Umelý obkladový kameň

By | 31. marca 2018

Umelý obkladový kameň je v dnešnej dobe veľmi obľúbený v interiéri či exteriéri. Lákavá je najmä jeho nižšia cena a rôzne farebné prevedenia oproti prírodnému kameňu. Je to vlastne imitácia alebo napodobenina obkladov z prírodného kameňa.

Základ tvorí farebný betón, ktoré je doplnený o rôzne prísady na zlepšenie a zušľachtenie zmesi. Kvalitné prevedenie by malo mať stálu farbu v celom priereze, čím sa zabezpečí farebná stálosť. Dávajte si však pozor, aby vás nezlákala len príliš nízka cena, pretože výrobok nemusí byť kvalitný a v konečnom dôsledku celú realizáciu preplatíte. Preto odporúčame vyhľadávať kvalitnejšie výrobky.

Výhody umelého kameňa

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →
  • lacnejší variant oproti prírodnému kameňu,
  • kvalitné prevedenie umelého kameňa môže byť na nerozpoznanie od prírodného materiálu,
  • jedná sa o materiál, ktorý nepotrebuje dodatočné ochranné vrstvy a preto je vyznačený jednoduchou údržbou,
  • široká škála textúr a farieb, takže si každý príde na svoje,
  • jednoduchá montáž a opracovanie,

nevýhody umelého kameňa:

  • možná strata farebnej sýtosti pôsobením slnečného žiarenia,
  • opakujúce sa vzory
  • pri rezaní materiálu vzniká hrana, ktorá odhalí štruktúru betónu. Táto hrana môže pôsobiť kontrastne a byť viditeľná, čo pôsobí nepríjemným dojmom,
  • hrúbka materiálu sa pohybuje medzi 4-5 cm. Môže to byť problém, ak nechcete aby obklad nevytŕčal z fasády.

Možnosti využitia umelého kameňa:

Najčastejšie sa využíva na obklady fasád, oporných múrov, rodinných a bytových domov, administratívnych budov alebo iných objektov. Stretneme sa však aj s vonkajším obkladom krbu a komína. Umelý kameň je možné aplikovať aj na tepelné izolačné vrstvy (zateplené steny), na novostavbách či pri rekonštrukcií existujúcej budovy. V každom prípade nájde využitie aj v oblasti interiéru.

Vonkajšie fasádne obklady je dobré po inštalácií impregnovať. Používa sa na to hydrofóbny náter, ktorý znižuje nasiakavosť materiál skoro na nulu. Materiál však stále „dýcha“ a prepúšťa vnútornú vlhkosť smerom von. Tento náter slúži tiež ako ochrana pred UV žiarením, čím pomáha udržiavať farebnú stálosť. V poslednom rade zamedzuje tvorbe machov.

 

Nákup materiálu

Pred samotným nákupom by ste sa mali vyvatovať určitým chybám, ktoré by mohli zbytočne zaťažiť vašu peňaženku. Umelý kameň sa vyrába najčastejšie vo forme dosiek rôznych rozmerov. Pri nákupe týchto dosiek z umelého kameňa odporúčame venovať pozornosť:

...
  • celkovému vzhľadu a farbe výrobku,
  • použitému materiálu
  • cene a prípadnej mernej jednotke, v ktorej sa materiál dodáva.

Vzhľad a farba

Prvá vec, vďaka čomu nás výrobok zaujme je jeho vzhľad. Keďže by mal umelý kameň imitovať prírodný kameň, všímajte si do akých podrobností je spracovaná štruktúra výrobku. Mali by ste nájsť veľký počet neopakovateľných štruktúr, takže by nemalo byť jednoduché nájsť dve rovnaké dosky. Ak náhodou nájdete dve, dokonca rovnaké dosky, ktoré sú podozrivo hladké, mali by ste vyhľadať iného predajcu. Umelý obkladový kameň si zaobstarávate práve kvôli dokonalej imitácií prírodného kameňa.

Dôležitá j farba výrobku. Máte na výber z dvoch typov farebného vyhotovenia, z jednofarebného alebo viacfarebného s väčším počtom farebného prechodu. Hlavá prednosť viacfarebného variantu je tá, že vernejšie imituje prírodný kameň. Pri nákupe nezabudnite otestovať odolnosť farebného povrchu. Skúste nechtom zájsť do farby materiálu na lícnej strane obkladu. Ak vám zostane za nechtom farba, životnosť výrobku nebude príliš dlhá. Priemerná doba životnosti kvalitného umelého kameňa sa pohybuje okolo 20 rokov.

Použitý materiál

Väčšina výrobkov sa vyrába z betónovej zmesi. Sú dva druhy a to obyčajná ( hustota 2 500 kg/m3) a odľahčená (hustota od 1800 do 2000 kg/m3). Hlavná výhoda výrobku zo štandardného betónu je jeho značná odolnosť voči mrazu či iným poveternostným podmienkam prípadne mechanickému poškodeniu. Nevýhodou však môže byť vyššia hmotnosť.

Pri odľahčenej zmesi rozlišujeme výrobok z perlitu alebo keramzitu. Rozdiel je v kvalite a cene. Perlitové výrobky bývajú kvalitnejšie. Aby sa vám obklad nedrolil a fungoval tak ako má, mali by ste vždy od výrobcu požadovať osvečenie o akosti výrobku. Dávajte si pozor na sadrové výrobky, ktoré je možné používať len v interiéri.

Na záver odporúčame domácich dodávateľov ( aj  z hľadiska skladovej dostupnosti a doby dopravy). Pri nákupe cez internet buďte opatrný. Niektorý predajcovia majú snahu opticky znižovať cenu výrobku a dokonca používať fotografie cudzích výrobkov. Vzhľadom na to, že by vám tento stavebný materiál mal vydržať roky, odporúčame byť pri jeho výbere obozretný.

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.