Prírodný kamenný obklad do interiéru

By | 31. marca 2018

Obkladový kameň do interiéru

Nie je novinkou, že obkladové kamene sa dajú využiť aj v interiérovej časti. Väčšina sa vyrába už prichystaná, najčastejšie v tvare obdĺžnika a preto prácu s nimi zvládnete aj svojpomocne. V dávnych časoch, v období rímskeho impéria bol kameň braný ako znak prestíže.  Od 90. rokoch 20. storočia sa stal kamenný obklad dostupný pre každého, koho kamenné obklady zaujali.

Dekoratívne obklady stien sa vyrábajú v rôznych prevedeniach a pri správnej kombinácií s drevom dosiahnete dokonalý efekt. V interiéry používame skôr drobnejšie vzory, na jednu stenu alebo len jej časť. Obkladanie celej miestnosti by nemalo dobrý efekt a bolo by to finančne náročnejšie.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Najčastejšie sa na obkladanie stien používa bridlica, kremenec, andezit, pieskovec alebo kvarcit. Každý z dekoratívnych kameňov má svoj špecifický vzhľad a farbu. Bridlica je hnedo-hrdzavá a tmavo šedá, naopak kameň pieskovec a kvarcit majú béžové tóny. Tieto farebné detaily sú veľmi dôležité z hľadiska voľby k farbe stien a celého interiéru. Nasledovne máme dve možnosti:

    • Volíme kameň ako dominantu interiéru.
    • Volíme farbu kameňa tak, aby ladila s interiérom.

Použitie obkladového kameňa

Obkladové kamene sa dajú použiť aj v interiéri, exteriéri, k obkladu stien, plotov, komínov, kúpeľní, kuchýň, fasád. Použitie je rôznorodé a čo je dôležité, dá sa inštalovať aj na existujúci zatepľovací systém.

Kamenná tapeta

Bridlicové bloky sa vďaka špeciálnemu výrobnému postupu dajú vyrábať j vo veľmi tenkých kamenných doskách pripomínajúcim na pohľad bežnú tapetu. Každá takáto vyrobená doska je originálna a plne si zachová vzhľad kameňa.

Kamenná dyha

Používame ju v priestoroch všade tam, kde by bolo použitie hrubej dosky z kameňa ťažké a nemožné. Môže byť použitá na obklad stien, nábytku, dverí alebo parapety. Tieto tapety sú vhodné pre akékoľvek oblúk alebo stĺpy. Nalepiť ich môžeme priamo na staré keramické dlaždice. Lepiť sa môžu na betón, keramiku, preglejku, drevo, kov, laminát, dlaždice, lakované povrchy kameňa.

...

Výhody prírodného kamenného obkladu

  • Originalita
  • Estetika
  • Farebná stálosť
  • Hrúbka

Originalita – vzhľadom na štruktúru kameňa bude každý jeden interiér jedinečný a originálny. Prírodné kamenné obklady sú exkluzívnym a zaujímavým doplnkom, ktoré zaujmú každého.

 

Estetika – prírodný kameň má prirodzený vzhľad oproti priemyselne vyrábaným farbám a pôsobí na ľudí dobrým dojmom. V dnešnej dobe sa pri zariaďovaní snažíme čo najviac priblížiť prírodným materiálom ako je kameň, drevo či sklo.

Farebná stálosť – umelé materiály môžu vplyvom slnečného žiarenia, vody, či vzduchu vyblednúť. Pri prírodnom kamennom obklade sa nemusíte báť že by sa sýtosť farby zmenila ani v prípade, že bude materiál denno-denné vystavený slnečnému žiareniu.

Hrúbka – prírodného kameňa je cca 2 cm, pričom umelý materiál má hrúbku okolo 4-5 cm.

Treba si však dávať pozor pri nákupe kameňa, pretože existuje veľa predajcov poskytujúcich kameň za rôzne ceny. Prírodné kamene sú prevažne dovážané z Číny a Indie, kde sa nachádzajú stovky spracovateľov prírodného kameňa.  Ideálnym spôsobom ako sa neoklamať a vybrať dobrý kameň, je nájsť predajcu, ktorý má obklady skladom a priložiť zopár kúskov k sebe. Takto zistíte kvalitu, pretože pri úplne najlacnejších býva odchýlka až 1 cm.

Nevýhody prírodného kameňa

V prípade, že sa nejaká časť na stene poškodí, môže nastať situácia, že sa nový kus bude veľmi zle dolaďovať. Taktiež, ak budete chcieť nejakú časť doplniť a vznikne časový odstup medzi prvým a druhým nákupom, môže sa stať, že vám kameň nebude ladiť. Preto odporúčame kúpiť vždy nejakú časť do zásoby.

Medzi ďalšie nevýhody môže patriť ohraničenosť farebnej škály. Prírodné kamene nedofarbíte a musíte sa uspokojiť s existujúcou farbou.

Okrem prírodných dekoračných obkladov na trhu existujú aj umelé obklady. Medzi ich výhody patrí aj to, že sa vyrábajú v rôznych farebných prevedeniach a sú o niečo lacnejšie.

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.