Akým chybám sa vyvarovať pri výbere matraca

By | 6. júna 2021

Matrac je výrobok, ktorý nekupujete každý deň, či mesiac. Ak sa rozhodnete pre ten správny, prinesie to množstvo benefitov. Medzi tie najdôležitejšie patria: ráno sa zobudíte vyspatý, oddýchnutý, plný energie, pripravený vyraziť za svojimi povinnosťami. Matrac nie je príčinou bolestivých kĺbov, problémov z chrbticou, tŕpnutia rúk, či nôh, bolestí hlavy a iných zdravotných problémov.

Výber matraca nehodno podceňovať

Ak sa chystáte do niečoho investovať, vždy si to poriadne premyslite a neunáhlite sa. Zvlášť ak ide o výber matraca, ktorý budete používať 7 až 10 rokov, ktorý vám má zabezpečiť kvalitný a zdravý spánok. Vyvarujte sa týmto chybám.

Matrac musí rozmerovo sedieť

Nekupujte matrac skôr ako posteľ. Hoci je v akcii a páči sa vám. Je dôležité, aby matrac rozmerovo sedel do postele, ktorú máte. Matrac nemôže byť ani o centimeter väčší. Inak sa do postele nezmestí a bude zdvihnutý na bočných doskách. Ak ho tam náhodou pomocou sily napcháte, bude sa vlniť. Ak budete majiteľom menšieho matraca a poviete si, že vzniknutú medzeru niečím vyplním, neprinesie vám uspokojenie. Môže dôjsť k úrazu. Matrac sa bude posúvať. Ani topánky si nekupujete menšie, či väčšie. Zaručene s nimi nebudete spokojný, nebudete ich využívať a nakoniec si kúpite nové.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Matrace v manželskej posteli nemusia byť rovnaké

Ak si zariaďujete spálňu určite dbáte o to, aby všetko spolu pekne ladilo. Farbám stien prispôsobíte odtieň záclon, závesov, posteľných obliečok, prehozov, či dekoračných vankúšov. Podobne posteľ vám pekne ladí s obidvomi nočnými stolíkmi, na vašej i partnerovej strane, so skriňou, či komodou. Spálňa pôsobí usporiadanie a štýlovo. Pozor však pri výbere matracu. Rovnaký matrace nemusí vyhovovať obidvom partnerom. Každý má inú výšku a najmä hmotnosť, polohu pri spánku, možno iné zdravotné ťažkosti. Matrac voľte pre každú osobu osobitne, aby spĺňal potreby obidvoch užívateľov.   

Nie je jedno na čo matrac položíte

Nezabudnite, že k matracu patrí rošt. Niektoré postele kúpite spolu s roštom, ktorý však nemusí byť vhodný k vybratému typu matracu. Odporúča sa radšej rošt prispôsobiť matracu, nie matrac roštu. Rošt má podporovať vlastnosti matraca. Rošt nemôže brániť prúdeniu vzduchu. Je dobré, ak je matrac odvetrávaný nielen zhora, ale aj zdola.

Ak túžite po polohovacom rošte, poraďte sa s výrobcom, ktorý matrac je na tento typ roštu vhodný. Pri nesprávnom výbere sa ľahko môže stať, že pri polohovaní sa matrac zalomí, poškodí, vyskočí pružina, či sa úplne znehodnotí.  

Zohľadnite aj spiacu polohou počas spánku

Úlohou matraca je maximálne prispôsobenie sa krivkám spiaceho človeka. Matrac má človeku slúžiť, nie naopak. Každý jedinec je iný a tak aj polohy spánku sú rôzne. Niekto preferuje spanie na bruchu, niekto len na chrbte. Iný, inak ako na boku, nezaspí. Vo všeobecnosti (nie však u každého) platí, že ľudia spiaci na boku preferujú mäkšie matrace, aby nedochádzalo k nadmernému tlaku na bedrové, či ramenné kĺby a následnému tŕpnutiu. Tvrdšie matrace zase ocenia majitelia, ktorí spia na chrbte, či bruchu. Mať správnu tvrdosť matraca je dôležitou podmienkou pre dobrý spánok. 

