Inteligentný dom – inteligentné systémy

By | 28. decembra 2017

Pod pojmom inteligentný dom si môžete predstaviť to, že väčšinu funkcií si dokáže pomocou systémov nastaviť sám. Niektoré systémy si dokážu samé vypočítať optimálne nastavenia tak, aby bol dom úsporný a zároveň boli splnené požiadavky majiteľa.

Tieto domy či byty, sú vybavené systémami, ktorými môžete ovládať skoro všetky oblasti domáceho prostredia pomocou Wifi, či ovládačov umiestených v miestnostiach. Väčšinou sa v domácnosti nachádza jeden hlavný ovládač (tablet, mobil, počítač).  Dôležité je, že ich môžete ovládať z ľubovoľného miesta. Moderné systémy dokážete ovládať pomocou mobilu aj v prípade, že sa nenachádzate v bytovej jednotke. Ak chcete prísť domov a mať teplotu 25°C , nie je žiaden problém, poviete to systému a ten to zariadi.

Prečo sa však tento systém volá inteligentný? Veď ovládanie mobilom aj v neprítomnosti domu má mnoho moderných spotrebičov ako sú práčky, či klimatizácie.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Inteligentný dom je práve preto, že sa dokáže naučiť vaše zvyky, takže nemusíte stále meniť nastavenia, či niečo aktualizovať. Sám dokáže vyhodnotiť ekonomické a efektívne parametre tak, aby bolo bývanie čo spojené s čo najmenšími nákladmi na kúrenie, svietenie atď..

„Môže byť inteligentný systém LEN v novostavbách?“

 Odpoveď je jednoduchá- NIE. Inteligentné systémy sa dajú inštalovať aj v prípade, že už máte existujúce elektrické rozvody. Novostavba nie je podmienkou.  

Musím niečo prerábať ak chcem vlastniť takýto systém?“

 Do stien sa nemusí vôbec zasahovať. Existujú bezdrôtové senzory (snímače teploty, pohybové senzory či tlačítka) a aktory (stmievače svetiel, spínacie zariadenia). Nevýhodou bezdrôtových senzorov je finančná náročnosť, avšak nemusíte riešiť otázku prerábania.

Je potrebné mať okrem inteligentného systému aj vypínače či iné tlačítka na ovládanie osvetlenia či iných zariadení?“

 Práve toto je na systéme najkrajšie. Ak nemáte vypínače už namontované, ani ich montovať nemusíte. Do steny sa jednoducho vloží tablet, pričom ani on nie je potrebný. Miestnosti sú vybavené senzormi na pohyb, takže keď niekde vchádzate, automaticky sa svetlo rozsvieti. Nemusíte sa tak báť, či ste zhasli keď ste odchádzali. Ak chcete nastaviť svietenie manuálne, jednoducho si ho nastavíte vo vašom mobilnom zariadení.

Čo sa stane ak vypadne elektrická energia?“

 V takýchto prípadoch je dobré vlastniť záložný zdroj. V centrálnej jednotke nastavíme, ktoré zariadenia majú pri výpadku fungovať a do akého režimu sa má systém vrátiť po obnovení dodávky el. energie.

Čo všetko sa dá ovládať inteligentným systémom?“

 Systém dokáže monitorovať, regulovať a ovládať teplotu, vlhkosť, vetranie, klimatizáciu, rôznu vzduchotechniku, žalúzie, audio systémy, brány, alarmy, a v podstate všetko, čo sa v dome ovládať dá. Všetko závisí od vašej predstavivosti a rozpočtu.

...

Svetlá – jednoduché ovládanie pomocou tabletu/mobilu.  Svetlá sa na základe pohybu zapnú, prípadne sa pri odchode vypnú. Pri pozeraní TV sa automaticky zníži svietivosť o 30%, v prípade požiaru začnú blikať, prípadne  vedia odplašiť zlodeja…

Kúrenie – v prípade vašej neprítomnosti sa dom spustí na úsporný režim, prípadne ak sa nikto v miestnosti nenachádza systém zníži teplotu. Môžete zapnúť alebo vypnúť kúrenie pomocou mobilu, viete si nastaviť vašu obľúbenú teplotu v celom dome, zapnúť kúrenie ešte pred tým než dorazíte domov a hlavne, kontrolovať kúrenie…

Klimatizácia – samozrejme, medzi základné ovládanie patrí jej vypnutie či zapnutie. V prípade, že je otvorené okno sa vie klíma sama vypnúť alebo vám systém oznámi, že okno je otvorené a vy rozhodnete, čo sa má diať. Veľmi obľúbené je nastavenie klimatizácie, ktorá sa má spustiť pri určitej teplote v miestnosti.

Zavlažovanie – ak zavlažovací systém vlastníte, môžete ho nastaviť na automatické spustenie v určitom čase, ak náhodou prší alebo sa chystá pršať, čas spustenia sa oneskorí alebo sa nespustí vôbec, vďaka čomu nedochádza ku plytvaniu či prelievaniu záhrady.

Multimédia a audio systém – v podstate máte v mobile/ zariadení klasický ovládač na vypnutie/zapnutie, zmenu kanála, pridanie a zníženie hlasitosti. Multimédia môžete nastaviť do scén. FILM – spustí sa TV,  zapne sa DVD, vypne sa rádio,  zastrú sa žalúzie, vypnú sa svetlá, lampy sa stmavia o 30%, spustí sa RGBW za TV. Dobré ráno – vytiahnu sa žalúzie, podľa nastaveného času sa spustí svetlo, zapne sa rádio, spustí sa svetlo do kúpeľne, atď…

Bezpečnosť – nejedná sa len o vniknutie nežiaducej osoby, ale aj o zatekanie do pivnice (  či už najmenšie zatekanie alebo kvapkanie) , pod vaňou, chladničkou, práčkou alebo iným spotrebičom. Okrem vody systém upozorňuje aj na únik dymu, náhlom zvýšení teploty atď. Rýchle upozornenie dokáže minimalizovať škody. V prípade požiaru sa automaticky otvoria okná, brána a dvere pre čo najjednoduchší uník.

Bojíte sa prenajať opatrovateľku či inú službu? Už nemusíte, nastavíte si,  v ktorej miestnosti nie je žiadaná jej návšteva a systém všetko zaznamená. Taktiež pohyb detí alebo návštevy. Ak bol zaznamenaný pohyb vo vašom dome, pričom ste nikoho nečakali, systém vám všetko prezradí.

Ak vám prišla návšteva počas toho, ako nie ste doma, alebo niekto otvorí dvere, bude vám na telefón zaslaná fotografia tváre, či video a môžete okamžite s návštevou komunikovať.

Ovládať môžete tiež RGBW podsvietenie ( LED pásiky), elektrické zariadenia a vlastne všetko, čo sa ovládať dá.

Aká je presná cena takéhoto systému vám nepovie nik, bez toho aby s vami prešiel vaše požiadavky. Čo je ale isté, vstupná investícia je minimálne 1 000€ a viac.  Ako inteligentný dom funguje, môžete vidieť na veľa videách na kanály youtube.com. My sme pre vás vybrali video od Insight home.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.