Kúpili by ste si neviditeľný dom?

By | 30. októbra 2018

Možno sa milovníci Harryho Pottera potešili, no bohužiaľ, nejedná sa o žiadne kúzlo. Ide o ďalší, nový štýl v architektúre malých domov. Čo môžeme očakávať?

Invisible sustainability

Architekt Carly Coulson túto formu dizajnu nazýva „Invisible sustainability“, čo v preklade znamená „neviditeľná udržateľnosť“. Pod týmto slovným spojením si máme predstaviť dom, ktorý je zameraný na nulový odpad, nulovú spotrebu energie či vody. Zaujímavá je tiež životnosť projektu s názvom Disappear Retreat , ktorá sa predpokladá približne na 50 rokov.

Coulson vytvára esteticky bohaté a ekologicky inovatívne budovy. Všetky projekty spoločnosti spĺňajú požiadavky inštitútu Pasívny dom „PHI-Nemecko“, ktoré sa považujú za najprísnejšie. „Dokázali sme, že to môže byť dosiahnuté bez obetovania rozpočtu, estetickej tvorivosti alebo transparentnosti, dokonca aj v tom najnáročnejšom podnebí“, vyjadrila sa Carly Coulson.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Disappear Retreat

Jedná sa o panelový dom s rozlohou iba 7,7 m2. Celý dizajn je sústredený na maximalizáciu trvalo udržateľných vlastností a zníženie spotreby. Celý dom sa skladá so sklenených stien, ktoré sú trojité so silnou izoláciou. Predstavte si, že je ráno -25°C a vy nemusíte vôbec kúriť.

Celá štruktúra je vzduchotesná a spĺňa všetky štandardy pasívneho domu. Pasívne domy sú domy, ktoré udržiavajú príjemnú vnútornú teplotu počas leta alebo zimy, bez použitia vykurovacích systémov. Ani tento dom údajne nepotrebuje žiadne mechanické spotrebiče na vykurovanie či chladenie. Energia je dodávaná z fotovoltaických systémov umiestnených v sklených stenách. Úsporu vody predstavuje odchytávanie dažďovej vody priamo zo strechy do zásobníka. Zásobník ju následne upraví, a potom sa môže použiť na splachovanie a sprchovanie. O odpad sa starajú kompozitné nádoby, ktoré sa nachádzajú pod podlahou, a odpadovú vodu menia priamo na kompost. Tieto podlahy sú tri, a sú farebne rozlíšené na základe toho, na čo sa majú použiť. Jedna slúži na pitnú vodu, druhá na splachovanie a sprchovanie a tá posledná je určená na vodu dažďovú. O čerstvý vzduch sa postará rekuperačná jednotka s účinnosťou až 90%.

...

 

Dizajn projektu

Na vonkajšej strane sú odrazové sklá, ktoré pôsobia ako obrie zrkadlá, takže celá jednotka dokonalo zapadne do okolitého prostredia. Vďaka tomu tento projekt dostal názov neviditeľný dom, pretože z diaľky nie je pomaly možné identifikovať, že sa v danom priestore niečo nachádza.  Disappear Retreat sa skladá sa len z troch finálnych materiálov, ktoré vytvárajú zenovú atmosféru, ktorá zdôrazňuje vonkajšie pohľady a zvyšuje vnímaný zmysel priestoru.

Dostupnosť neviditeľných domov

Projekt bol prvýkrát ohlásený v polovici roku 2017 s prototypovým testovaním, ktoré bolo odhalené neskôr v roku 2018. Plán je vybudovať kolekciu prototypov v lese neďaleko Grand Marais v Minnesote, ktoré by slúžili ako informačné centrá o trvalo udržateľnom bývaní. Potenciálny kupujúci môže v prototype prespať a na základe skúsenosti tento projekt ohodnotiť, prípadne si prototyp obstarať.

V súčasnosti sú dostupné na predobjednanie tri modely, z ktorých každý je identický, ale s rôznymi konfiguráciami. Jedna verzia s názvom „ sauna“  je dokonca dostupná so saunovým systémom a vstavanými drevenými lavičkami.

Cena

Očakáva sa, že pasívny dom Disappear Retreats bude k dispozícii na nákup od roku 2019. Navrhovaná cena je v súčasnosti medzi 25 000 a 45 000 amerických dolárov. Spoločnosť Caulson sa podľa všetkého snaží udržať tieto dizajny cenovo dostupné pre všetkých zákazníkov.  Čo ich určite očarí, je pohľad na nočnú oblohu plnú oslnivých hviezd cez sklenenú strechu, vďaka čomu by sa mal človek cítiť, ako keby bol prepojený s prírodou.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.