Posteľ ako praktický vianočný darček

By | 25. októbra 2019

S blížiacim sa časom Vianoc rozmýšľame nad rôznymi darčekmi. Málokoho však napadne, že medzi praktické darčeky môže patriť aj nová posteľ, ktorú môžeme kúpiť buď sami sebe alebo svojim blízkym. Akú posteľ kúpiť, aby mala čo najdlhšiu životnosť?

Aké existujú materiály?

Na trhu môžeme nájsť rôzne druhy postelí, ako napríklad postele drevené, čalúnené, kovové, z drevotriesky alebo vodné postele. V dnešnom článku sa budeme venovať práve drevu, z ktorých bývajú postele vyrábané.

Drevené postele

V súčasnosti sú najviac vyhľadávané aj vďaka tomu, že drevo patrí medzi moderný doplnok interiéru, ktorí pôsobí útulne a pripomína teplo domova. Každá posteľ vyrábaná z dreva je jedinečná, pretože každé drevo má iný vzor, farbu alebo charakteristiku. Avšak, treba si dávať pozor, lebo nie je drevo ako drevo. Preto rozpoznávame postele z mäkkého alebo tvrdého dreva a aj keď toto rozdelenie nie je najsprávnejšie, patrí medzi zaužívané.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Napríklad, ak vezmeme do úvahy drevo z tropických pralesov- Balza, ktoré je v danom prostredí nasiaknuté vodou a považuje sa za mäkké drevo, sa po vysušení stáva veľmi tvrdým drevom. Avšak, pre naše potreby zanecháme zaužívané rozdelenie mäkkého a tvrdého dreva.

Jedľa a borovica

Jedľové drevo sa na výrobu postelí moc často nevyužíva v porovnaní s borovicovým. Jedľa sa spracováva podobne ako smrek, a najčastejšie sa používa v stavebníctve. Je to z toho dôvodu, že má výraznú textúru a veľký podiel hŕč. Jedľové drevo spoznáme podľa červeno hnedej farby.

Borovicové drevo sa síce na výrobu postelí používa, treba však brať do úvahy, že nakoľko sa jedná o mäkké drevo, nie je dobré vystaviť ho veľkému mechanickému namáhaniu. Ak hľadáte lacnejšiu posteľ pre deti, tento druh dreva je ideálny.

...

Čerešňové drevo

Čerešňa je obľúbená na výrobu nábytku ako takého, ale jej využitie môžete nájsť  aj v kuchyni, pri výrobe hudobných nástrojov alebo drevených podláh, pretože sa jedná o odolný a kvalitný materiál. Čerešňu spoznáme jednoducho vďaka jej krásnej červeno- hnedej farbe, ktorá pripomína mahagón. Aby si čerešňa zachovala svoje kladné vlastnosti čo najdlhšie, je dobré nevystavovať ju priamemu slnečnému žiareniu, pretože začne tmavnúť.

Patrí medzi tvrdé drevo, ktoré je flexibilné, poddajné a dobre opracovateľné.

Gaštan

Jedná sa o veľmi odolné drevo s výrazným vzorom, červeno hnedej fary, ktoré je obľúbené najmä kvôli odolnosti voči poškriabaniu. Jeho využitie môžeme nájsť v kuchyni alebo v stavebníctve, kde sa využíva predovšetkým na stavbu plotov a oplotení.

Orech

Orechové drevo radíme medzi tvrdé a pevné drevo. Je výborné pre akékoľvek spracovanie, pretože sa jednoducho ohýba a opracováva. Už v minulosti sa používalo na dyhovanie, ktoré sa používa aj v súčasnosti. Používa sa predovšetkým v kombinácií s ďalším druhom dreva, ktoré tvorí pevnú konštrukciu a samotné orechové drevo sa používa predovšetkým na dvierka a doplnky. Je to z toho dôvodu, že je náchylné na preliačiny.

Bukové drevo

Bukové drevo sa používa najčastejšie na výrobu postelí. Je vhodné aj pre alergikov, pretože na rozdiel od živicového dreva nijak nezapácha. Používa sa aj na nábytok do detských izieb. Drevo pri namočení do vody zmäkne a následne je možné tvarovať ho do zložitejších tvarov. Vo vlhkom prostredí absorbuje vodu a potom napučí. Akonáhle vyschne, opäť sa zmenší. Aby nedochádzalo ku uvoľňovaniu spojov, umiestňujeme nábytok z bukového dreva najmä v suchých oblastiach.

Postele z masívu

Medzi drevené postele s najdlhšou životnosťou patrí predovšetkým masív. Masívne postele sú schopné dlhodobo odolávať vysokej hmotnosti, takže vydržia dlhodobo v každej spálni. Jedinou nevýhodou masívnych postelí je ich vyššia obstarávacia cena. S istotou však môžeme povedať, že z dlhodobého hľadiska sa kúpa masívnej postele oplatí.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.