Ak je možné, matrac si v predajni odskúšajte

Ak si kupujete oblečenie, chcete aby vám sedelo. Zájdete do kabínky a jednoducho si ho vyskúšate. Ak kupujete topánky, aby vás netlačili a sadli vám ako uliate, obyčajne sa vyzujete a odskúšate ich. Ak idete kupovať auto, bez skúšobnej jazdy zaň málokto zaplatí.  Takto by sme mohli vymenovať x-vecí, ktoré nekúpite len tak. Prečo by mal mať matrac výnimku? Poležte si na ňom už v predajni. Možno už pri prvom pocite zistíte, že nie je to pravé pre vás.

...

Pozor však, za 10 minút nevyskúšate svoj matrac dokonale. Na matrac si budete musieť zvyknúť. Ak ste pred tým spali za gauči a zrazu máte spať na kvalitnom podklade vaše telo si musí na to privyknúť. Dajte mu týždeň aj dva čas. Môže sa vám stať, že po prvej noci na novom matraci sa zobudíte nevyspatí, s pocitom zlámania. Matrac hneď nereklamujte, vydržte pár nocí až potom sa rozhodnite čo ďalej. 

Siahnutie po lacnejšom sa v tomto prípade nevypláca

Niekto chce za každú cenu ušetriť. Áno šetriť môžete rôzne, napr. namiesto výletu na predražené atrakcie, zájdite do prírody. Strávite príjemné chvíle s rodinou a nebude vás to stáť ani cent. No ak kupujete niečo, čo bude mať vplyv na kvalitu života, tak určite nešetrite. Kúpa nekvalitných výrokov nielenže škodí vášmu zdraviu, ale vzhľadom na dĺžku používania nakoniec zistíte, že ste vôbec neušetrili. O rok či dva budete musieť matrac vymeniť a investovať do iného.  

Nie je jedno ako sa matrac udržiava

Ak chcete kúpený matrac udržať vo výbornej kondícii čo najdlhšie, je potrebné sa oň pravidelne starať. Preto si pri kúpe dobre preštudujte ako sa o matrac správne starať. Aby ste matrac udržali v čistote je dobré vybrať si matrac s odnímateľným poťahom. Každý človek sa v noci potí a to nielen keď leží v horúčkach. Poťah pri upratovaní dáte dole a jednoducho ho operiete v práčke. Takto sa ľahko zbavíte prachu, nečistôt, i príp. škvŕn. Hygienicky nezávadný matrac by mal byť pre vás priorita.

Kúpil som matrac, moje investície sa skončili

Pri menších deťoch, starších ľuďoch, ale osobách trpiacich rôznymi zdravotnými problémami oceníte kúpu chrániča matraca. Lôžko oveľa ľahšie udržíte čisté. Chránič môžete dať kedykoľvek dole a oprať. No ak sa zničí matrac budete potrebovať nový. Ten bude vyžadovať však oveľa väčšiu investíciu, ako chránič, ktorý ho chráni pred trvalým znečistením.  

K matracu určite nezabudnite dokúpiť paplón, či vankúš. Ak ste alergik určite netrvajte na prírodných materiáloch, ako je napr. perie.

Nedajte sa zlákať marketingom

Pri kúpe matraca si dobre zistite čo kupujte. Určite sa nedajte zlákať reklamou na matrace, ktoré láka na kúpu matracov, ktoré obsahujú rôzne látky protiplesňové, antibakteriálne látky. Tieto ponúkané výrobky sú často predražené a nemajú sľubovaný účinok. Preto sa riaďte kvalifikovanými, certifikovanými odborníkmi, ktorý ponúkajú kvalitu s primeranou cenou. 

Zdroje:

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.