Ekologické stavby šetria nielen planétu ale aj peňaženku

By | 31. januára 2020

Klimatické zmeny ovplyvňujú celú planétu, čo sa môže časom prejaviť napríklad nedostatkom vody v dôsledku sucha. Najbližšie roky sa síce nepredpokladá značná zmena klímy, avšak z dlhodobého hľadiska sa určite klimatické zmeny prejavia. Napríklad voda je dôležitá nie len pre prežitie človeka, vzhľadom na pitný režim, ale aj z hľadiska zavlažovania poľnohospodárskeho odvetvia.

ECO HOME

S ohľadom na planétu je dobré znížiť plytvanie energiami, čím môžeme ušetriť peňaženky domácností. Každá ekologická domácnosť či stavba ekologického domu pomáha k šetreniu energiami. Pojmy ekologická domácnosť a ekologický dom sa môžu zdrať rovnaké, avšak je tu určitý rozdiel.

Ekologická domácnosť

Domácnosť môžeme považovať za ekologickú ak sa snaží obmedziť používanie plastov, recykluje plasty, sklo alebo papier, prípadne nakupuje ekodrogériu, prírodnú kozmetiku, triedi bioodpad a nevypúšťa chemikálie do odpadov.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Byť ekologický môžeme byť aj tým, že budeme používať opakovateľne používané nákupné tašky, deodoranty bez obsahu hliníka, osobnú hygienu z recyklovaných a udržateľných materiálov a tak ďalej.

Dobrou správou je, že trend recyklácie sa čoraz viac rozširuje a EU sprísňuje legislatívy týkajúce sa obalov a plastov. Ak by sa legislatíva nesprísnila a ľudia by prestali byť ohľaduplný a ekologický, môže sa stať, že do roku 2050 bude v mori a oceánoch plávať viac plastového odpadu ako rýb. Situácia je dnes taká, že v oceánoch aktuálne pláva viac ako 150 miliónov ton plastov a každý rok pribúda 5 až 13 ton ďalšieho odpadu.

Ak by sme chceli tento fakt ignorovať, ignorovali by sme zároveň aj naše budúce zdravie. Plasty v oceánoch nie sú škodlivé len pre biotopy, ale aj pre zdravie človeka, nakoľko živočíchy plávajúce v moriach tento odpad konzumujú a práve tieto živočíchy sa rybolovom dostávajú do obchodných reťazcov.

...

Ekologický dom

Ekologické domy  (označované tiež pasívne domy) sú postavené zo stavebných materiálov tak, aby bola ich efektivita využitá čo najviac. Napríklad, ak je dom správne zaizolovaný, spotrebuje približne 27% energie.

Spotreba energií v domácnosti sa môže znížiť aj vďaka možnosti vykurovania budovy bez použitia klasického vykurovacieho systému ako sú napríklad radiátory, podlahové kúrenie alebo kotol. Vykurovanie domácnosti sa vykonáva pomocou slnka – zachytenej slnečnej energie.

Veľkú úlohu zohráva aj orientácia domu a osadenie okien. Ak veľké okná osadíme na južnú stranu, môžeme v zime získať prírodné teplo vniknutím slnečných lúčov a zároveň bude dostatok svetla počas dňa, vďaka čomu sa zníži potreba použitia svietidiel.

Projekt pasívneho domu je navrhnutý tak, aby na južnej (slnečnej strane) boli umiestnené izby ako je spálňa, obývačka, kuchyňa a v západnej a severnej časti je umiestnená technická miestnosť, kúpeľňa, práčovňa.

Rekuperácia

Pasívne domy sú šetrné aj vďaka tesnosti, čím sa dosiahne to, že vzduch uniká v minimálnej miere. Vetranie celého domu sa vykonáva pomocou rozvodov rekuperácie, ktoré sú nainštalované v každej miestnosti a zabezpečujú regulované vetranie.

Na vykurovanie sa používajú aj tepelné čerpadlá alebo spaľovanie biomasy (pelety, brikety, štiepka). Niektoré pasívne domy sú naprojektované tak, aby vedeli využívať dažďovú vodu na splachovanie, prípadne iné spracovanie.

A to najdôležitejšie je, že mesačné náklady na chod domácnosti sa môžu pohybovať vo výške cca 40€, čo je oproti klasickej stavbe zanedbateľná čiastka.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.