Aký vybrať plot ku rodinnému domu alebo záhradnej chatke

By | 30. januára 2018

Plot by mal slúžiť ako ochrana vášho pozemku alebo súkromia. V dobe, keď nemusíte riešiť nedostatok materiálov, je na výber široké spektrum možností. Aké teda ploty existujú a aké sú ich výhody alebo nevýhody si zhrnieme v tomto článku.

Plot ako ochrana pozemku

Aj keď existujú rôzne zabezpečovacie systémy, ktoré vás upozornia na príchod cudzej osoby, človek sa cíti bezpečnejšie ak má pozemok riadne oplotený. Už v dobe kamennej si ľudia okolo obydlia stavali oplotenie. Slúžilo ako ochrana pred divokou zverou alebo človekom samotným. Okrem zlodeja vás môžu prísť pozrieť zvierací návštevníci ako sú túlavé psy, mačky, alebo ak bývate pri lese alebo lúkach je možná návšteva jeleňov, diviakov či inej poľnej zvery. Ak máte v domácnosti svojho zvieracieho miláčika ako je pes, plot by mal zamedziť jeho útekom a v prípade psej slečny nechceným šteniatkam, ak nie je kastrovaná.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Ochrana súkromia

Mnoho ľudí nemá rado, ak ich niekto sleduje, pričom odpočívajú. Zvedavé pohľady susedov, či zazeranie okoloidúcich nespravia deň krajším. Tento problém nastáva najčastejšie v lete, keď sa chcete opaľovať, len tak ležať na deke, alebo sa kúpať v bazéne. Máte možnosť to ignorovať ak vám to nevadí, alebo s tým niečo robiť.

Výber oplotenia

Plot by mal byť zladený ku architektúre domu. Na okoloidúceho človeka robí prvý dojem práve oplotenie, ktoré by nemalo byť rušivé a malo by zapadnúť ku okolitému prostrediu.

V dnešnej dobe má človek na výber veľké množstvo materiálov, vzorov, farieb či štýlov. V ponuke sú najčastejšie ploty murované, drevené, kombinované alebo živé. Pletivo sa používa v najnutnejších prípadoch (dočasne) alebo v záhradkárskych oblastiach. Musíte sami uznať, že plot s pletiva nepridá vášmu domu na kráse. Aj keď je hlavné, aby plot plnil svoj účel.

Kombinované ploty

Majitelia plotov najčastejšie volia kombináciu murovaného plotu s drevenými alebo kovovými dielmi. Moderné sú tiež hliníkové ploty, ktorých je síce cena vyššia, no nemusíte sa starať o to dlhšie o jeho údržbu, keďže hliník koroduje pomalšie a nie tak výrazne ako kov. Často môžeme vidieť aj celomurované ploty, no treba si uvedomiť, že síce zvedavé oko neprenikne na dvor, ale taktiež budete mať zatienený pozemok. Tento celomurovaný variant vychádza zo všetkých plotov asi najdrahšie. Ich veľkou výhodou je , ak bývate pri frekventovanej ceste, murovaný plot tento hluk výborne izoluje.

...

Kombinované ploty pozostávajú z nižšieho alebo vyššieho múriku z betónu, tehál, prírodného kameňa alebo tvárnic, z ktorých sú tiež postavené stĺpiky. Múrik sa dá tiež vyrobiť vyliatím betónu do debnenia a následne ho obložiť obkladom z umelého kameňa alebo keramickými lepenými obkladmi. Medzi vyššie spomenuté stĺpiky sa vkladá výplň v podobe drevených dosiek, kovových dielov, plastového profilu, mreží, rámových konštrukcií atď. Najčastejšie sa takéto ploty kombinujú s kovom. Niektoré ploty, ktoré sú vyrobené kováčom sa takto stávajú umeleckými dielami.

Plot by sme mali vyberať tak, aby vznikla harmónia materiálov. Ideálne je skombinovať drevený dom s dreveným plotom, alebo kombinovaným plotom vyplneným drevom, murovaný dom s murovaným plotom.

Drevený plot

Pri jeho výbere si treba premyslieť spôsob výstavby. Budú to len zvisle alebo pozdĺžne usporiadané latky, bude oplotenie nižšie alebo vyššie? Drevený plot teda nepredstavuje jednotvárnosť, máte kopu možností ako si ho usporiadať. Dokonca si môžete pomocou neho vybudovať pergolu, ktorá bude slúžiť ako prístrešok na váš automobil.  Nevýhodou drevených plotov je starostlivosť o ne. Treba zobrať do úvahy impregnáciu a pravidelné natieranie. Výhodou je flexibilita farieb, ľahká zámena poškodených kusov a je finančne dostupný.

Živý plot

Živé ploty sú naozaj nádherné a v človeku vzbudzujú pocit prírody, no treba sa o ne pravidelne starať. Máte možnosť použiť rôzne kríky  a obľúbené sú tiež tuje. Vyberajte však tak, aby boli tieto kríky celoročné, aby ste sa na jeseň nemuseli pozerať na opŕchnuté konáriky. Vhodné sú ihličnaté stromy, stále listnaté odrody a kroviny.  Nezabudnime však na to, že tieto ploty sú najmenej bezpečné, pretože nie sú veľkou prekážkou pre prípadného zlodeja alebo zviera.

Dôležité je, aby sa oplotenie domu páčilo hlavne vám. Názor okolitého svetu je až druhoradý. Ak si neviete vybrať alebo predstaviť, ako by vaše budúce oplotenie malo vyzerať, môžete kontaktovať architektov alebo dizajnérov, ktorý vám urobia plot na mieru. Výhodou je, že vám vyhotovia viac možností a vy si len vyberiete, ktorý sa vám páči.

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.