Zariadenie kuchyne

By | 30. júna 2018

Kuchyňa je veľmi dôležitý priestor v domácnosti a preto je potrebné venovať jej dostatočnú pozornosť. Strávime v nej veľa času pri varení alebo pečení, čo si vyžaduje aby bola pekná od pohľadu ale samozrejme nesmieme zabudnúť na jej funkčnosť.

Usporiadanie kuchynskej linky

Usporiadanie kuchynskej linky je dôležité z hľadiska výberu samotnej kuchynskej zostavy. Je možnosť ju usporiadať do tvaru písmena L, do U alebo klasicky na jednu stenu. Všetko závisí od priestoru pre kuchyňu a jeho veľkosti. Dôležité je nedávať všetko príliš natesno. Človek sa najčastejšie vyskytuje v oblasti sporáka a kuchynského drezu či chladničky. Práve tieto priestory by mali byť voľné s dostatočným priestorom na pohyb.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Odkladacie priestory

Keď už vás nejaká linka zaujme, dôkladne skontrolujte aby mala dostatok odkladacích priestorov. Možno si poviete, že vám moc miesta netreba no postupne budete určite dokupovať kuchynské pomôcky ako sú panvice či plechy na pečenie a je lepšie na to myslieť dopredu. Výhodou je, ak je byt či dom vybavený menšou miestnosťou slúžiacou na odkladanie potravín, tzv. špajza. Ak nie je, je potrebné myslieť na jednu veľkú skriňu, ktorá bude slúžiť práve na odkladanie potravín. Ďalšie odkladacie priestory môžeme vytvoriť pomocou políc či poličiek.

Pracovná plocha zohráva tiež svoju úlohu a môžeme ju zväčšiť pomocou kuchynského ostrovu. Okrem získania úložného priestoru na odkladanie panvíc či iných riadov, bude slúžiť na samotné varenie. Kuchynské ostrovy môžeme umiestniť aj do menších kuchyniek, kde poslúžia naozaj efektívne.

Barový pult

Veľmi moderným a výborným pomocníkom je práve barový pult. Môže slúžiť ako priestor, kde sa naraňajkujete keď nemáte čas, alebo na prípravu nápojov keď vám príde návšteva. Jeho využitie je naozaj široké. Obľúbený je najmä vtedy, ak je kuchyňa prepojená z obývačkou.

Stena za kuchynskou linkou

...

Na priestor za kuchynskou linkou netreba zabúdať. Počas varenia sa môže stať, že niečo vyprskne na stenu a v tom prípade sa omnoho lepšie čistí obklad ako maľovka. Pekné sú aj tapety, no tie sú tiež ťažko čistia. Odporúčame obklady. Moderné sú tiež sklenené zásteny, ktoré sú krásne a kuchyni dodajú moderný nádych no sú omnoho drahšie ako klasické obkladačky. Cena za zástenu o rozmere 2m dĺžka x 1 m výška môže byť okolo 700€.  Niektorí domáci kutili dávajú za linku klasickú plávajúcu podlahu. Keďže je v kuchyni vysoká vlhkosť, takúto možnosť neodporúčame, pretože ju po čase určite vyduje, a dodatočné inštalovanie obkladu bude náročné.

Odvetrávanie

Ako sme už vyššie spomínali, v kuchyni je naozaj vysoká vlhkosť. Veľa vody sa odparuje napríklad počas varenia. Je naozaj dôležité zabezpečiť kvalitné odvetrávanie a ventiláciu. Tým zamedzíme výskytu plesní a baktérií. Na vetranie môže slúžiť aj digestor, ktorý by mal odstraňovať aj všetky pachy pri varení.

Recyklovanie

V nemeckých domácnostiach je trend recyklovať priamo v pohodlí domova. Veľa kuchynských liniek má zabudované koše na recyklovanie. Nemusíte potom vonku stáť a triediť, prípadne mať veci uložené mimo koša. V linke budú nenápadné, vám ušetria čas a nakoniec bude ušetrená aj príroda.

Osvetlenie

Ako prvé riešime hlavné osvetlenie, ktoré presvetlí celú kuchyňu. Toto osvetlenie umiestňujeme nad jedálenský stôl prípadne do stredu kuchyne. Medzi pomocné svetlá môžu patriť bodové osvetlenia, ktoré umiestňujeme nad sporák či linku alebo niekam, kde sa sústreďujú len na určitú časť. Bodové svetlá nie sú pre zrak také ostré. Posledný typ sú LED pásiky, ktoré slúžia ako doplnkové svetlo. Môžu byť umiestené po celej dĺžke linky, prípadne presvetľujú presklené časti priamo v linke.

Na záver vám prinášame niekoľko inšpirácií na kuchynské linky, ktoré môžete vidieť vo videu nižšie:

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.