Aká je reálna životnosť matracov?

By | 19. júla 2019

Pri kupovaní matraca sa vo všeobecnosti hľadí najprv na cenu a až potom sa berie do úvahy jeho kvalita alebo životnosť. Aká je teda životnosť matraca?

Väčšinou sa môžeme na internete dočítať, že životnosť matracov je približne 5,6,8 rokov. S takýmto názorom sa môžeme stretnúť  aj u predajcov matracov. Tak ako aj elektronika alebo oblečenie, tak aj matrace majú rôzne vlastnosti. Predá sa nedá povedať, že všetky televízory vydržia 5 rokov, prípadne že všetky tričká budú slúžiť rovnako dlho. Celkovo životnosť všetkých vecí sa odvíja od toho, ako bola kvalitne vykonaná práca pri výrobe, aké materiály boli použité, prípadne od iných parametrov.

Možno si poviete, že prirovnávať elektroniku a matrace je celkom odveci, avšak aj pri matracoch závisí životnosť od kvality materiálu a od vlastností použitých materiálov. Skoro by sme zabudli, dôležitú úlohu zohráva aj to, ako sa o veci staráme.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Poďme sa teda pozrieť na to, akú majú jednotlivé matrace životnosť:

Penové matrace

Prvou kategóriou sú nekvalitné penové matrace, ktorým pri ste pri nákupe matraca nemali vôbec venovať pozornosť, pretože majú od zdravého spánku pomerne ďaleko. Ako nové sa môžu javiť celkom v poriadku, ale uisťujeme vás, že po chvíli sa prejavia všetky možné negatíva ako sú napríklad preležané miesta a pod.

Lacné matrace sú lacné z toho dôvodu, že sa pri ich výrobe šetrí a to najmä na materiály. Sú vyrobené z PUR peny a veľmi jednoduchého poťahu. Práve zloženie použitej PUR peny má v tomto prípade vplyv na životnosť matraca.

Existuje niekoľko druhov polyuretánovej peny rôznej kvality. Dôležitým údajom je objemová hmotnosť. Tá hovorí o počte kg materiálu na jednom metri kubickom. Logicky, drahšie peny majú väčšiu objemovú hmotnosť a naopak.

...

Peny s menšou objemovou hmotnosťou sú riedke a nedokážu dlhodobo odolávať tlaku tela počas spánku. Aj keď sú tieto peny lacnejšie, neoplatí sa do nich investovať, pretože materiál v matraci vydrží pri optimálnom myslení skoro rok. V kritických prípadoch môžete matrac po pol roku vyhodiť, z dôvodu vzniknutých preležanín alebo priehlbín.

Aj keď sa preležaniny prejavia skoro na každom matraci, rozdielny je čas, kedy sa prejavia. Dobrý matrac sa dá spoznať tak, že ho meníte z hygienických dôvodov a nie z dôvodu preležanín.

Kvalitné penové matrace majú objemovú hmotnosť min. 25 kg na meter kubický. Studené peny, ktoré sú drahšie dosahujú hodnoty cez 35 kg na meter kubický. Pamäťové peny sa dostávajú na výsledok 50 kg na meter kubický. Najlepšie na tom je latexová pena, ktorá dosahuje až 80 kg na meter kubický.

Ako sa dajú spoznať preležaniny? V horšom prípade je vidno určité priehlbinky. Ak ich na matraci nevidíte, môžete vyskúšať dlhú a pevnú tyč, ktorú položíte na povrch matraca a sledujte v strede medzeru medzi matracom a tyčou.

Výmena matraca z dôvodu hygieny

Niektoré matrace by vydržali aj 40 rokov, avšak nechcite si predstaviť, čo by sa za ten čas v matraci nazbieralo. Dokonca ani pri najlepšej starostlivosti by sa na matraci nemalo spávať 20 rokov. Je to z toho dôvodu, že od prvého dňa, ako sa matrac položí na posteľ na neho vplývajú okolité podmienky. Či už je to teplo, náš pot alebo prítomnosť roztočov. Ak chcete životnosť matraca ešte viac predĺžiť, používajte chránič na matrac a poťah matraca pravidelne čistite. Taktiež, ak dáte poťah dole, matrac povysávajte. Nezabudnite ho ani na odporúčane výrobcom otáčať.

Najdôležitejšie je odvádzať vlhkosť z matraca, čo môžeme dosiahnúť tým, že mu doprajeme dobrú cirkuláciu vzduchu. Preto, ak to druh matraca dovoľuje, matrac umiestňujeme na rošt alebo drevené dosky. Netreba zabudnúť ani na to, že pod posteľou by nemal byť žiadny úložný priestor.

Podľa nás je Ideálna doba, kedy treba kvalitný matrac vymeniť je približne 7 až 8 rokov.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.