Ako zabezpečiť dom či byt pred zlodejom?

By | 23. februára 2018

Pocit bezpečia vo vlastnom dome je veľmi dôležitý. Mnoho z nás pri zariaďovaní domu nemyslí na to najhoršie a to je nevítaný návštevník v podobe zlodeja. Ako sa proti zlodejom chrániť? Postupne si v tomto článku prejdeme všetky dostupné možnosti.

V prvom rade by ste sa mali zamerať na bezpečnostné dvere. Oproti klasickým majú vystužené jadro, zosilnené miesta v okolí zámkov, väčší počet zámkov a hlavne, sú odolnejšie voči mechanickému poškodeniu.  Vyrábajú sa z rôznych druhov materiálu ako je plast, drevo, oceľ, hliník atď.  Vo videu nižšie môžeme vidieť z čoho sa skladá vnútro bezpečnostných dverí a tiež to, prečo je cena týchto dverí oveľa vyššia ako pri klasických dverách.


Treba si však uvedomiť, že neinvestujete do dverí ale do ochrany svojho domu pred zlodejom. Šikovný zlodej si s klasickými dverami poradí do 1 minúty hravo, bez toho aby robil hluk a pútal na seba pozornosť. Stačí mu páčidlo alebo nástroj na rozvŕtanie zámku. Pri bezpečnostných dverách to také jednoduché nemá, musí prekonať niekoľko zámkov, vystužené jadro, viac pántov, takže už pri samotnom pokuse ísť dnu mu to zaberie oveľa viac času, ak svoj úmysel vôbec dokončí.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Netreba však zabudnúť, že tak ako pri ostatných tovaroch, aj pri kúpe dverí treba byť obozretný. Aby boli vaše dvere naozaj označené za bezpečnostné musia mať certifikát na bezpečnostnú triedu, tepelné a zvukovo-izolačné vlastnosti a protipožiarnu odolnosť. Každý seriózny predajca vám ich dá okamžite, tak ako by vás mal informovať aj o zákazníkom a záručnom servise a ponúknuť vám montáž takýchto dverí. Netreba však zabudnúť, že cena bude priamo úmerná kvalite a preto nehľadajte najlacnejšie alternatívy ale pozrite si recenzie na jednotlivé produkty alebo firmy poskytujúce predaj a montáž bezpečnostných dverí.

Osobitú pozornosť by ste mali venovať aj oknám. Nemusíte sa báť, nejedná sa o výmenu všetkých okien na dome pretože existujú zabezpečovacie prvky, ktoré sa na vaše okno dajú jednoducho primontovať.  Jedná sa o uzamykací mechanizmus okna, bezpečnostnú fóliu, zabezpečenie pántov a uzamykaciu kľučku. Celkom zaujímavé video natočila spoločnosť MACO Kovanie s.r.o. v roku 2012, kde demonštruje test odolnosti okna proti vlámaniu. Svoju pozornosť venovali porovnaniu štandardného a bezpečnostného okna s kovaním MACO.  Okrem tejto spoločnosti môžeme nájsť videá od rôznych poskytovateľov zabezpečovacích prvkov.

Ako fungujú bezpečnostné fólie propaguje spoločnosť ADLOsk na nasledujúcom videu.

Ako môžeme vidieť, stačí naozaj málo aby sa ku vám zlodej dostal. Preto treba byť obozretný a nenechať nič na náhodu s tým, že sa vám také niečo nemôže nikdy stať.

ČO robiť v prípade zistenia, že sa ku vám niekto vlámal?

Ak však zistíte akékoľvek známky vlámania, okamžite privolajte políciu. Na miesto nevstupujte, aby nedošlo k zmareniu stôp, ničoho sa nedotýkajte, s ničím nemanipulujte, nič nepremiestňujte, aby si mohla polícia urobiť čo najlepší obraz o páchateľovi a jeho činnosti na mieste. Zotrvajte pri obhliadke na mieste, aby ste mohli políciu upozorniť na všetky predmety, ktoré nie sú na svojom mieste. Ak vám zmizli kreditky alebo cenné papiere, treba informovať bankové inštitúcie. Do domu nevchádzajte sami ani v prípade, že by ste videli páchateľa. Okamžite volajte políciu, aby nedošlo k ublíženiu na zdraví.

