Ako udržať matrac čo najdlhšie v dobrom stave

By | 5. januára 2021

Do zdravého životného štýlu neodmysliteľne patrí zdravý a kvalitný spánok. Takýto typ spánku vám zabezpečí dobrý a správne vybratý matrac. Predajcovia ponúkajú matrace rôznych materiálov, rozmerov, ktoré majú rozdielne technológie výroby. Široká ponuka vám dáva možnosť vybrať si matrac, ktorý vám sedí najlepšie.

Investovali ste nemálo času, kým ste si ho vybrali? Nešetrili ste a minuli ste pomerne veľa  peňazí? Tak potom chcete, aby vám tento výrobok vydržal čo najdlhšie. Aby lôžko, na ktorom spíte deň čo deň zostalo ako nové aj niekoľko mesiacov až rokov.

Na čo nezabúdať pri starostlivosti o matrac

Sú činnosti, ktoré je potrené dodržiavať, aby matrac zostal v dobrom stave čo najdlhšie a nemuseli ste ho po roku, či dvoch vyhodiť a zameniť za nový.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Vetranie

Ihneď po prebudení je správne nechať miestnosť, v ktorej ste spali, poriadne niekoľko minút vyvetrať. Vyvetrať potrebuje aj váš matrac, preto odhrňte perinu a doprajte mu uschnúť a nabrať potrebnú sviežosť. Určite ihneď po prebudení lôžko neustielajte, ani ho neprikrývajte prehozom. Človek sa v noci potí a matrac v noci dostáva zabrať, tak mi doprajte čerstvý vzduch.

Ak je možné určite aspoň párkrát do roka je dobré na matrac nechať pôsobiť priame slnečné lúče.

Otáčanie

Každý človek má svoju obľúbenú spaciu polohu, ktorej by sa tak ľahko nevzdal. Je to v poriadku, ale myslite na to, že vytvárate tlak na matrac noc čo noc na rovnakom mieste. Aby ste zabránili deformácii, preležaniu matraca, ale aj plesniam je ho potrebné raz za mesiac otočiť. Otáčať ho môžete dvomi spôsobmi:

  1. Tam, kde ste mali hlavu, budete mať nohy. Matrac síce ostane na tej istej strane, ale vymeníte aspoň jeho prvú a ľavú stranu.
  2. Pretočíte ho úplne. Čo bolo dole, bude teraz hore. Takéto otáčanie by mohlo byť problémom, ak nemajú obidve strany matraca rovnakú tvrdosť a vám vyhovuje len jedna.

Vysávanie

Ak robíte dôkladné upratovanie spálne, či detskej izby nezabudnite poutierať prach a poriadne povysávať a to nielen koberec, ale aj za posteľou, v úložných priestoroch. Pri vysávaní neobíďte ani matrac. Vysávaním ho zbavíte nielen prachu, ale odumretej časti kože, chlpov i vlasov.

Škvrny a fľaky okamžite riešte

Z času na čas sa môže stať, že na vašom matraci sa objavia fľaky od potu, moču, od krvi a iných telesných tekutín. Stane sa, že sa vám niečo naň rozleje. Nenechajte to bez povšimnutia a okamžite matrac vyčistite. Nenechajte znehodnotiť váš matrac.

Pomôcky, ktoré predlžujú životnosť matraca

Nestačí si kúpiť len super matrac, prikrývku, vankúš, či posteľnú bielizeň. Ak chce naozaj ochrániť svoj matrac kúpite si k nemu:

...
  1. Kvalitný posteľný rošt – chcete zabrániť tvorbe plesní, chcete, aby váš matrac bol dobre vetrateľný investujte aj do kvalitného roštu. Počas noci vytvárate tlak na matrac a rošt predlžuje jeho funkčnosť. Pozor rošt kupujte spolu s matracom, nie na každý matrac je rovnaký rošt. Nechajte si poradiť a informujte sa u predajcu.
  2. Chránič matraca – cenovo dostupné sú chrániče na matrac. Ich veľkou výhodou je, že sú ľahko snímateľné a prateľné v práčke. Dokonca pri viacerých sa uvádza, že sú vhodné aj do sušičky. Ak sa staráte o dieťa, alebo o človeka so zdravotnými problémami určite oceníte nepremokavé chrániče na matrac. Pri používaní spomínaného výrobku ochránite matrac od fľakov, čiastočne aj od prachových roztočov.       

