Zaujímavé premeny podkrovia na obytnú oblasť

By | 27. apríla 2018

Samotnej rekonštrukcií by malo predchádzať dôležité plánovanie a výber štýlu, aký chceme v konečnom dôsledku dosiahnuť. Vyhneme sa tam zbytočným výdavkom navyše a dodatočnému prerábaniu. V dnešnom článku vám prinášame niekoľko inšpirácií na vytvorenie príjemnej atmosféry v podkrovných priestoroch.

Vzhľadom na fakt, že v dnešnej dobe odchádzajú deti od rodičov oveľa neskôr ako to bolo v minulosti, je potrebné dopriať každému v domácnosti svoj kúsok priestoru. Každý človek potrebuje pre svoj život oddych, príjemné prostredie a pokoj. Ak sa rodina rozhodne predať starý dom a má v pláne kúpiť nový, väčší je po probléme. Čo však so staršími domčekmi na dedinách alebo v meste, kde slúžilo podkrovie na odkladanie nepotrebných vecí?

Ak máte k dispozícií starší dom a chcete v ňom podniknúť rekonštrukciu, odporúčame konzultácie s odborníkmi, ktorý vám poradia s legislatívou, statikou či architektúrou. Každá dodatočná premena domu by mala podliehať stavebnému povoleniu. To už je však otázkou rekonštrukcie, my sa dnes budeme venovať rôznym štýlom zariadenia.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Máte možnosť nechať si vytvoriť projekt od dizajnéra na mieru, kde budete len regulovať to čo by tam mohlo a malo byť, alebo si budete chcieť vytvoriť vlastný projekt. Ako vypadá takýto projekt, môžete vidieť vo videu nižšie, ktoré uverejnila spoločnosť ASP Slovakia s.r.o. Zhotovenie projektu síce bude stáť určité financie, no ušetrí vám to kopec času.

V prípade, že si chcete všetko svojpomocne naplánovať zohľadnite niektoré problémy. Medzi najčastejšie problémy pri tvorbe dizajnu patrí častejší výskyt trámov, vzpier či stĺpov. Druhá vec je nedostatočná svetlá výška miestností, ktorá súvisí so sklonom strechy. Typ podkrovia sa mení od stavby domu. V historických budovách v centrách miest je podkrovie natoľko vysoké, že doň dajú umiestniť aj galérie alebo celé poschodia. Dôležitá je tiež rozloha domu. Jedno je však jasné, pre každý priestor existuje vhodné riešenie.

Lacné, rýchle a efektívne

...

Namiesto sadrokartónu môžeme na obklad stien použiť preglejky, ktoré síce evokujú chatové bývanie, avšak pri správnej kombinácií s nábytkom a kobercami, môže celý priestor pôsobiť príjemne. Rok 2018 sa vyznačuje používaním prírodných materiálov ako je drevo, koža či rôzne kovy. Celý efekt teda môžete pomocou doplnkov zmodernizovať.

Optické zväčšenie priestoru

Ak je priestor relatívne malý, je dobré používať neutrálne farby stien prípadne čisto bielu farbu. Priestor bude pôsobiť opticky väčšie. Určitú úlohu zohráva aj presvetlenie miestnosti. Odporúča sa niekoľko menších okien namiesto jedného veľkého.

Nízky strop? Nevadí

Na nízke stropy sa dá použiť jednoduché avšak finančne náročnejšie riešenie. Jedná sa o otvorenie strechy a vybudovanie strešného balkóna. Tým si poskytnete panoramatický výhľad a otvorený priestor. Strešné balkóny sa vyrábajú otvorením zostavy dvoch strešných okien. Ako to celé vyzerá si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Útulná pracovňa

V pracovni by malo byť dostatok prirodzeného svetla, aby sa človek pri robote mohol sústrediť na prácu. Odporúčaná výška pracovnej plochy je v priemere od 65 do 75 cm. Pracovný stôl by mal mať výšku od 110 cm. Táto výška je odporúčaná pre strechu so sklonom 45°. Pracovný stôl nie je vhodné umiestniť pod strešné okno, aby slnko nesvietilo priamo na monitor.

Voľba nábytku

Samozrejme, nábytok na mieru sa zdá byť finančne náročnejší avšak v konečnom výsledku to bude vyzerať lepšie. Výhodou je, že vám to stolár namontuje priamo na mieste a vy sa nemusíte v podstate o nič starať. Nábytok bude jednotný a kvalitný. Do šikmého priestoru je voľba veľkoobchodného nábytku zložitejšia.

Trámy

To či budú na očiach alebo sa schovajú za sadrokartón je vec osobného vkusu. V každom prípade ich treba dobre ošetriť proti plesni, hubám alebo hmyzu. Dôležité je, aby boli v poriadku. Všetky poškodené trámy je potrebné vymeniť.

Na rad idú spomínané inšpirácie, ktoré sú v nasledovnom videu:

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.