Koho postihuje spánková apnoe najčastejšie? Sú to muži alebo ženy?

By | 28. decembra 2019

Syndróm spánkového apnoe postihuje ľudí po celej planéte. Len v Poľsku má podľa štatistík problémy približne 13 mil. obyvateľov. Okrem dospelých tento syndróm postihuje aj deti a starších ľudí. Čo je syndróm spánkového apnoe a ako sa lieči?

Syndróm spánkového apnoe


Ľudovo povedané chrápanie môže byť spôsobené zdravotným stavom alebo kvôli svalstvu na hrdle. Preto apnoe delíme na OSA – obštrukčný typ (vplyvom zúženia hrdla), ktorý sa vyskytuje najčastejšie a centrálny typ, ktorý spôsobuje porucha v oblasti mozgu.


V normálnom režime spánku, bez chrápania dochádza k vdychovaniu vzduchu cez ústa a hrdlo do pľúc v pravidelnom rytme a naopak. Spiaci človek, ktorý trpí syndrómom spánkového apnoe má dávky vzduchu pravidelne prerušované. V niektorých prípadoch môže dôjsť ku úplnému zastaveniu dodania kyslíka čo spôsobí, že sa spiaca osoba náhle zobudí na nedostatok kyslíka. Väčšinou, ak to spiacej osobe nepovieme ani netuší, že sa počas spánku dusí a budí.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →


Tým, že je človek pravidelne počas noci zobudený, o kvalite spánku sa nedá ani rozprávať. Chrápajúci má následne rozhádzaný celý deň sprevádzaný únavou, podráždenosťou a ak spánková apnoe pretrváva dlhšie, môžu sa vyskytnúť problémy s pamäťou a koordináciou.


Podľa našich zistení trpí syndrómom spánkového apnoe približne 5-10% dospelých na Slovensku a 3% detí. Môžeme povedať, že mužov postihuje dva krát viac ako ženy. V prípade mužov sa jedná o čas približne po dosiahnutí veku 40 rokov. Pri ženách bol syndróm spánkového apnoe diagnostikovaný predovšetkým v tehotenstve, kedy má žena opuchnuté telo a dýchacie cesty. V prípade detí ide o opuchnuté mandle, ktoré spôsobujú problémy.

Syndróm OSA


Dnes sa budeme venovať predovšetkým obštrukčnému typu apnoe a to z toho dôvodu, že sa vyskytuje najčastejšie. Ako sme už spomínali, má súvis so svalmi na hrdle. Tieto svaly človek potrebuje na hovorenie, dýchanie či prehĺtanie avšak, počas spánku sú menej aktívne. Niektorí spiaci nemajú problém pri zúženom hrdle s chrápaním.

...


Príjem kyslíka je pre človeka veľmi dôležitý. Ak sa jeho príjem zastaví, dochádza k poklesu hladiny kyslíka v krvi.

U koho sa vyskytuje?


Okrem detí, dospelých a starších osôb, sú rizikové faktory obezita, alkohol, lieky na spanie a fajčenie. Okrem týchto faktorov môže byť príčina vzniku OSA spôsobená vývojom lebky človeka, kedy mohlo dôjsť ku vyvinutiu menšej tváre a úst a preto je jazyk priveľký pre malé ústa.

Ako sa OSA prejavuje?


Obštrukčný typ sa prejavuje predovšetkým hlasným nočným chrápaním a následnej únave počas celého dňa. Po čase, kedy syndróm nebol liečený môže dôjsť ku nespavosti, ktorá sa prejavuje negatívne na zdraví.


Problém býva u osôb, ktoré nemajú partnera alebo inú osobu, ktorá by dotyčnej osobe oznámila, že silno chrápe. Chrápajúci človek si počas noci jeho stav a budenie neuvedouje a tým pádom pripisuje dennú únavu a problémy s energiou prepracovanosti.


OSA sa prejavuje tiež chodením na záchod, pocity dusenia počas noci, ranné bolesti hlavy, dni bez energie, problémy s motorikou, sústredenosťou a pamäťou.


Kde sa dá vyšetriť?


O tom, či je potrebné navštíviť špecializovanú ambulanciou môže pomôcť rozhodnúť dotazník, ktorý môžeme nájsť napríklad na tomto odkaze – klikni tu.


V dotazníku sú otázky týkajúce sa veku, pohlavia, váhy, zdravia atď. Podľa počtu odpovedí „ano“ sa zistí, či človek patrí to kategórie s nízkym, stredným alebo vysokým rizikom. Podľa výsledku sa odprúča návšteva všeobecného lekára, ktorý ďaľej určí závažnosť a môže nariadiť návštevu špecializovaného doktora.


Diagnostika sa môže následne vykonávať pomocou pulznej oximetrie. Ide o domáce meranie počas spánku a neskôr pomocou polysomnografického vyšetrenia, ktoré meria silu dýchania a prúdenie vzduchu počas spánku.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.