Máte preplnenú domácnosť? Skoncujte s tým

By | 4. mája 2021

Dvaja mladí ľudia si kúpili byt. Ich prvé, vlastné spoločné bývanie. Žiarili šťastím. Mali svoje sny. V hlavách im vírili plány:  ako si ho zariadia, čo kde umiestnia, ako bude ladený celý interiér. Tešili si z nakupovania. Na kávu sa zastavila suseda vo vyššom vekom, ktorá mala svoje skúsenosti a poradila im: „radšej menej a pomaly, lebo ani sa nenazdáte a o chvíľu všetko zaplníte, až vám to bude zavadzať“. Mladí sa pousmiali, pomysleli si svoje a pokračovali v tvorbe svojho hniezdočka. Prešiel rok, dva,.. prišli deti. A pri pohľade na svoj byt zisťujú, že na slovách milej susedy, bolo predsa len čosi pravdivé. Našli ste sa v tomto príbehu?

Nebojte sa povedať: „A dosť“

V živote sa objavujú momenty, kedy je potrebné zastať. Možno je aj vám známy pocit, kedy túžite po zmene. Tak ako záhrada potrebuje jarné, či jesenné upratanie, tak aj náš príbytok potrebuje prevzdušniť, vyčistiť, preorganizovať, či zútulniť.

Sú ľudia, ktorí sú podobní škrečkovi. Škrečok je veľmi čulé zvieratko, ktoré má rado pohyb, rado objavuje. Na druhej strane potrebuje svoj pokoj, kde môže odpočítavať. Miesto na odpočinok sa nevymieňa celé, potrebuje cítiť svoj pach a z dokonalej čistoty sú škrečky nervózne a nepokojné. Sú ľudia, ktorí „škrečkujú“ to znamená, že sú silno prepojený s minulosťou, všetko sa im zíde, všetko je potrebné odložiť, lebo čo ak…

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Buďte slobodný, nebuďte otrokom vecí. Veci majú slúžiť vám, nie vy veciam. V akom domove žijete je obrazom vás a vašej rodiny. Ak sa cítite stiesnený, žijete v chaose, medzi hromadou zbytočností, urobte krok vpred a zmeňte svoju budúcnosť k lepšiemu.

Čo tak začať šatníkom

Ráno sa potrebujete obliecť do práce a sucho skonštatujete: „veď ja si nemám čo obliecť“. Príčiny sú rôzne:

  • oblečenie je vám malé – pribrali ste, deti vyrástli, častým praním, príp. sušením v sušičke sa zbehlo.
  • šaty, tričká nohavice sú staré, javia známky opotrebovania, objavujú sa na nich dierky, stratili svoju autentickú farbu.
  • pri pohľade do skrine zistíte, že jej obsah už dávno vyšiel z módy, nebudete sa v tom cítiť ani vyzerať dobre.

Nakupujte s rozumom

Skôr ako sa vydáte na cestu do nákupného centra urobte si poriadok v skrini. Vyhoďte to, čo je malé, staré, obnosené. Urobte priestor pre nové kúsky.

Zbavte sa vecí, ktoré

  1. ste nemali na sebe rok, či dva. Je ťažké sa zbaviť niektorých pekných kúskov, ale ak sa do nich nezmestíte a myslíte si už pár rokov, že do nich schudnete, je to naivná a mylná predstava. 
  2. si spájate s dáky negatívnym zážitkom, ktorý poznačil váš život.

Ak idete nakupovať oblečenie, alebo topánky kúpte len to, čo naozaj potrebujete. Nekupujte v zimných výpredajoch svetre, veď ide jar a vy neviete, či sa to o rok ešte bude nosiť.

Kúpte to, čo vám skutočne sedí. Veľakrát sa stane, že šaty vyzerajú dobre, túžite po nich, páčia sa vám, už mesiac po nich pokukávate. Nakoniec si ich vyskúšate a túžba po nich je taká veľká, že prehliadnete na nich drobné nedostatky. Nekupujte ich, nebudete ich nosiť.

...

