Kde všade sa môžu objaviť plesne

By | 4. februára 2021

Plesne sú nežiadúce mikroorganizmy, ktoré môžu byť kdekoľvek. Ich prehliadanie vás môže stáť zdravie – problémy s dýchaním, alergiou, či bolesti hlavy. Ak žije v domácnosti, kde sa nachádzajú čo i len malé zárodky plesní, riešte ich.

Ako spoznáte pleseň?

Nemusíte byť veľký znalec a odborník, ktorý má vyštudovaný dáky vedecký smer. Plesne spozná každý pomocou svojich zmyslov. Plesne vidíte – ide o tmavé, zelené škvrny pripomínajúce zamat, či vatu. Plesne cítite – majú typickú nepríjemnú vôňu zatuchnutia. Na začiatku tieto malé mikroskopické organizmy ani nevidíte, ani necítite, no v ovzduší sa už nachádzajú, preto je správne robiť prevenciu proti nim.

Kde všade môžete plesne pozorovať

V ľudskom tele

Ani vaše telo nie je výnimkou, aj v ňom sa plesniam dobre darí. Sprevádza ich svrbenie, kožné problémy (na koži sa objaví ekzém, trhliny, odreniny, pľuzgieriky, odlupovanie), biele sfarbenie jazyka, žlté sfarbenie nechtov. Odborníci hovoria o mykózach, či kvasinkách, pri ktorých je potrebné vyhľadať lekárska pomoc.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Na potravinách

Často hnilobe a plesni podlieha ovocie, či zelenina. Ak si kúpite krájaný, balených chlieb, často sa na ňom objavia zelené mapy. Vákuovo balené mäsové výrobky, pri nesprávnom skladovaní môžu v sebe pestovať pleseň. Na zle zakonzervovaných a sterilizovaných potravinách sa môže na povrchu objaviť biele vatové chumáče, ktoré nie sú symbolom zdravia. Ak zacítite, alebo zbadáte zárodky okamžite tieto potraviny vyhoďte. Tu naozaj nešetrite, neobkrajujte a nekonzumujte žiadnu časť napadnutých potravín. Spóry plesní sú rozmnožené všade.

Na stenách

Dôsledkom nesprávnej izolácie, či zlého vetrania sa môžu čierne škvrny objaviť na stenách a to najmä v oblastiach rohov, za nábytkom, v okolí okien. Je len ľudským mýtom, že plesne sa držia len v pivniciach, kde je tma, zle odvetraný priestor, či vysoká vlhkosť.  Plesne sa objavujú na stenách v bytových priestoroch, nevyhýbajú sa ani novostavbám. Sú všade tam, kde je slabé, či nesprávne vetranie, kde na povrchu dochádza ku kondenzácii vzdušnej vlhkosti.

...

Papier, koža, drevo, textílie

Prenos, či šírenie plesní je veľmi časté. Ak máte uložené knihy, časopisy, noviny v zle odvetraných miestnostiach pleseň ľahko zacítite aj na nich. Nábytok – rôzne skrine, postele, komody, ktoré sú umiestnené tak, že sa dotýkajú steny taktiež sú náchylné na plesne. Ak dávate do skrine slabo vysušené oblečenie, taktiež z neho môžete pociťovať nežiadúci zápach. Ak sa to stane oblečenie poriadne opäť vyperte, skriňu dezinfikuje, vyvetrajte a potom do nej dajte späť vysušené oblečenie. Ak sa nestaráte o matrace či nemáte matrac s antialergickým efektom (https://www.matrace-vegas.sk/matrace-vegas/matrace-rozdelenie/matrace-pre-alergikov/), ak ich pravidelne neotáčate, nevetráte, neperiete posteľnú bielizeň objavia sa na nich zárodky plesní, ktorých sa zbavíte len veľmi ťažko. Takýto matrac je vhodný len na výmenu.

Je ťažké sa natrvalo zbaviť plesní, preto im radšej predchádzajte

  • Na plesne myslite už pri výstavbe domácnosti. Používajte materiály, farby, omietky, ktoré budú zabezpečovať potrebnú izoláciu.
  • Dôležitou súčasťou prevencie je správne krátke, ale intenzívne vetranie viackrát do dňa.
  • Sledujte si vlhkosť domácnosti, ktorá by sa mala pohybovať okolo 50%. Vlhkomer by mal byť súčasťou každej domácnosti.
  • Nesušte bielizeň v uzavretej miestnosti. Práve v suchu plesne nerastú. Zvyšovaním vlhkosti podporuje ich rast.
  • Neumiestňujte nábytok tesne ku stenám. Dajte možnosť vzduchu, aby prúdil.
  • Oblečenie, matrace pravidelne nechajte poriadne vyvetrať.
  • Kupujte len toľko potravín, koľko spotrebujete za pár dní.
  • Pri konzervovaní dbajte na čistou a správnu sterilizáciu.
  • Potraviny, knihy, oblečenie skladujte v dobre vetraných a suchých priestoroch.
  • Používajte pomocníkov v domácnosti ako sušičku bielizne, digestor v kuchyni, vlhkomery a pod.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.