Oplatí sa kúpa mobilného domu?

By | 30. apríla 2019

V dobe, kedy rastie cena podnájmov a úvery sa získavajú veľmi ťažko sa ľudia často zaujímajú o mobilné domy. Mobilné domy majú byť dobrou alternatívou pre mladé rodiny, prípadne pre ľudí, ktorí hľadajú prechodný pobyt na záhrade. Využitie týchto domov je rozsiahle a vzhľadom na to, že sa im venuje čoraz väčšia pozornosť, sme sa rozhodli tejto téme venovať aj my.

Aké varianty mobilných domov existujú?

Cena mobilného domu sa odvíja od niekoľkých faktorov. Hlavným faktorom je veľkosť rodinného domu. Môžeme ich nájsť v prevedení 1+1 alebo až 4+1. Väčšinou sa po väčších domov ohliadajú mladé rodiny s deťmi.

Vplyv na cenu má aj prevádzka domu a to konkrétne, či sa jedná o celoročne obývateľný mobilný dom alebo je určený na sezónne využitie. Domy na celoročnú prevádzku majú vyššiu obstarávaciu cenu, pretože sú zateplené dobrou izoláciou, majú dvojité okná a sú vybavené ústredným kúrením, krbom alebo kachlami. Čím väčší a lepšie vybavený je mobilný  dom, tým vyššia je jeho obstarávacia cena. Avšak, ani cena väčšieho mobilného domu sa nevyrovná sume, za ktorú by bolo možné obstarať menší byt alebo obývateľný domček.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Aká je výbava mobilných domov?

Vybavenie môže byť rôzne. Väčšinou sú v ponuke tzv. štandardné výbavy avšak je možnosť nechať si dom zariadiť na mieru. Štandard obsahuje obývaciu izbu so sedačkou, kuchyňou so vstavanými spotrebičmi, izby vybavené posteľami a úložným priestorom. V mobilnom dome nesmie chýbať WC s kúpeľňou a jedálenský kút.

...

Výhody mobilných domov

Hlavnou výhodou je nižšia obstarávacia cena oproti cene nehnuteľnosti. Keďže sa jedná o mobilný dom, je možné ho presunúť. Jeho kúpa je jednoduchšia, pretože nie je potrebné kontaktovať realitnú kanceláriu. Čo sa týka spotreby elektrickej energie, tá býva nízka.

Pri mobilných domoch nie je potrebný vypracovaný projekt a s tým spojené behanie po úradoch. Taktiež nie sú potrebné zemné práce alebo iná stavebná príprava. Za výhodu považujeme aj rýchle dodanie mobilných domov, ktoré sa pohybuje od pár dní do dvoch mesiacov od objednávky.

Nevýhody

Aby ste mohli mobilný dom niekde umiestniť, je potrebné vlastniť pozemok. Jednou s možností môže byť aj prenájom pozemku, avšak je dôležité aby bol tento pozemok pripojený na inžinierske siete.

V našich klimatických podmienkach sú tieto domy skôr využívané na rekreačné účely. Nie je vylúčené aby boli využívané aj v zime, avšak v tom prípade je potrebná naozaj kvalitná izolácia.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.