Ako dostať prírodu do domu? Jednoducho, pomocou machu.

By | 30. januára 2018

V dobe kedy prevláda mestský ruch je pre mnoho ľudí prioritou vrátiť sa ku prírodnému nádychu bývania. Dostať prírodu do bytu a domu môžeme pomocou kvetou, malých ovocných stromčekov, ktoré sa zmestia na terasu či chodbu, rôzne palmy ale čo je úplnou novinkou o ktorej vie málokto sú machové obrazy či dokonca machové steny.

 

Väčšina ľudí chce mať podvedome okolo seba zeleň. Tí čo bývajú na dedine a majú polia, lúky, lesy či výhľad na hory hneď za domom sa nad týmto článkom možno len pousmejú. Tí čo bývajú v mestskej džungli a málokedy sa dostanú do prírody vedia o čom je reč. Každý má rád rastliny, no nie každý si ich môže vo veľkom množstve dopriať vo svojom obydlí. Problémom sú väčšinou menšie priestory ale aj časová náročnosť vo forme pravidelného polievania, hnojenia či presádzania.

 

Čo je však isté, aj trendy v zariaďovaní sa vracajú ku prírode. Farbou roku 2017 bola zelená farba a v roku 2018 ide do popredia masívne drevené prvky. V tomto duchu vznikol aj nápad, na základe ktorého si viete dopriať veľa zelene na miesta, ktoré by nik nečakal a to, priamo na stenu.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

 

Prečo práve mach?

Okrem toho, že jeho farby sú naozaj jedinečné a dajú sa rôzne kombinovať je jeho hlavnou výhodou nízka náročnosť na starostlivosť. Fakt, že mach potrebuje k svojmu životu vlhkosť, ktorú získa priamo zo vzduchu a že, porastie aj v tmavých priestoroch ako je chodba či kúpeľňa pridáva na jeho obľúbenosti. Medzi jeho kladné vlastnosti patrí to, že pomáha okysličovať miestnosť, absorbuje prebytočnú vlhkosť, má výborné antibakteriálne schopnosti, nezapácha a pôsobí upokojujúco. Hlavné je tiež to, že nepotrebuje absolútne žiadnu údržbu.

 

Nie, nie je to žiadne sci-fi ani fantasy, machové steny si môžete dopriať aj u vás doma. Sú dostupné na rôznych e-shopoch, ktoré s vami prekonzultujú rozmer steny, priestor v ktorom sa mach nachádzať a vašu predstavu čo by mal takýto machový obraz obsahovať. Môžete vytvárať rôzne logá, iniciály či obrázky. Na základe týchto parametrov vám vyhotovia cenovú ponuku a prídu celú krásu zrealizovať. Cena machovej steny závisí od veľkosti plochy, preto sú machové obrazy oveľa lacnejšie.  Ako celá „stavba“ prebieha si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

...

 

 

Čo je však podstatné, ak vám príde celý tento rozmar drahý, môžete vyskúšať výrobu svojpomocne. Všetko DIY ( Do It Yourself – urob si sám) je dnes moderné. Nemusíte začať celou stenou, stačí výroba menšieho obrazu. Dôležité je, že bude od vás. Pre inšpiráciu si môžete nájsť videá na  www.youtube.com, niektoré sú dokonca v Slovenčine. Malou nevýhodou je, že budete musieť vaše obrazy polievať, pretože nie sú vyrobené zo stabilizovaného machu, ktorý používajú firmy.

Existujú tiež machové grafity, ktorými sa inšpirovala Anna Garforth. Inšpiráciu nabrala z náhrobných kameňov obrastených machom. Výhodou je, že sú cenovo dostupné a môžu byť aj v exteriéri. Najjednoduchší je spôsob, ktorý môžete vidieť vo videu nižšie. Jednoducho vytvorenou zmesou namaľujete na podklad to, čo sa vám páči, zopár týždňov ho každý deň pokropte pomocou rozprašovača a ešte je dobré, nedávať tento náter na miesta, kde je veľa Slnka.  Jednoduché a lacné.

Na tvorbu machových stien sa používajú írske, španielske či švédsky machy. Sú to špeciálne druhy machov, ktoré sa kombinujú s rastlinami ako sú paprade, trávy, skalné ruže, či iné rastlinky, ktoré ku svojmu životu naozaj veľa nepotrebujú.

Čo sa týka obrazov, či menších obrázkov, nemusíte sa obávať a skúste si ich doma vyrobiť. Pri celých stenách by sme sa osobne zverili do rúk odborníkom. Čo je však isté, mach ako taký zaujme každého a ak budete vlastniť takúto netradičnú dekoráciu, určite urobíte dobrý dojem.

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.