Priestor v byte musí byť

By | 4. apríla 2021

Kúpili ste si byt, alebo ste postavili dom? Starostlivo ste zvážili koľko metrov štvorcových by bolo pre vás ideálne. Tešíte sa z voľného, vzdušného priestoru. Izby vám pripomínajú tanečný parket. No nastal čas urobiť z domácnosti miesto, kde radi trávite čas, stretávate sa s rodinou, Miesto, ktoré milujete.

Začnete si plniť sny, nakupujete nábytok, dekorácie a poriadne sa zabývate. Chodíte po obchodných centrách z času na čas si niečo kúpite, lebo je to milé a hodilo by sa to do vášho príbytku. Nakupujte však s rozumom. Nechcete predsa z vášho bytu postupne urobiť skladisko, kde sa budete cítiť stiesnene. Nepreplňte si ho.   

Ceny nehnuteľností sú vysoké. Každá izba, či meter štvorcový navyše, niečo stojí. Nie každý si môže dovoliť kúpiť obrovský priestor. Ak sa stanete majiteľom aj menšej nehnuteľnosti veľmi šikovne môžete využiť každý jeho centimeter.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Hrajte sa s farbami

Čistota stien i podlahy je jednou z prvých podmienok útulného bývania. Steny by ste mali pravidelne maľovať a udržiavať. Voľba farby je dôležitá. Strop vždy ponechajte biely. Na steny použite prírodné, bledé odtiene, ktoré váš domov rozžiaria. Tmavé farby priestor zužujú, pôsobia stiesnene a chladne. Ak ste fanúšik tmavých farieb použite ich skôr pri dekoračných predmetoch, či vankúšoch.

Dobrou voľbou môžu byť aj tapety. Pozor však pri výbere vzoru. Ak chcete miestnosť opticky rozšíriť zvoľte vodorovný vzor, príp. zvislý ak chceme miestnosť pocitovo zvýšiť.

Podlahy taktiež potrebujú správnu voľbu. Určite ich nekúskuje, ale ponechajte ich jednoliate po celom priestore bytu. Podobne je to aj s farbou. Určite neexperimentujte s rôznymi farbami, ani materiálmi. Používajte len menšie koberčeky.

Použitie zrkadiel

Zrkadlo by malo byť súčasťou každej domácnosti. Každý potrebuje pri odchode z domu doň nakuknúť a skontrolovať svoj vzhľad. Okrem tejto užitočnej funkcie, zrkadlo je veľkým pomocníkom pri optickom zväčšovaní miestnosti. Pozor však, kam ho umiestnite, aby neprinieslo viac škody, ak úžitku. 

Úložného priestoru nikdy nie je dosť

Pri bývaní potrebuje niekde umiestniť sezónne oblečenie, deky, topánky, rôzne predmety ako napr. vianočný stromček, lyže, stan či karimatku. Kde všade môže vzniknúť úložný priestor? Ako šetriť s miestom?

Obývacia izba

Mimoriadne obľúbené sú sedačky, ktorých sedacia časť sa dá zdvihnúť a vám vznikne priestor na uskladnenie rôznych vecí. Návštevníci ani len netušia, že sedia na uskladnených náhradných perinách, či zimných bundách.

Ak chcete, aby obývačka pôsobila útulne a nerozhádzane, majte košík na noviny a časopisy, investujte do vstavanej knižnice. Nemusíte vystavovať zbytočnosti na poličkách, na ktoré sadá prach.

Často vás navštevujú priatelia, či rozvetvená rodina? Ak chcete byť dobrými hostiteľmi potrebujete konferenčný stolík, ktorý ľahko podľa potreby zväčšíte a opäť zložíte.   

Spálňa

Aj v spálni sa viete zahrať s priestorom. Centimetre môžete ušetriť pri výbere manželskej postele. Štandard, je mať manželskú posteľ so šírkou 180 cm, no na pohodlný spánok s partnerom vám postačí aj 140 cm a hneď máte 40 cm k dobru. Vyvarujte sa mohutným masívnym posteliam. Do menších spálni sa skôr hodí niečo striedmejšie napr. kov. Posteľ umiestnite k stene, nie do stredu izby. Pozor však, aby sa neopierala o stenu a nevznikli za ňou plesne kvôli nedostatočnému prúdeniu vzduchu a vetraniu. 

Zvážte, či a načo potrebuje nočné stolíky. Ak ich využívate len ako stojan na nočnú lampu, pretože radi v posteli čítate, tak sa to dá vyriešiť nástennou lampou, ktorú umiestnite nad čelo postele.

...

