Nepríjemné rosenie okien, ako sa ho zbaviť?

By | 30. novembra 2018

 Nepríjemné kvapkanie počas noci, alebo pravidelné utieranie a sušenie handier nie je to, čo by sme od pohodlia domova očakávali. V okolí strešných okien môžu vznikať plesne, čo si vyžaduje renováciu. Ako rosenie okien odstrániť?

Prinášame niekoľko jednoduchých avšak účinných krokov po ktorých sa rosenie okien neobjaví. Rosenie okien môžeme spozorovať najmä v období, kedy sa objavia prvé nižšie teploty alebo mrazy. Vtedy na skle, ráme či stenách okien objavíme vlhkosť.

Kvapky začnú stekať po parapetnej doske, čo vytvára fľaky a neskôr, keď sa voda dostane do múrov vzniká nepekná pleseň. Zo začiatku ju nie je vôbec vidno, no neskôr spozorujete čierne bodky v dráhe stekania. Nepríjemný je tiež špecifický zápach, akoby „zátuch“, ktorý je cítiť hneď po otvorení dverí, keď prídete domov.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Prečo rosa vzniká?

Nemusíte sa báť, tento problém nie je žiadnym potrestaním, ani smolou, ide o fyzikálny jav, ktorý sa vyskytuje v mnohých domácnostiach. Rosa je v podstate kombinácia vlhkosti a vzduchu v interiéri s nízkou povrchovou teplotou skla či rámu.

Voda zo vzduchu sa pri určitej teplote a vlhkosti vzduchu vyzráža (vytvorí rosu) na danom mieste.  Ak teda neodstránime hlavnú príčinu, rosenie okien sa bude v pravidelných intervaloch opakovať a zhoršovať. Vzniká začarovaný kruh:

Rosenie, múry sa čoraz viac nasiaknu vodou, ochladzujú sa, izolácia nefunguje tak ako má a rosenie vzniká ešte viac.

  1. Krok

Uvedomenie si príčiny vzniku rosenia. Dôležité je tiež samotnú príčinu odstrániť, ak ju neodstránime, rosa sa bude vytvárať stále a bude sa zhoršovať.

  1. Krok (Vetranie)

Ak máte nové okná, zabudnite na to, že budete vetrať minimálne ako pri starých. Niektorý ľudia dokonca cielenie neotvárajú okná, aby „ušetrili“ na kúrení. A to je celkom problém, pretože nové okná sú viac tesné  a neprepustia vlhkosť z interiéru.

Keďže vzniká vyššia vlhkosť, vznikajú aj nepríjemné orosené okná. Je teda potrebné zabezpečiť dostatočné vetranie. Je to jednoduché, ak vlhkosť vypustíme von, vo vnútri budeme mať suchší vzduch.  To však neznamená, že máte prísť domov a nechať vetrať do bezvedomia.  Je teda potrebné nájsť optimum ako vetrať.

...

Ak máte po príchode domov pocit vydýchaného vzduchu, vetráte málo. Ideálne je nechať otvoriť okno dokorán na pár minút. Otvorená vetračka počas celého dňa v zime dostatočne priestor nevyvetrá.

 

  • vlhkosť vzduchu má výrazný vplyv na rosenie,
  • dostatočné vetranie je prevenciou pred rosením.

TIP: Vyskúšajte odmerať vlhkosť vzduchu pomocou vlhkomeru. Optimálna hodnota je cca 35%.

 

  1. Krok

Je potrebné zistiť, či je okno správne osadené, či sú tesnenia v poriadku a či nevznikla nejaká chyba pri samotnom osadení okna.Voda sa môže vyzrážať aj zo vzduchu, ktorý nie je príliš vlhký.  Úplne postačuje aj chladný povrch. V zásade platí pravidlo, že čím chladnejšie miesto máme, tým menej vlhkého vzduchu potrebujeme na vznik orosenia.

A tu je problém väčšiny ľudí, pretože aj keď vetrajú dostatočne, vzniká na oknách rosa. Tento problém však nie je možné odhaliť bez pomoci skúsenosti s montážou okien. Najčastejšie chyby prečo sa okno ochladzuje:

  • Uniká izolačný plyn (argón), sklo je roztesnené
  • Krídlo nedolieha dostatočne ku rámu
  • Inštalácia chladnej a vlhkej izolácie medzi rámom a múrom
  • Chýbajúca izolácia v určitom mieste
  • Chýbajúca izolácia úplne, alebo nedostatočne utesnený priestor pod oknom

Tieto chyby väčšinou nejdú vidieť na prvý pohľad, preto sa nedajú jednoducho odstrániť. Ak sa vám však zdá, že mohol vzniknúť nejaký problém, určite sa opýtajte odborníka, či by s vami tento problém nešiel konzultovať. Ak nejaká závada predsa len vznikla, bude sa výrazne zhoršovať.

Odborník by vám mal nastaviť a skontrolovať okná, urobiť komplexný servis a skontrolovať prípadne vymeniť tesnenia. Najmä na starých oknách je okenné tesnenie tvrdé a nemusí dobre plniť svoju funkciu. Tým sa ochladzuje okno, sklo a vzniká rosný bod.

  1. krok (odstránenie príčiny)

Bez odstránenia príčiny sa bude problém len a len zhoršovať.  Avšak, je potrebné nájsť spomínanú príčinu, či už ide o nedostatočné vetranie alebo väčší problém s oknami.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.