Pamätajte, že niekedy menej je viac. Nemusíte mať šatník preplnený. Radšej si kúpte pár kvalitných kúskov, ako hromadu „handier“, ktoré po jednom praní stratia farbu, či tvar. Možno ste sa tešili, že ste ušetrili pár eur a nakoniec opak bol pravdou.

Kuchyňa so svojimi pokladmi

Pri hľadaní bytu, takmer každá budúca majiteľka skonštatuje, že byt má malú kuchyňu. Naozaj toľko vecí to kuchyne potrebujete? Alebo sa vám len páčia, použijete ich raz – dvakrát a potom  už len zavadzajú.

Má význam všetko skladovať?

  • Máte puknutú nádobku, či misku, ktorej sa stratil vrchnák. Verte, či nie, už ju viac nepoužijete.
  • Spotrebiče ako – odšťavovač, fritéza, ryžovar, vajcovar,… sú atraktívne, počuť o nich v rôznych reklamách. Odporučila vám im kamarátka. No po čase zistíte, že použili ste ich párkrát a už vám tri roky stoja a zavadzajú.
  • Aspoň raz do roka skontrolujte potraviny, či nie sú po spotrebe. Mnohé z nich sú znehodnotené, stratili svoju chuť, vôňu, objavili sa v nich mušky, červy, či plesne.
  • Ak sú potraviny dlho otvorené strácajú na svojej kvalite hoci ešte nie sú po spotrebe.  
  • Asi poznáte prípad, že ste sa chystali odskúšať recept, kúpili ste netradičnú ingredienciu. Uvarili ste to raz a ostalo vám toto špeciálne korenie, ktoré následne skladujete mesiac, dva, tri a už ste aj zabudli na recept, ktorý ste pôvodne varili. Nemá význam to skladovať.
  • Dostali sme darček do kuchyne a vám sa vôbec nehodí? Posuňte ho niekomu, komu sa páči a najmä zíde.

Miestnosti určené na spanie

Medzi osobné miestnosti, kde spíte, trávite voľný čas, relaxujete, patria detská izba a spálňa. Taktiež nie je dobré ich prepĺňať. Nech má všetko svoje miesto. Aj tu občas dobre padne reorganizácia.

  • Dajte veciam pocítiť, že ich potrebujete a nezabudli ste na ne.
  • Vymeňte to, čo je pokazené, rozbité, poškodené, rozhegané a vŕzgajúce.
  • Vyhoďte to, čo je zdraviu škodlivé – staré preležané matrace, zažlknuté vankúše, deravé obliečky, zatuchnuté veci, deky, či prikrývky.

Neskladujte ani drobnosti

Sú veci, o ktorých si poviete, že nezaberajú veľa miesta. No ak je ich príliš veľa je to zlé. A čo by nemalo zaberať vaše poličky, či skrinky?

  • Staré okuliare – už dávno potrebujete iné dioptrie, už dávno vyšli z módy
  • Knihy – je úžasné mať veľkú knižnicu. Preplnená, neusporiadaná knižnica pôsobí ale chaosne a zapratanie. Skladujte len tie knihy, ktoré sú vám blízke, ktoré vás vystihujú, ku ktorým sa ešte vrátite.
  • Detské veci – každý má rád spomienky na detstvo, no nedá sa uskladniť všetko. Založte si jednu škatuľu spomienok, kde si dáte prvé kresby detí, obľúbenú hračku, fotografiu z nástupu do školy, …
  • Spomienkové predmety – je dobré si niečo vzácne ponechať ako spomienku na babičku, alebo zaujímavý suvenír z dovolenky. Len neodkladajte všetko, vyberte si len niečo výnimočné. 

Všetky veci, ktoré v domácnosti máte nemusíte vyhodiť do komunálneho odpadu. Môžete ich posunúť niekomu, komu ešte poslúžia, komu by sa hodili. Darujte oblečenie, obuv, hračky po deťoch po rodine, priateľoch, do detského domov, do komunitného centra, na detskú onkológiu, na charitu. Nábytok môžete darovať sociálne slabším, príp. ho predať cez bazár. Nelipnite na veciach posuňte ich ďalej, aby mohli slúžiť iným.  

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.