Kde môže vzniknúť úložný priestor? No predsa po posteľou. Niekto si zvolí posteľ s perinákom. No má to svoje výhody i nevýhody. Vznikne nám síce úložný priestor, ale dvíhanie roštu je fyzicky náročné, môže dôjsť k zalomeniu a následnému ničeniu matraca, ktorý zo spodnej časti nedýcha. Preto vhodnejšou voľbou sú úložné boxy, či zásuvky na kolieskach. 

Detská izby

Deti potrebujú svoj priestor na hranie. Rodičia bojujú nielen s nedostatkom miesta, ale aj s neporiadkom. Absenciu miesta vyrieši poschodová posteľ, príp. pri jednom dieťati vyvýšené lôžko a úložným priestorom.

Obľúbenými pomocníkmi sú plastové boxy na kolieskach, do ktorých si hračky vie upratať aj trojročné dieťa. Trh ponúka rôzne závesné organizátori, vešiačiky na vrecúška a pod.  

Kuchyňa

Každá gazdinka chce túži po veľkej a priestrannej kuchyni, kde všetko má svoje miesto. No v panelákových bytoch je to nemožné. Ak chcete byť efektívny, dajte si urobiť kuchyňu na mieru, ktorá bude siahať až po strop. Na najvyššie miesta umiestnite misky, hrnce, ktoré nepoužívate každodenne.

Menej je niekedy viac. Do malej kuchyne nekupujte americkú chladničky gigantických rozmerov. Zvážte, ktoré spotrebiče naozaj potrebujete. Nie je zbytočné mať osobitného pomocníka na šľahanie, smoothy, odšťavovanie, sekanie, miesenie, či mletie?

Priestor na stolovanie je dobré si premyslieť. Ak ste v domácnosti dvaja, postačí vám sklápací stolík, či barový pult. Ak z času na čas hostíte viacerých, určite oceníte rozkladací stôl, či skladacie stoličky. Za zváženie by stála aj lavica, ktorá v sebe ukrýva cenný úložný priestor.

Ak idete do predajne s domácimi potrebami určite zvážte či danú vec skutočne potrebujete, či sa bez nej zaobídete, alebo nie. Či to nie je vec, ktorá sa vám páči, raz ju použijete a potom ju na pár mesiacov „dobre“ odložíte.

Kúpeľňa

Miestnosť s najmenšou výmerou je kúpeľňa. Ak chce šetriť miestom, dobrou voľbou je sprchový kút. Ak ste v rodine dvaja, či traja vystačíte si vystačíte aj s jedným umývadlo, nemusíte mať dve.

Osobitnou kapitolou je bielizeň. Čistú nemusíte mať umiestnenú v kúpeľni. Na špinavú majte osobitný, nenápadný prádlový kôš. Potrebná biela technika ako práčka, či sušička môže byť umiestená aj mimo kúpeľne. Napr. práčka môže byť vstavaná aj v kuchyni a sušička nepotrebuje prívod vody, tak môže byť kdekoľvek.   

Vstavané skrine, či nábytok na mieru sú dobrou voľbou

Pre efektívne využitie priestoru je výbornou voľbou dať si zhotoviť nábytok na mieru. Samotnú realizáciou, si to dobre premyslite, alebo využite pomoc bytových architektov, aby vám pomohli s návrhom. Nie je to lacná záležitosť a je potrebné si uvedomiť, že už potom s takto postaveným nábytkom nejde hýbať. 

Vstavané skrine majú však veľkú výhodu. Sú zhotovené podľa predstáv zákazníka, aby čo najlepšie slúžili jeho potrebám. Na knihy potrebuje užšie police, pri uskladnení oblečenia sa riadite šírkou vešiaka, pri botníku množstvom či dĺžkou topánok. Tento typ nábytku vám vyplní každý kút, či roh izby.

Pri veľkometrážnych jednoizbových bytoch, alebo pri miestnostiach kde chceme opticky rozdeliť spaciu od obývacej časti, majitelia nemurujú priečku, ale využívajú napr. záves, posuvnú stenu, či vstavanú knižnicu. Vyzerá to dobre a efektívne.

Typy čo robiť, ak ste to neustriehli a máte preplnený byt

  • Z času načas pretrieďte svoje veci. Urobte revíziu. Niečo podobné, ako keď sa sťahujete.
  • Zbavte sa zbytočností. Nemusíte to hneď vyhadzovať. Veci môžete jednoducho darovať, napr. na charitu, sociálne slabším rodinám, či susedom; alebo predať. V bazároch sa naozaj nájdu veci, o ktorým sa vám ani nesnívalo. 
  • Malé detské, ale aj dospelé oblečenie, do ktorého sa nezmestíte, darujte po rodine, do nemocníc, do detského domova.
  • Deravé, sprané, rozlepené oblečenie a topánky vyhoďte.
  • Nechcené knihy darujte, alebo zaneste do antikvariátu.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.