Prečo je dôležité starať sa o matrac aj po jeho kúpe?

By | 20. augusta 2019

Nové matrace kupujeme najmä z toho dôvodu, že tie staré doslúžili a neposkytujú taký komfort ako by mali. Meniť starý matrac za nový môže nielen zlepšiť spánok, ale môže mať pozitívny vplyv na chrbticu. Aby si matrac zachoval svoje kladné vlastnosti čo najdlhšie, mali by sme sa oň s náležitosťou postarať. Aká je správna starostlivosť o matrac?

Matrac treba otáčať

Pri kúpe matraca, či už v kamenej predajni alebo cez internet, by ste mali byť oboznámený, ako často a akým spôsobom môžete matrac otáčať. Existuje niekoľko druhov matracov, ako napríklad obojstranné, jednostranné, s inou tvrdosťou na každej strane alebo anatomické matrace so zónovaním.

Každý zo spomínaných druhov matracov je potrebné otáčať inakšie. Najjednoduchšie je to pri jednostranných matracoch, kedy ich môžete jednoducho otočiť na druhú stranu. Pri obojstranných vzniká niekoľko rôznych možností ako matrac otočiť. Ak máme matrac s rôznymi tvrdosťami, je to o niečo náročnejšie, pretože tvrdšia alebo mäkšia strana vám nemusí vyhovovať. Matrace so zónovaním sa neotáčajú, pretože majú presne určené, ako by malo byť telo uložené od hlavy po päty.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Otáčať matrace je dôležité, aby nevznikali preležaniny. Tým, že telo svoju váhu počas spánku nerozloží rovnomerne, ale spôsobuje iný tlak v rôznych častiach matraca spôsobuje, že vznikajú preležaniny. Preležaniny sú viditeľné voľným okom a ak ich vidíme, znamená to, že matrac je na týchto miestach opotrebovaný.

Vzniku priehlbín sa nedá úplne zabrániť, no ak kupujete matrac z kvalitných materiálov, jeho otáčaním mu tvorbu preležanín určite oddialite.

...

Pranie, vysávanie, vetranie

Možno ste to ani netušili, no určite sa aj vo vašej domácnosti nachádzajú roztoče. Nemusíte sa však báť, pretože nie sú znakom zanedbanej starostlivosti. Jednoducho, sú prispôsobené tak, by prežili v naozaj každej domácnosti. Roztoče sú veľmi malé živočíchy viditeľné len pod mikroskopom. Živia sa prachom a kúskami odumretej kože a aby mali spokojný život, potrebujú aj vlhkosť a teplo. Ako môžete vidieť, všetko potrebné im z nevedome poskytujeme.

Práve matrace sú skvelým domovom pre roztoče. Človek sa počas spánku potí, odumretá koža a prach sa v matraci nachádzajú taktiež a nemali by sme zabudnúť ani na okolitú vlhkosť, ktorú matrac taktiež absorbuje.

Človek bez zdravotných problémov si ani nevšimne, že má v matraci nájomníkov. No ľudia trpiaci alergiami dýchacích ciest alebo napríklad astmatici môžu pociťovať veľké problémy. Navyše, veľké množstvo roztočov môže stáť za vznikom rôznych alergií.

Bohužiaľ, nedá sa ich zbaviť úplne, ale je spôsob, ako ich výskyt obmedziť. Preto je veľmi dôležité, aby dostával matrac pravidelnú údržbu v podobe prania poťahu matraca, jeho vetraním a vysávaním. Matrace a poťahy by sme mali vysávať a vetrať zakaždým, keď meníme posteľnú bielizeň. Vetráme ho takým spôsobom, že ho necháme niekoľko hodín odokrytý bez perín. Ideálne je, ak je matrac položený na lamelovom rošte, na posteli, ktorá nemá úložný priestor. Je to z toho dôvodu, aby dostatočne prúdil vzduch pod posteľou.

Chránič matraca

Chrániče sa ku novému matracu nedodávajú na rozdiel od poťahu. Jedná sa o dodatočnú vrstvu, ktorá chráni pred vlhkosťou, nečistotami a mechanickým poškodením. Výhoda je tá, že sa dáva ľahko dole a preto sa dá jednoducho oprať.

Ak sa poťah matraca alebo chránič nezmestia do práčky, môžeme ich buď ručne oprať v horúcej vode vo vani alebo ich nechať vymrznúť v chladničke alebo naopak, zavesiť a nechať ich na slnku. Dôležité je. Aby ste na matrac ukladali len dokonale vyschnuté materiály. Akákoľvek vlhkosť nie je žiadaná, pretože môže spôsobovať napríklad aj plesne.

One thought on “Prečo je dôležité starať sa o matrac aj po jeho kúpe?

  1. Pingback: Ako vyčistiť matrac: Veľký sprievodca čistením matracov - Spi lepšie ako dobre!

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.