Starostlivosť o záhradu počas jarného obdobia

By | 21. apríla 2020

Jar je obdobím, ktoré mnoho záhradkárov obľubuje, pretože sa objavujú nové možnosti, ako upraviť , zmeniť alebo vylepšiť našu záhradu. V súčasnosti, kedy by sme mali sedieť doma, je úprava záhrady jednou z možností, ako zabaviť deti a prežiť karanténu. Aké aktivity nás počas jari v záhrade čakajú?

Poriadky v záhrade

Našu pozornosť si zaslúžia skalky, skleníky či samotný trávnik. V skalke je potrebné odstrániť nečistoty, či už ide o popadané lístie alebo nežiadúce rastliny a následne môžeme dosypať substrát na miesta, kde je ho nedostatok. Ak sa nám uvoľnilo miesto, môžeme vysadiť nové rastliny, dosypať kamennú sutinu alebo ho necháme voľné, nech sa môžu rozrastať aktuálne vysadené rastliny. Kamene, ktoré sa po zime uvoľnili by sme mali znovu upevniť.

Skleník by sme mali v období jari navštevovať častejšie, nakoľko je potrebné zasadené priesady aklimatizovať respektíve otužovať. Týždeň, dva pred zasadením zeleniny do hriadku musíme skleník pravidelne vetrať. Vetraním sa lepšie prispôsobia a zvyknú si na okolité podmienky. Nezabudnite, že postupom času budú teploty v skleníku stúpať, preto nezabudnite častejšie polievať, prípadne si vyrobte zavlažovací systém z dažďovej vody.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Trávnik by sme mali očistiť od machu, popadanému lístiu (ak sme ho nedali do kompostu pred zimou), alebo iných nečistôt, ktoré sa nazbierali cez zimu. Neupravený trávnik nás môže znervózňovať, ale prvé týždne by sme ho rozhodne nemali kosiť, kým pôda dostatočne neuschne. Okrasné trávy vyčistíme od buriny a môžeme ich strihať. Jarný rez im prospeje.

Záhradné jazierko

Z jazierka taktiež povyberáme nežiadúce nečistoty a skontrolujeme stav rýb, ak je jazierko zarybnené. Skontrolujeme prúd vody a znovu nainštalujeme čerpadlá, ktoré sme cez zimu odstavili. S leknami počítať ešte nemôžeme a taktiež by sme nemali spúšťať zavlažovací systém, pôda má ešte dostatok vlhka po zime.

...

SADENIE – čo môžeme zasadiť?

Nákup nových priesad alebo rozmnožovanie existujúcich je hlavným dôvodom, prečo nás práca na záhrade baví. Každá jedna zelenina, ktorá sa dá skonzumovať a vyrastie, prípadne každý jeden kvetinový záhon nás poteší. Znamená to, že naša starostlivosť bola úspešná. Avšak, aby nám niečo vyrástlo, mali by sme to v správnom čase zasadiť.

Na jar môžeme sadiť ovocné stromčeky, dreviny alebo trvalky. Pri sadení stromov alebo iných rastlín si dávajte pozor na inštrukcie ohľadom konečnej veľkosti a potrebe svetla. Ovocné stromy od seba sadíme v dostatočnej vzdialenosti. Čo sa týka ovocných stromčekov, sadíme predovšetkým broskyne, marhule alebo iné teplomilné druhy. Pôda by mala byť mierne zásaditá alebo neutrálna, najdôležitejšie je, aby bola úrodná.

Od polovice marca môžeme sadiť šalát, mrkvu, petržlen, hrášok, špenát, cibuľu, prípadne skoré zemiaky. V tomto mesiaci môžeme začať aj s prihnojovaním. Dôležité je, premyslieť si čo chceme a v akom množstve hnojiť. Množstvo hnojiva závisí aj do toho, či bolo na jeseň aplikované organické hnojivo a v akom množstve. Ideálne je, zistiť, aké živiny sa v pôde nachádzajú a následne môžeme podľa získaných údajov aplikovať správne hnojivo. Tak ako aj nedostatok, tak aj prebytok minerálnych látok v pôde môže byť škodlivý.

Nemali by sme zabudnúť ani na rez, ktorý je súčasťou starostlivosti o ovocné dreviny a vo výsledku všetkým drevinám prospejú. Ruže by sme mali strihať cca 20 cm nad zemou, aby sa nám odvďačili pekným bohatým kvetom.

Po samotnej výsadbe

Sadenie je veľmi dôležité, avšak nesmieme zabudnúť ani na následnú starostlivosť. Zasadeným rastlinám doprajeme dostatok vlahy aj v niekoľkých nasledujúcich týždňoch, vďaka čomu odolajú voči suchu. Korene preniknú do hlbších vrstiev pôdy a vďaka tomu nám rastliny vydržia dlhšie aj bez vody.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.