Ako postupovať pri rekonštrukcií kúpeľne

By | 19. júna 2018

Pri každej rekonštrukcií kúpeľne alebo stavbe samotného domu je veľmi dôležité dôkladné naplánovanie. Ak staviate nový dom a nová kúpeľňa je už naprojektovaná, máte o starosť menej.  Pri existujúcej stavbe, či projekte vieme aká bude veľkosť kúpeľne a kde sa bude nachádzať. Dôležité je teda už len rozvrhnutie nábytku, vane či sprchového kúta, záchodu a tiež podlahy a osvetlenie tak, aby bola kúpeľňa nie len pekná a trendy, ale aj funkčná. Ako správne postupovať pri rekonštrukcií vám povieme v dnešnom článku.

Plánovanie

Dôležité je hneď od začiatku vedieť čo chceme. Potrebujete vaňu alebo sprchový kút, oddelené WC alebo záchod priamo v kúpeľni. Zídu sa dve umývadlá alebo plne postačuje len jedno. Svoju úlohu zohráva aj práčka. Práčky plnené spredu zaberajú viac miesta do priestoru, nezabudnite počítať aj s týmto faktom.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Veľkosť kúpeľne

Ak máte k dispozícií malú kúpeľňu, nesnažte sa do nej vopchať čo najviac vecí. Okrem toho, že to pôsobí rušivo, kúpeľňa neslúži na odkladanie vecí, iných ako do nej patria.  Ak máte naozaj problém s priestorom v kúpeľni, zvážte možnosť umiestnenia práčky alebo sušičky do kuchyne alebo do chodby. Ak máme k dispozícií viac priestoru, problémy s usporiadaním sa eliminujú. Moderné a šetrné k miestu sú tiež murované sprchové kúty, ktoré sa oproti kabínke lepšie čistia.

Podlahy a steny

Na výber máte z klasických keramických dlažieb, ktoré síce chladia ale v podstate nevyžadujú žiadnu starostlivosť, alebo drevo, ktoré treba pravidelne ošetrovať pred vlhkosťou, no je príjemné pre chôdzu a v interiéry vypadá naozaj luxusne. Ak máme v dome podlahové kúrenie, podlahy nebudú v zime nepríjemne studené.  Ak vás zaujali drevené podlahy, volíme z exotických olejnatých drevín, ako sú merbau, makassar alebo tík. Modernou, no nie lacnou záležitosťou sú tiež liate podlahy, ktoré sú vodotesné, mechanicky či chemicky odolné a sú vhodné aj na podlahové vykurovanie. Ich dizajn je jedinečný a zaujme naozaj každého.

Steny môžeme voliť z vodeodolného sadrokartónu (tzv. kúpeľňový), na ktorý sa prilepia obkladačky. Druhá možnosť sú porfixové alebo ytongové priečky.

...

Osvetlenie

Vzhľadom na to, že kúpeľňa je miesto, kde je vysoká vlhkosť, je potrebné do osvetlenia investovať čosi viac. Dôležité je mať jedno hlavné ( centrálne) svietidlo, ktoré pokryje celú miestnosť. Ku zrkadlám môžeme umiestniť menšie svietenie, prípadne doplniť kúpeľňu o bodové svetlá. Svetlo by malo byť teplé a prirodzené, aby nebolo moc ostré a preto sa vyvarujeme bielym studeným svetlám.

Batérie

Treba myslieť na každý detail. Existujú rôzne typy batérií pre umývadlá, sprchy aj vane. Najčastejšie môžeme nájsť stojančekové, stenové (podomietkové alebo na okraji vane). Najviac používané v súčasnosti sú batérie pákové či termostatické. Termostatické batérie zmiešavajú teplú vodu so studenou, podľa vášho nastavenia. Nájsť môžeme aj bezdotykové, ktoré fungujú na rôzne senzory. Dôležité je, nekupovať najlacnejšie, pretože ich výmenou sa vám predražia. Existuje aj veľké množstvo povrchových úprav, tvarov či farieb. Všetko závisí od finančných možností.

Nábytok

Zvoliť môžeme klasické predajné zostavy, ktoré sa dajú kúpiť v obchodných domoch. Výhoda je nižšia cena bez dlhej dodacej lehoty. V niektorých kamenných predajniach, vám vzhľad kúpeľne naprojektujú a pomôžu s výberom nábytku, obkladačiek na základe vašich požiadaviek. Druhá možnosť je využiť služby drevára, ktorý vám vyrobí nábytok na mieru. Obstarávacia cena bude síce vyššia, no kvalita použitého materiálu tiež. Výhodou je, že šikovný stolár vám vie vyrobiť veľa odkladacích poličiek a nemusíte následne dokupovať nábytok.

Farby

V dnešnej dobe sa dajú dať do kúpeľne naozaj všetky druhy farieb. Platí však jedno pravidlo, a to, aby kúpeľňa pôsobila čisto a nezapratane. Trendy je tmavomodrá farba v kombinácií s krémovou alebo fialová farba. Svoje miesto si nájde aj zelená či žltá. Môžete použiť aj výrazné farby, no treba ich skombinovať s bledými. Moderná je tiež imitácia dreva.

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.