Lacné a ekologické bývanie v Tiny house

By | 30. októbra 2018

Na trhu vznikajú rôzne šialené dizajny domov či bytov v snahe zaujať zákazníkov. U nás síce tento trend nie je taký bežný, no v zahraničí nájdete veľké množstvo firiem, ktoré sa doslova predháňajú o šialenejší dizajn.

V niektorých krajinách ako je napríklad Japonsko, je minimalistický dizajn nutnosťou, vzhľadom na rastúce ceny nehnuteľností a pozemkov. Napríklad v Tokiu stojí jeden meter štvorcový pozemku v priemere 12 753 USD, čo je v prepočte 11 232,79 eur. Podnájom v Tokiu tiež nie je žiadna lacná záležitosť, pre predstavu, ak by ste si chceli prenajať byt o rozlohe 85m2, mesačne by vás to stálo viac ako 2 000€.

Minimalistické bývanie

Aj to je jeden z dôvodov prečo vznikla myšlienka minimalistického bývania. Projekty v Európe, Severnej Amerike, Ázii či na blízkom východe sa venuje spoločnosť BIG, Bjarke Ingels Group, ktorá bola založená v Kodani a New Yorku. Okrem samotnej architektúry a dizajnu sa zaoberá tiež stavbou, výskumom a vývojom v oblasti bývania.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

 

Ako môžeme vo videu vidieť, spoločnosť sa zaoberá viacerými zaujímavými projektami. Ich pozornosti však neunikli ani malé Tiny house, ktoré by mali byť dostupné aj pre bežného človeka. Nás zaujal konkrétne model, ktorý má názov A45.

Prototyp A45

Tento model spoločnosť BIG navrhla pre inú, novú spoločnosť Klein, ktorá plánuje predávať malé zaujímavé domčeky, vyrobené poprednými architektmi a aj keď nie je doposiaľ známe, kedy budú na predaj a aká bude ich cena, určite si zaslúžia náš obdiv.

Predsa len, vyrobiť dom v trojuholníkovom tvare, s vnútorným podlahovým priestorom 17 m2, s výškou 4m chce určitú odvahu. Vo vnútri sa nachádza krb, kuchynský kút a jedáleň. To však nie je všetko, pretože k dispozícií je tiež kúpeľňa so sprchovým kútom, umývadlom či toaletou. Po vystúpení po rebríku sa následne dostanete na poschodie, kde sa nachádza spálňa. Tento nábytok je vyrábaný z vysokokvalitných materiálov od známych firiem a dizajnérov ako sú Morsøe, Carl Hansen a Københavns Møbelsnedkeri.

...

 

Prototyp zobrazený vo videu sa v súčasnosti nachádza v Upstate New York.  A45 je montovaný na mieste z prefabrikovaných modulov a pozostáva z recyklovateľných materiálov, vrátane dreveného rámu, stenových panelov a trojuholníkového zasklenia od podlahy až k stropu. Podlaha je Douglasova jedľa a dom je mierne zvýšený na štyroch betónových pilotoch.

BIG tiež myslelo na  na off-grid zariadenia, takže predpokladáme, že bude k dispozícii nejaký druh solárnej sústavy a kompostovacie toalety, hoci o tom ešte nemáme žiadne ďalšie informácie. Off-grid zariadenia sú v podstate malé statické a prenosné energetické systémy pre odber elektrickej energie do 125 Ah/ deň, takže je možné, že tento Tiny house bude spájaný s ekologickým bývaním. Nový majiteľa budú mať možnosť prispôsobiť si dom podľa ich potrieb, čo sa týka materiálu či samotného zariadenia.

Je to fascinujúci krok pre firmu, ktorá je známa pre veľké projekty ako Lego House či Via 57 West. Spoločnosť BIG už predtým prejavila ochotu využiť svoje rozsiahle skúsenosti v oblasti dizajnu na menších projektoch, napríklad v študentskom ubytovacom stredisku pre študentov na báze kontajnerov – Urban Rigger.

Tiny house na Slovenku

Tiny house sa vo svete najbežnejšie používajú v ako hotelové „izby“, ktoré sa pohybujú v rôznych cenových kategóriach. Ubytovanie v Tiny house môžete nájsť dokonca aj na Slovensku.  Jedná sa o zážitkové ubytovanie, ktoré je vzdialené približne 50 metrov od Bojnickeho zámku v areáli Bojnickeho dvoja. Myšlienkou je bývanie v súlade s prírodou a slovenskými tradíciami.

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.