Moderné bývanie v ISO kontajneroch

By | 23. septembra 2018

Kontajnerové domy sú presne také, ako vyznie ich názov. Jedná sa o stavbu domu z oceľových prepravných kontajnerov, ktoré sa používajú na prepravu tovaru všade vo svete, či už po železnici, na nákladných autách alebo pomocou lodí. Pomocou kontajnerov sa dajú vytvoriť zaujímavé domy, rôznych tvarov a rozmerov.

Prečo práve kontajnery?

Odpoveď je v podstate jednoduchá. Prepravné kontajnery na výrobu domov, štúdií, kancelárií či obytných blokov sa používajú najmä z dôvodu recyklácie. Keďže sa kontajnery používajú na prepravu tovaru naozaj všade, vzniká otázka, ako ich využiť keď doslúžia. Predstavme si skládku s 14 miliónmi nevyužitými kontajnermi, ktoré už doslúžili. Okrem toho, že by zaberali naozaj veľa miesta zbytočne, vznikal by tak ďalší prebytočný odpad.

Vďaka kreatívnym ľudom a ľuďom ochotným recyklovať odpad vznikajú naozaj príťažlivé stavby. V spojení s kontajnerovými domami, padlo aj slovo modulárne domy. Tento zaujímavý názov nesú stavby, ktoré sú vyrábané s väčšinovej časti, s recyklovateľných materiálov. Zaujímavá je rýchlosť výstavby modulárneho domu, kedy predajca sľubuje dodanie domu do 30 či 60 dní počas celého roka. Panel, z ktorého sú steny vytvorené sa skladá s klasickej omietky, dreva, plechu a fundermaxu.  Záujem o tieto domy rastie aj vďaka nízkym nákladom na energie a jednoduchosť vytvoriť jedinečnú kreatívnu stavbu.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

 

Výhody a nevýhody kontajnerových domov

  1. Rýchle dodanie

Mnoho kontajnerových domov je k dispozícií ako prefabrikované modulárne domy, čo skracuje čas výstavby. Niektoré spoločnosti inzerujú dokonca dodanie už do 10 týždňov. Väčšina prác sa vykonáva v továrni, čo zjednodušuje a zrýchľuje celý proces.

  1. Jednoduchá preprava a umiestnenie

Existuje celosvetový systém premiestňovania kontajnerov. Vďaka návesovým súpravám upraveným priamo na prepravu kontajnerov nie je potrebné vymýšľať nové spôsoby prepravy. Ťahač s kontajnerom sa dokáže dostať pomerne všade bez väčších problémov. Výhodou je ďalej dobrá manipulácia počas umiestňovania na pozemok. Kontajnery majú priamo vstavané oká po rohoch, za ktoré sa dajú uchytiť vďaka čomu sa dajú žeriavom jednoducho premiestňovať. Ak nie je priestor pre žeriav, manipulovať s nimi sa dá tiež zo zeme pomocou tzv. čelného ramenového prekladača, ktorý sa nachádza v každom prístave.

...
  1. Premenlivé náklady

Aj keď išlo zo začiatku o myšlienku lacného bývania, v súčasnosti to nemusí byť vo veľkej časti pravda. Cena kontajnerov a následnej úpravy, aby bol obývateľný, sa po zvýšenom dopyte taktiež zvýšila.  Ak pripočítame náklady na pozemok, inžinierske siete, montáž, prepravu či prípravu miesta, náklady sa postupne zvyšujú.

  1. Recyklácia

Hlavná je však myšlienka, aby odpad z kontajnerov odľahčil životné prostredie. Výhodou je, že môžu vzniknúť veľmi zaujímavé stavby, no tie sa u nás zatiaľ moc nevyskytujú.

Nevýhody

Nápad to je síce pekný, ale v skutočnosti sa odkupujú predovšetkým kontajnery, ktoré vykonali maximálne jednu prepravu a nepatria do zberu vôbec. Je s nimi menej roboty, pretože sú menej hrdzavé, majú menšie odreniny a nie sú poškodené rokmi používania. Naozaj ide teda o recykláciu?

Po konštrukčnej stránke sú síce kontajnery vybavené spevnenými rohmi a stenami, ale strecha až taká pevná nie je. Sú potrebné ďalšie dodatočné úpravy aby zvládla napríklad nápor snehu. Ďalšie spevnenie je nutné, ak sa chcú do kontajneru vyrezávať okná alebo dvere. Vystuženie si vyžaduje aj v prípade, že sa ukladajú dva kontajnery na seba alebo v mieste, kde sa budú spájať. Znie to síce jednoducho, no akékoľvek zváračské práce sú nákladné a niektoré môžu byť pomerne zložité.  Taktiež, keďže sa jedná o oceľové kontajnery, je potrebné ich ochrániť pred poveternostnými vplyvmi, aby ďalej nehrdzaveli.

Ak sa zamyslíme ďalej, v kontajneroch sa neprepravujú len čisté pekne zabalené tovary. Prepravovať sa môžu od neškodných po nebezpečné priemyselné materiály. To sa však pri kúpe kontajneru nemusíme dozvedieť.

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.