Základné informácie o zimnej záhrade. Čo to je, z čoho stavať a čím zasklievať?

By | 3. septembra 2018

Pod pojmom zimná záhrada si niekto predstaví rastlinky, ktoré dokážu v zime prežiť vonku v záhrade. To však nie je celkom pravda a preto si dnes vysvetlíme o čo vlastne ide.

Zimná záhrada

V podstate sa jedná o presklenú konštrukciu pripevnenú k budove. Predstaviť si ju môžeme ako presklenú obytnú miestnosť. Je totiž súčasťou fasády a celého objektu. Vzhľadom na to, že by mal byť tento priestor prioritne venovaný rastlinám, nejedná sa o klasickú presklenú terasu. Jedná sa o miestnosť, ktorá plní ako estetickú tak obytnú funkciu.

Niektoré rastliny je dobré „letniť“ mimo zimnú záhradu, aby sa im lepšie darilo. Naopak v chladom období sú tieto priestory náročnejšie na vykurovanie. Tento priestor nenahrádza funkciu skleníka, preto tu nemusia byť umiestnené len exotické rastliny či iná flóra.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Zimná záhrada má niekoľko predností. Jej vzhľad môže podstatne zlepšiť dojem z celého domu. Okrem zaujímavého vzhľadu získate tiež viac obytného priestoru. Čo si však najviac pochvaľujú majitelia záhrad je „továreň na kyslík“ v podobe rastlín, ktorým sa zásobujú aj ostatné  obytné priestory. Pozitívum vidíme tiež vo využití miestnosti, v ktorej by mala panovať uvoľnená atmosféra, čím vznikne nová zóna oddychu.

Kam zimnú záhradu umiestniť

Najideálnejšie je, pokiaľ ju umiestnite na juhovýchodnej strane domu. Severná strana je tiež vhodná, no bez vykurovania bude jej obývanie obmedzené. Východná strana bude ponúkať príjemné ráno no o to chladnejšie večery, čím pribúda povinnosť vykurovania. Umiestnenie na západnej strane môže spôsobiť prehrievanie počas poobedia. Ešte väčšie teplo však prináša južná strana.

...

Jej samotné umiestnenie je v podstate na vás, nie sú žiadne pravidla ako musí byť umiestnená. Taktiež je na vás, ako moc ste ochotný investovať. Ak máte k dispozícií viac peňazí, budete mať možnosť zabezpečiť si klimatizáciu či vyhrievanie, je úplne jedno, kde sa záhrada bude nachádzať. Ak máte k dispozícií menej finančných prostriedkov, odporúčame umiestnenie na juhovýchodnej strane domu, aby ste mohli zimnú záhradu využívať čo najviac.

Použitý materiál

Pre milovníkov prírody je tu možnosť stavby z dreva. Aj keď je starostlivosť o drevo o niečo náročnejšia, drevo má svoje kúzlo. Najčastejšie používané drvo je dub, borovica alebo smrek. Základnú konštrukciu tvoria  drevené hranoly.

Vďaka menšej náchylnosti na koróziu je veľmi obľúbený aj hliník. Tieto konštrukcie sú tvarovo stálejšie a vykazujú vyššiu životnosť oproti drevu. Ich výroba je však náročnejšia a nákladnejšia, preto sú hliníkové konštrukcie drahé. Dá sa však spraviť kompromis v podobe kombinácie dreva s hliníkom. Interiérová konštrukcia je v takomto prípade drevená, vonkajšia je hliníková. Dôležité je však správne a kvalitné spojenie oboch častí.

Typické sú tiež oceľové konštrukcie, ktoré treba kvôli korózií často natierať.

Okná

V dnešnej dobe prevláda použitie plastových okien, ktoré sa používajú aj v zimnej záhrade. Sú lacnejšie a lepšie tvarovateľné, čím sa dosiahne dokonalý estetický vzhľad. Jediný problém je ten, že plasty menia svoj tvar v závislosti na teplote a dajú sa teda používať len do určitých výšok. Čo by však zimnej záhrade prekážať nemalo.

Na výber je však aj sklo. Vnútorné tabule strešných výplní musia byť z bezpečnostného skla, s hrúbkou najmenej 8 mm. Sklo ponúka perfektnú svetelnú priepustnosť avšak je dobré zohnať si panely, s ktorými je bezproblémová manipulácia. (max 1×3 m)

Ak však nepotrebujete svetelnú priepustnosť ( nebude dokonale priehľadná), môžeme doporučiť tiež výplň z polykarbonátu. Táto výplň je nerozbitná, funguje aj filter UV žiarenia a je ľahšia ako sklo.

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.