Hľadáte inšpirácie do záhrady? Zaujímavé môže byť záhradné jazierko

By | 27. mája 2019

Záhrada je miesto, ktoré si vyžaduje starostlivosť, ale taktiež prináša radosť s odvedenej roboty. Práve s  príchodom leta prichádza množstvo inšpirácií ako sa dá záhrada vylepšiť. Jedným z vylepšení môže byť napríklad aj záhradné jazierko.

Ešte pred realizáciou stavby jazierka, je veľmi dôležité prvotné plánovanie. Preto je dobré určiť si hneď na začiatku, aký bude jeho účel, koľko sme ochotný investovať.

TYP jazierka

Záhradné jazierka môžu mať rozličné funkcie. Niektoré sú určené na kúpanie, tzv. kúpacie jazierka, iné slúžia na chov okrasných rýb alebo sú také, ktoré slúžia ako okrasný doplnok záhrady. Je potrebné si vopred určiť čo vyhovuje vám, pretože počas realizácie projektu sa ťažko bude niečo meniť.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

S veľkosťou sa mení rozpočet

Rozpočet na záhradné jazierko je vždy individuálny. Jedno je však isté, čím väčšie a náročnejšie jazierko bude, tým väčší bude musieť byť váš rozpočet. S pribúdajúcou veľkosťou jazierka narastajú aj náklady na filtráciu, stavebný materiál, izoláciu či množstvo rastlín alebo rýb. V súčasnosti sú najobľúbenejšie kúpacie jazierka s veľkosťou od 30 do 80m3.

Tvar a vzhľad jazierka

Čim nepravidelnejší tvar jazierko bude mať, tým bude zaujímavejšie, avšak dnes je skôr trendom budovať jazierka v pravidelných geometrických tvaroch s kolmými stenami a postupne znižujúcim sa dnom. Je iba na vás, čomu dáte prednosť.

Aká má byť veľkosť jazierka?

Rozlišujeme dva pojmy. Akú plochu bude jazierko na záhrade zaberať. Vtedy jeho veľkosť berieme v metroch štvorcových. Druhý dôležitý údaj je, aké veľké bude z hľadiska objemu. V tomto prípade sa jedná a metre kubické. Čím bude jazierko hlbšie, tým bude voda v jazierku stálejšia.

Chov jazierkových rýb

Ak máte záujem o chov okrasných rýb, je lepšie jazierko hlbšie, a to z toho dôvodu, že ryby potrebujú dostatočnú hĺbku na prezimovanie. Hovoríme o hĺbke minimálne 1,2m avšak ideálne je 1,5 m a viac.  

...

Ak ste sa rozhodli pre prítomnosť rýb, je treba počítať aj s filtračným systémom s vyšším výkonom, čo samozrejme znamená väčšiu investíciu. Ryby jazierko znečisťujú svojimi výkalmi a preto je potrebné, aby bola voda dobre prefiltrovaná. V prípade nedostatočnej filtrácie hrozí, že ryby chytia chorobu alebo v najhoršom prípade uhynú.

Ak sa neviete rozhodnúť medzi kúpacím jazierkom a chovom rýb, je možné urobiť kompromis. Je na vás, či vám nebude robiť problém kúpať sa s vašimi rybami.

Kúpacie jazierko

Ak ste sa rozhodli pre jazierko v ktorom sa budete chcieť kúpať,  je nutné aby bolo  jazierkové čerpadlo umiestnené mimo jazierka. Preto ho umiestňujeme do čerpadlovej šachty alebo pri gravitačnom zapojení do filtračnej šachty. Takéto opatrenie je z bezpečnostných dôvodov, v prípade, že by došlo k prípadnému skratu, poškodeniu prívodového kábla alebo iných vážnych dôvodov. Zapojenie čerpadla tzv. na sucho môže mať aj niekoľko kladov. Napríklad, v prípade poruchy ho môžeme jednoducho vytiahnuť zo šachty a vyčistiť ho.

Murovať alebo nemurovať

Pri tejto otázke zohráva veľkú úlohu veľkosť jazierka. Ak chcete mať v záhrade malé okrasné jazierko, je možné použiť len izolačnú fóliu alebo jazierkové plastové prefabrikáty – plastové jazierka. V prípade väčšieho jazierka odporúčame použiť murivo. V jazierku tak vzniknú kolmé steny, po ktorých sediment a nečistoty sklznú až na dno. Na dne ich pohltí prúd pritekajúcej vody a po vyspádovanom dne klesajú až k dnovému výpustu alebo k čerpadlu so sacím košom, kde sú nasaté do filtra. V takýchto jazierkach sa betónuje aj dno.

Aby sme pomohli biologickej rovnováhe v jazierku, je dobré kombinovať ryby a vodné rastliny. Ryby budú fungovať ako prirodzené hnojivo pre rastliny a rastliny ako čistič vody pre ryby. Raz za čas môžeme pomôcť jazierku tak, že určitú časť vody odpustíme a dopustíme novú, čistú. S vodou z jazierka môžeme napríklad polievať záhradu alebo trávnik.

Niekoľko inšpirácií na záhradné jazierka môžeme vidieť vo videu nižšie.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.