Starostlivosť o záhradu na jeseň

By | 19. septembra 2019

Skúsený záhradkári vedia, že príchodom chladnejších mesiacov začína príjemná robota v záhrade. Po pomaly končiacom sa lete, prichádza babie leto, počas ktorého si môžeme našu záhradu vylepšiť. Aké  rastliny môžeme vysádzať alebo čomu sa môžeme v záhrade venovať?

Stromy a  živý plot  

September je ideálny na strihanie a tvarovanie živého plota a ovocných stromov, ktoré nám  prinesú nové zdravé výhonky a následne bohatú úrodu. September je pre záhradkárov obľúbený aj z toho dôvodu, že si môžu nakúpiť a zasadiť nové ovocné alebo okrasné stromčeky, ktoré nebolo možné zasadiť počas letných mesiacov. 

V chladnejších mesiacoch si môžete všimnúť plné obchody ihličnatých stromov, ktoré sa taktiež vysádzajú v septembri. Ideálne je vyberať druhy stromčekov, tak aby mali správne pôdne ale aj vlhkostné podmienky vo vašej záhrade. Nezabudnite sledovať aj výšku ktorú v budúcnosti dosiahnú, aby ste ich neskôr nemuseli zo záhrady odstrániť, napríklad kvôli tieneniu. 

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Ihličnany sú krásne stromy, ktoré sú väčšinou zelené počas celého roka, avšak ak ich je v záhrade priveľa, nepôsobí to príjemne. Preto, ak sa vám páči výskyt ihličnanov v záhrade, bude lepšie ak ich skombinujete s opadavými krami a kvitnúcimi rastlinami. 

Sadenie stromov prebieha tak, že neporušený koreňový obal zasypete kvalitným záhradníckym substrátom. Je možné použiť na lepšie zakorenenie mykózne huby a dreviny. 

Záhony s kvetmi

Chladnejšie obdobie je ideálne na odstránenie odkvitnutých kvetov, poškodených a suchých listov a stoniek. Ak máte v záhrade chryzantémy alebo astry, doprajte im viac vlahy. Dávame však pozor, aby sa vlaha nedostávala na listy. Ak sa nejaké rastliny moc rozrástli, je čas ich presadiť alebo tiež zmladzovať. 

Ak máte k dispozícií voľné miesta, máte možnosť nasadiť nové druhy trvaliek. Krajšie bude vypadať, ak nebudete kupovať rastlinky po jednom ks, ale vysadíte spolu aspoň 3 ks jedného druhu. Vzniknú tak pekné farebné trsy. Jeseň nám dáva možnosť prerábať záhradu, čím môžu vznikať nové trvalkové záhony, pretože rastliny sa stihnú do zimy zakoreniť. Odporúčame vytvárať menšie a väčšie skupinky. 

...

Obľúbené  jesenné trvalky sú astry, turice, spomínané chryzantémy, prípadne rozchodníky.  Vo videu sa môžete inšpirovať trvalkami, ktoré kvitnú aj v neskorej jeseni.

Obľúbené vresy 

Tento rok sú vresy jedinečnou možnosťou ako si zmoderniť priestor v záhrade. Kombináciou farieb dostaneme veľmi pekný prvok v záhrade. Odporúča sa vresy kombinovať s nižšími trávami, ale ich umiestnenie je možné aj v kvetináčoch. Vres je nenáročná rastlina, ktorá vyžaduje čerstvý, kyprý a mierne kyslý substrát a ich pravidelné zalievanie, aby nevyschli. Do dna kvetináča umiestňujeme drenážnu vrstvu, aby naopak, rastliny neboli premokrené. 

Trávnik 

Po letných horúčavách si trávnik konečne oddýchne, čo môžete spozorovať tak, že bude jednoznačne zelenší. Viac zrážok a nižšie teploty pôsobia pozitívne na trávovú zmes, ktorá sa na prázdnych miestach s prekyprenou pôdou rýchlo vykličí. Príliš zničené trávniky môžete nahradiť novými, prípadne položiť nové trávnaté koberce. Práve jeseň je ideálna na zakladanie nových trávnikov.

Dekoračné trávy 

Okrasná tráva si vybojovala svoje miesto v záhrade vďaka jej nenáročnosti a atraktivite. Taktiež sa používajú v moderných záhradách. Používajú sa kombinácie rôznych druhov, prípadne v minimalistickej záhrade stačí jeden druh, z ktorého si kúpte viac kusov. Trávy majú radi slnečné miesto s priepustnou pôdou. Jediné na čo si treba dávať pozor sú rozostupy medzi rastlinami. 

Sadenie cibúľ 

 Okrasné cibuľoviny sadíme také, ktoré kvitnú na jar. Ideálne je ich sadiť v nasledovnom poradí: narcisy, snežienky, bledule a tavolíny. Následne sadíme tulipány, hyacinty, krokusy, modrice či iné druhy.  Taktiež sadíme v menších a väčších skupinkách. 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.