Ako znížiť náklady na bývanie? Fotovoltaické systémy ako jedna z možností

By | 24. mája 2019

Medzi obnoviteľné zdroje elektrickej energie patria solárne elektrárne. Výhoda solárnych elektrární spočíva v šetrení životného prostredia, najmä od skleníkových plynov, ktoré sa v atmosfére vyskytujú. Avšak, ich hlavná výhoda spočíva v šetrení peňaženky spotrebiteľov z hľadiska platieb za elektrinu. Pre rodinné domy sú v ponuke elektrárne s výkonom do 30 kW.


Fotovoltaické strešné systémy 

Práve stúpajúce odberné ceny elektrického prúdu sú najväčšou motiváciou k ich obstaraniu. Otázkou je, či máte záujem energiu zo Slnka využívať pre výrobu elektrickej energie alebo pre solárny ohrev vody.


Návratnosť investície 

Solárne panely sa vyznačujú dlhou životnosťou. Jedná sa o dobu 25 až 30 rokov, počas ktorých vám budú šetriť náklady. Predpokladaná návratnosť investície sa nedá určiť presne, avšak je veľmi pravdepodobné že sa vám vaša investícia vráti do 10 rokov. Všetko závisí od rôznych faktorov, ako je spotreba energie v domácnosti za rok, cena obstaraného systému atď.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →


Off-grid systémy 

Použitie týchto systémov najčastejšie nájdeme na chatách, záhradách či viničných domčekoch, chatkách v horách alebo v karavanoch, či iných ťažko dostupných miestach, kde by bolo pripojenie do distribučnej siete finančne náročné alebo dokonca nemožné.

Výhoda týchto systémov spočíva v ich flexibilite, kedy si ich jednoducho premiestnite z miesta na miesto podľa potreby. Výhodou je tiež nezávislosť na pripojení elektrickej siete. Preto sa dá povedať, že sa jedná o nezávislé, samostatné systémy, ktoré dokážu vyriešiť problém s nedostatkom prúdu na akomkoľvek mieste.

Možno ste si práve spomenuli, že k takémuto účelu slúžia aj elektrocentrály, avšak môžeme s určitosťou povedať, že off-grid systémy sú spoľahlivejšie, majú lepšiu účinnosť a v poslednom rade berú ohľad na životné prostredie.

Elektrocentrály sú častokrát hlučné, a vzhľadom na to že na svoju funkciu potrebujú palivo, ktoré sa spaľuje, produkujú škodlivé emisie. Palivo treba pravidelne dopĺňať a centrálu pred doplnením odstaviť kvôli zníženiu teploty. Off-grid nemusíte ani zapínať, ani pri odchode vypínať, sú tiché a nebudú vás obťažovať zápachom.

Tieto systémy sa delia na:

...
  • Systémy s priamym napojením ( v prípade, že spotrebiteľ potrebuje využívať energiu len v čase, kedy je intenzita slnečného žiarenia dostatočná)
  • s akumulátorom (energiu získava s vopred nabitej batérie. Tento systém sa dá bez problémov používať aj v noci)
  • hybridné systémy (pre objekty, ktoré potrebujú prísun elektrickej energie celoročne)

Z hľadiska konštrukcie sa tieto systémy skladajú z akumulátora, regulátora nabíjania akumulátora, meniča, kabeláže a samozrejme fotovoltaických panelov.


Fotovoltaické systémy pripojené k sieti – on-grid

Tieto systémy vyhľadávajú zákazníci, ktorí už sú pripojený na elektrickú prípojku. Je to z toho dôvodu, že systém on-grid je priamo napojený na konvenčnú distribučnú sieť elektrickej energie.

Keďže je klient pripojený aj k samotnej sieti, môže čerpať energiu aj počas zimného obdobia, v noci či za nepriaznivého počasia bez obmedzení. Ak má systém prebytky vyrobenej energie, ktorú už domácnosť nevie využiť, tieto prebytky sú distribuované do siete. To však neznamená, že budete „svoju“ energiu rozdávať spoločnosti.


Prebytky sa dajú predávať, a to dvoma spôsobmi:

  1. priamy predaj
  2. predaj prebytkov

priamy predaj sa využíva vtedy, ak má klient zariadenie len za účelom predaja 100% množstva vyrobenej energie. Druhý systém, predaj prebytkov sa využíva v prípade, ak má domácnosť viac energie ako potrebuje na chod spotrebičov.

Avšak, tieto systémy môžeme použiť len v prípade, ak sme nežiadali o štátnu dotáciu.


Zelená domácnostiam – štátna podpora 

Tento projekt funguje stále aj v roku 2019. Rodinné domy môžu získať dotáciu vo výške maximálne 1 750€.

Na záver by sme radi spomenuli, že prechod na ekologickejšie systémy má zmysel. Či už z hľadiska ušetrených budúcich financií alebo práve z hľadiska životného prostredia. Netreba zabudnúť, že kúpou fotovoltaických systémov sa zhodnocuje aj samotná nehnuteľnosť, čo sa dá pocítiť pri jej predaji.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.