Čo treba zohľadniť ešte pred kúpou klimatizácie?

By | 29. júna 2020

Vysoké teploty nám vedia poriadne znepríjemniť život. Aj najväčší milovníci letného obdobia budú určite súhlasiť, že spánok počas vysokých teplôt býva problémový. Máme možnosť pootvárať všetky okná, aby sme večer znížili teplotu, no tu prichádza riziko, že sa nám do domácnosti dostane rôzny hmyz. Druhá nevýhoda je, že aj vo večerných hodinách môže byť vonku stále rovnako teplo, ako v danej miestnosti. Aby sme sa doma nedusili, máme možnosť kúpiť klimatizáciu. Akú klimatizáciu pozerať a čo všetko treba zohľadniť?

Dôležitý je výkon klimatizácie

Výber správnej klimatizácie je zodpovedná práca. Ak by sme zvolili nevhodnú klimatizačnú jednotku na plochu priestoru, môžu nastať dve situácie. Buď pôjde slabá klimatizácia vo veľkom priestore neustále, čo bude mať vplyv na spotrebu elektrickej energie. Alebo bude neefektívne pracovať silná klimatizácia v malom priestore takým spôsobom, že sa bude neustále vypínať a zapínať.

Preto je dôležité pred kúpou správne vypočítať potrebný výkon. Napríklad, pri miestnosti ktorá má 10 m2 budeme potrebovať klimatizáciu s výkonom 1 kW.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Ak by sme mali umiestniť klimatizáciu do priestoru s rozlohou 25 m2, mali by sme vyberať výkon v rozmedzí 2,5 – 3,5 kW.

Čo má vplyv na výkon klimatizácie

Okrem plochy priestoru, do ktorého bude umiestnená je potrebné zohľadniť aj orientáciu na sever, juh, západ, východ či typ okien. Dôležité je tiež zhodnotiť informácie ako je počet osôb v domácnosti alebo koľko osôb sa bude v klimatizovanej miestnosti nachádzať, izoláciu miestnosti či počet elektrospotrebičov.

Na rôznych stránkach, ktoré klimatizačné jednotky ponúkajú sú rôzne kalkulačky, ktoré môžu s výberom správnej klimatizácie pomôcť.

...

Vyberáme aj podľa hlučnosti

 Predstavme si situáciu, že budeme sedieť v obývačke a popri filme nás bude rušiť hlučná klimatizácia. To by sme ešte mohli zvládnuť, no ak by sme ju mali umiestnenú aj v spálni, hluk by bol veru nepríjemný. Pri výbere je dôležité sledovať údaje o dB – decibeloch. Pri bežnom rozhovore vieme dosiahnuť hlučnosť približne 50 dB. V prípade rušnej ulice sa udáva hlučnosť 60 dB.  Klasický šepot je udávaný v 20 dB.

Tieto údaje udávame preto, aby ste mali približnú predstavu aká bude klimatizácia hlučná. Okrem vnútorných jednotiek je veľmi dôležité sledovanie hlučnosti aj vonkajšej jednotky. Ak bývate na tichej ulici alebo nechcete rušiť susedov, hlučná klíma by dobrým vzťahom nepomohla.

Okrem chladenia aj kúrenie

Skoro všetky moderné klimatizačné jednotky sú vybavené tepelným čerpadlom. To má za úlohu efektívne vykurovanie miestnosti. Tieto klimatizácie sa odporúčajú používať v prechodnom období. Klímou môžeme väčšinou kúriť až pri teplote – 7 °C.  Na trhu sú aj také, ktoré zvládnu vykurovať miestnosť aj pri mínus 20 °C.  Čo sa týka chladenia, väčšinou klimatizácie zvládajú chladiť miestnosť až do vonkajších plus 43 stupňov.

Nastavenie klimatizácie

Aby nedošlo ku nádche či zdravotným problémom, odporúča sa nastaviť teplotu v miestnosti tak, aby rozdiel medzi vonkajším prostredím a vnútorným nebol väčší ako 6 °C.  Ak bude vonku 33 °C, bude potrebné udržiavanie vnútornej teploty na 27 °C. Aj keď sa to môže zdať stále veľa, opak môže byť pravdou. Okrem teploty vzduchu je dôležitá aj vlhkosť. Ak je napríklad pri 25 °C štyridsať percentná vlhkosť, budeme mať príjemný pocit. Ak by vlhkosť vzrástla na 80% nastane pocit dusna a horúčav.

Rozdiel tiež pocítime, ak na nás bude fúkať príjemný vánok.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.