a zoraďte vankúše, utrite stolík a obývačka je hotová.
  3. Kuchyňa – veci dajte do umývačky, vyčistite pracovnú dosku i dres, vymeňte obrus na kuchynskom stole a hotovo.
  4. Kúpeľňa – špinavú bielizeň operte. Z umývadla a vane odstráňte všetku špinu a nečistotu. Minuté nádobky a obaly vyhoďte.
  5. Spálňa – akonáhle vstanete z postele, okamžite vyvetrajte, potom posteľte a spálňu máte upratanú každý deň za chvíľočku.
  6. Detská izba – nad tou sa moc netrápne. Deti sú deti a tie sa potrebujú hrať. Hoci by ste všetko úhľadne upratali, akonáhle ich tam pustíte do 5 minút po vašej práci nie je ani stopy.
  7. Balkón – úplne postačí ak z neho vyhodíte všetky smeti nazbierané za posledný týždeň.

Pamätajte nato, že návšteva k vám prišla nato, aby s vami strávila istý príjemný čas, nie nato, aby skontrolovala, či máte všetko dokonale upratané.

Čo si nechať na dôkladnejšie upratovanie?

Sú dni v roku kedy máte náladu upratať všetko do hĺbky. Chcete svojej domácnosti vrátiť dokonalý poriadok a lesk. Tak na čo nezabudnúť?

  1. Špajza a komora – prejdite si všetky potraviny, ktoré máte uskladnené. Tie po spotrebe je potrebné vyhodiť. Pokazené kompóty by mali nabrať smer kôš. Ak všetko z políc vypracete vymeňte papier, či umývateľné fólie do políc.
  2. Kuchyňa – vrhnite sa na dôkladné vyčistenie linky zvnútra. Vyhoďte veci, ktoré ste za celý rok nepoužili a zbytočne vám zaberajú miesto. Svoju energiu dajte aj do vyčistenia sporáka s rúrou (použite vhodné čistiace prostriedky), chladničky s mrazničkou (ak máte samo rozmrazovaciu stačí ju dôkladne vyčistiť dvakrát do roka. Samozrejme ak nerátame, že sa vám tam niečo vylialo a vy to potrebuje utrieť okamžite), umývačky riadu (Vyberte z nej vyberateľné komponenty, vyčistite ich pod tečúcou vodou a nakoniec umývačku pustite s prostriedkom na jej vyčistenie. Mali by ste tak robiť minimálne raz za mesiac). Pre dokonalosť nezabudnite na obkladačky.
  3. Kúpeľňa – okrem pravidelného čistenia, z času na čas si zaslúži vašu pozornosť aj práčka. Podobne ako pri umývačke riadku aj ku páčke v drogérii nájdete prostriedok, ktorý vám vašu práčku dokonale vyčistí a prevonia. Údržbu potrebujú aj odpady. Vlasy, mydlo, či iné nečistoty sa v nich radi zachytia. V kúpeľni občas pretrieďte kozmetiku a vyhoďte otupené žiletky na holenie.   
  4. Skrine – aj vaše skrine potrebujú aspoň raz do roka prevetrať. Pretrieďte všetky veci, ktoré nenosíte. Nemusíte ich hneď vyhodiť. Darujte ich do detských domov, na charitu, ľudom bez domova, opusteným matkám. V každom meste nájdete kontajnery na šatstvo. No okrem oblečenia v skrini nájdete rôzne „poklady“. Nepotrebné veci môžete predať, darovať,…
  5. Umývanie okien – okná by ste mali umývať viackrát do roka. No netrápne sa pri ich čistení. Používajte vhodné čistiace prostriedky určené na sklo, handričky, či elektrické stierky.
  6. Prach na neviditeľných miestach – zdraviu prospešné je občas odtiahnuť gauč, či posteľ a za ním a pod ním dôkladne povysávať.

Ak nemáte čas a preferujete radšej pobyt s rodinou či priateľmi neváhajte osloviť upratovaciu firmu, ktorá za vás váš byt, či dom rada príde upratať.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.