Domáci repelent bez použitia chémie

By | 30. júna 2019

Komáre či iný hmyz dokážu byť počas leta alebo jesenných mesiacov naozaj veľmi otravné. Niektorí ľudia si poštípanie ani nevšimnú, iným sa urobia veľké nafúknuté pľuzgiere. V každom prípade, je to nepríjemné. Ako sa dá efektívne pomocou prírody pred hmyzom ochrániť?

Príjemný letný deň, kúpanie pri bazéne,  či posedenie na terase dokáže prítomnosť hmyzu dostatočne znepríjemniť.

Prvým krokom ako sa ochrániť je dostatok „B- vitamínu“

Repelenty založené na chémií sú v podstate pesticídy, ktoré by mali fungovať len na určité organizmy, avšak pri ich používaní sa môžu dostať do vody, čo ovplyvňuje všetky organizmy. Medzi najotravnejší hmyz počas leta patria komáre, proti ktorým platí najviac prevencia.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Pri zvýšení podielu vitamínu B v strave im prestane človek voňať. Okrem spomínaného vitamínu na nich pomáhajú silno aromatické rastliny ako sú afrikány, mäta, šalvia, medovka alebo bazalka. Stačí ich vysadiť za okno, na terasu alebo do priestoru, kde sa najčastejšie nachádzate a tým uskutočníte prvý krok v boji proti komárom.

Neznášajú levanduľu

Na domáci prírodný repelent potrebujeme ocot, levanduľu a rozmarín. Vodu privedieme do varu a pridáme spomínané prísady, ktoré môžu byť čerstvé alebo sušené. Necháme chvíľu lúhovať a následne tekutinu precedíme a prelejeme do fľašky s rozprašovačom. Na záver pridáme lyžičku octu, ktorý funguje ako konzervant.

Limetka s klinčekom

Do rozkrojenej limetky napicháme klinčky, ktoré používame doma v kuchyni pri varení. Táto kombinácia priestor rozvonia a zároveň odpudí nepríjemné komáre.

Ochrana pred hmyzom v domácnosti

Cesnak nakrájame na plátky, rozmiestnime ho po priestore a necháme odležať. Aj tento spôsob funguje efektívne. Avšak, niekomu môže vôňa cesnaku prekážať a preto prichádza do úvahy levanduľový olej, ktorý okrem odpudenia hmyzu, prinesie príjemnú vôňu.  Pri použití oleja potrebujeme aroma lampu.

...

Nepríjemné osi

Niekomu tento hmyz nevadí, iný majú z neho paniku, najmä však alergici. Prírodnou zbraňou v boji proti osám sú listy rebarbory, ktoré po natrhaní vložíme do vody a necháme cca jeden deň lúhovať. Tento výluh scedíme a nalejeme do fľašky s rozprašovačom.

Ak nemáme k dispozícií rebarboru, môžeme využiť čaro kávy. Tú treba nasypať na tanierik a zapáliť. Efekt sa nedostaví ihneď, avšak po chvíli bude určite fungovať.

Ako sa zbaviť mravcov

je všeobecne známe, že mravce nemajú radi škoricu. Preto im stačí cestičky po ktorých chodia, posypať mletou škoricou alebo použiť na pomoc esenciálny olej. Ak máte k dispozícií celú škoricu, môžete ju vyvariť vo vode a taktiež naliať do fľašky s rozprašovačom.

 Ak sa vám dostali do kuchyne, primiešajte do  menšieho množstva medu kypriaci prášok spolu so škoricou a následne túto zmes umiestnite na miesto, kde sa najčastejšie vyskytujú.

Ostatný otravný hmyz

Na hmyz, ktorý sa nachádza predovšetkým v záhrade môžeme použiť rôzne druhy výluhov a zákvasov . Na výluh budeme potrebovať:

  • 10 litrov vody
  • 0,5 kg listov rastlín ( podľa toho, akého hmyzu sa chceme zbaviť, vyberieme listy rastlín )

Rastliny a ich použitie proti škodcom:

  • Pŕhľava a púpava: proti voškám
  • Rebarbora: motolice, skočky
  • Praslička : hubové ochorenia
  • Papradie: štítničky a puklice

Do vody pridáme listy a necháme deň lúhovať. Zmes následne precedíme.

Pesticídmi proti včelám

Problém s výskytom včiel stále narastá. Hlavným problémom ich ubúdania sú práve pesticídy. Aj keď sú hlavným problémom ubúdania včiel pesticídy používané v hospodárstve, netreba ich trápiť ani na  vašom pozemku. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo by sme mali hľadať prírodné alternatívne cesty pred chémiou.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.