...

Svoju úlohu v ochrane majetku hrajú aj kamerové systémy.  Dokážu totiž zaznamenať tvár a činnosť páchateľa. Nie je lepší odpudzovač zlodejov ako kamera a spustený alarm. Ak by sa zlodejom podarilo alarm vypnúť, budú zaznamenaný na kamerovom zázname, ktorý môžete mať viditeľný aj na vašom mobilnom zariadení. Najčastejším bodom pozornosti sú práve rodinné domy. Okrem toho, že mnoho ľudí na svoju bezpečnosť nedbá, je menšia šanca že ich niekto vyruší ako v panelovom dome. Môže sa stať, že ak si zlodej dom vytypuje, sleduje ho niekoľko dní a lúpež si dopredu naplánuje. Treba si uvedomiť, že krádeže prebiehajú aj počas dňa. Vysoký plot môže zlodejov odradiť, avšak môže im tiež poskytnúť skvelý úkryt pred okolím.

Aké sú výhody kamerových systémov?

  • Ak zlodej uvidí, že dom disponuje kamerovým systémom, môže ho to od krádeže odradiť úplne,
  • záznamy môžete mať na vďaka prenosu cez internet na svojom mobilnom zariadení či tablete, takže uvidíte čo sa vo vašom dome deje, ak ste napríklad v práci alebo na dovolenke,
  • vďaka inteligentným nastaveniam vám môže chodiť automatická notifikácia, môže prebiehať nahrávanie počas narušenia objektu, či ukázať tvár osoby pri hlavných dverách na vašom mobile,
  • nahrávať môžete aj vaše okolie, nie len prostredie vo vnútri domu,
  • pri kamerách s nočným videním viete objekt monitorovať cez deň aj cez noc úplne bez problémov,
  • v porovnaní s ukradnutými vecami, vynaložíte minimálne prevádzkové náklady,
  • v dnešnej dobe sú kamerové systémy za priaznivé a dostupné ceny.

Zabezpečenie vášho domu vám odporúčame prebrať s odborníkmi, ktorý vám na základe vašich požiadaviek vyhotovia ponuku na mieru. Lepšie je raz zainvestovať poriadne, ako kúpiť kameru, ktorá síce nejakú osobu nasníma, ale má nekvalitný obraz, takže zlodeja nie je vidno. Aj tak by ste museli neskôr kúpiť kvalitnejšie zariadenie.  Firiem, ktoré ponúkajú kvalitné kamery a zabezpečovacie systémy je na internete mnoho, stačí si len nájsť tú, ktorá vám najviac vyhovuje. Ideálne je, ak nie ste technicky zručný nechať celý systém navrhnúť a priamo namontovať do vášho domu. Vyhnete sa tak situácií, že systém nebude fungovať tak ako má.

Malou radou ako sa vyhnúť pozornosti zlodeja je,  neinformovať ľudí na sociálnych sieťach ako je Facebook o tom, že sa chystáte na dlhšiu dobu z domu preč.  Taktiež nie je dobré chváliť sa cennosťami, prípadne priamo odfotiť kde sa nachádzajú. V žiadnom prípade nenechávajte kľúče v kvetináči, pod rohožkou, na okne, v skrinke elektromeru, plynomeru a podobne. Väčší obnos peňazí si uložte do banky, neskrývajte ich doma v ponožke. Ak aj pôjdete z domu na dlhšie preč, nenechávate úplne zatiahnuté žalúzie či rolety, aj to môže byť znakom, že sa v dome nik nenachádza.  Šikovnou vecou sú časové spínače na svetlo, kde si nastavíte hodiny od kedy do kedy má byť svetlo zasvietené. Stačí malá lampa, ktorá presvetlí miestnosť a môže to vypadať, že sa v dome stále nachádzate.  Ak sa sťahujete do nového bytu alebo domu, určite nezabudnite na výmenu zámkov.

Nasledujúce video zachytáva nepodarenú krádež motorky z rodinného domu, priamo za bieleho dňa. Ako to celé dopadlo, si pozrite sami.

 

 

 

 

 

 

 

 

                   

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.