Výmena posteľnej bielizne

Pri spánku sa človek potí. Na plachte ostávajú kúsky odumretej kože, chĺpky, vlasy. Nezanedbateľné sú aj prachové roztoče, či iné baktérie. Čím dlhšie spíte na tej istej plachte, tým viac sa tieto nečistoty vbíjajú do matraca. Je správne, ak posteľnú bielizeň vymieňate a periete aspoň dvakrát do mesiaca.

Čomu sa vyhnúť, aby sme životnosť matraca neskracovali

Sú veci a činnosti, ktoré by ste na matraci nemali robiť. Ich vykonávanie môže matrac znehodnotiť. Váš kvalitný matrac sa stáva nekvalitným a je vhodným kandidátom na výmenu.

Matrac nie je trampolína

Deti síce milujú skákanie a ak máte matrac s pružinou ide im to na ňom výborne. No je na mieste im vysvetliť, že matrac nie je náhrada za trampolínu.

Nerovnomerné zaťaženie

Neseďte na jeho okraji, ani ho nepoužívajte nato, aby ste niekam dočiahli.

Ak chcete zabrániť deformácii a priehlbinám určite na ňom neseďte. Matrac je vyrobený tak, aby sa na ňom záťaž rozložila rovnomerne a to sa podarí, len ak si naň ľahnete.

Nechoďte spať s mokrými vlasmi

Každý vie, že plesniam sa darí vo vlhkom prostredí. Ak idete spať s mokrými vlasmi matrac nasaje vodu, čo je výborný základ pre tvorbu plesní. Matrac je potrebné držať v suchom prostredí.

Zvierací miláčikovia do postele nepatria

Ak ste milovník zvierat, majte na pamäti, že zvieratko do postele nepatrí. Zanecháva v nej chlpy, roztoče, rôzne výlučky. Viaceré z nich majú ostré pazúriky. Ak ide o zvieratko, s ktorým chodíte von na labkách sa mu zachytávajú nečistoty, ktoré matracu neprospievajú. Väčší psík si môže z vášho matraca urobiť ležovisko, preležanisko.

Jedlu a nápojom v posteli povedzte jasné nie

Je príjemné niekoho prekvapiť a doniesť mu raňajky do postele. Oddýchnuť si , zrelaxovať  a vychutnať si pohár dobrého vína, či šálku voňavej kávy. No nájdite mi na to iné miesto ako je posteľ. Je nepríjemné spať na omrvinkách, či na fľakoch od kávy. Nie je nič zdravšie ako voňavé a čisté lôžko.

Nefajčite v spálni

Vo všeobecnosti je známe, že fajčenie škodí zdraviu. Ak však musíte, nájdite si iný fajčiarsky kútik ako je spálňa. Matrac veľmi rýchlo pohltí pachy. Áno, aj nepríjemný a nezdravý pach z cigariet, ktoré časom na ňom nechajú aj žlté nevkusné fľaky.

Neprehýňajte a nelámte ho

Pri akejkoľvek manipulácii s matracom myslite na fakt, že jeho optimálna poloha je na rovnom podklade. Ak ho potrebujte preniesť, neprelamujte ho, ale neste ho kolmo. Ak je vám pri výmene bielizne ťažký, zavolajte si pomocníka, ktorý vám s ním pomôže. Ak chcete používať polohovateľný rošt, informujte sa u predajcu, ktorý matrac je na polohovanie vhodný.

Ak chcete, aby váš matrac ostal čo najdlhšie vo výbornej kondícii riaďte sa pokynmi výrobcu a hneď pri jeho kúpe si preštudujte  ako sa o matrac starať, čoho sa vyvarovať, čo mu prospieva a naopak čo mu škodí. Iba tak si užite starostlivo vybraté lôžko dlhý čas. 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.