Koberec v domácnosti – jeho výhody i nevýhody

By | 22. septembra 2020

Pri zariaďovaní bytu, či domu často riešite, čo so spodnou časťou miestnosti – dať koberec? Laminátovú, či vyhrievanú podlahu? Dať jednotnú podlahu do celého bytu? Do ktorej izby koberec a do ktorej už nie?

Ľudia sa delia na dve skupiny:

Jedni hovoria jednoznačne ÁNO. A takéto sú ich argumenty:

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Zvuková izolácia

Ak zakryjete podlahu kobercom dosiahnete výbornú zvukovú izoláciu. Koberec tlmí, absorbuje  zvuky. Predstavte si hrajúce dieťa, ktoré stavia z kociek vežu. Veža spadne a kocky sa zrútia. Na laminátovej podlahe to poriadne zarachotí. Susedia sa vám určite „poďakujú“. Ak je to každý deň dve – tri hodiny, tak susedské vzťahy budú naštrbené. Ak máte koberec, zvuk padajúcich kociek sa určite stlmí. Zdrojom zvukov nie sú len deti, ale aj chôdza vás, či domáceho zvieratka.  

Tepelná izolácia

Hovorí sa, že človek prechladne najmä od nôh. Sú ľudia, ktorí sú nato zvlášť citliví. Ak ste typ človeka, ktorí rád chodí len v ponožkách, alebo naboso, určite najmä v zimných mesiacoch oceníte príjemný teplý podklad pod vašimi nohami. Pri deťoch taktiež oceníte, ak sa budú hrať na koberci. Je to pre ne príjemnejšie, ale aj predchádzate ich prechladnutiu.

Menej častá frekvencia upratovania

Na podlahe sa za 2 – 3 dni objavujú chuchvalce prachu. Preto ju musíte častejšie vysávať a následne na mokro utierať. Koberec vám na istý čas špinu a prach zakryje. Oceníte to, ak čakáte návštevu, potrebujete rýchlo nachystať občerstvenie a nestíhate vysávať a zmývať podlahu. Je dosť nepríjemné, ak pred návštevou utekajú chumáče a hrče prachu.

Útulnosť a komfort

Keď vojdete do miestnosti s kobercom máte pocit domova, tepla a útulnosti. Ak investujete do drahších a luxusnejších kobercov, izbe tým dodáte cveng s nádychom komfortu, dokonalosti a ucelenosti.  

...

Širokú ponuku kobercov nájdete na 4home.sk →

Argumenty ľudí, ktorí hovoria jednoznačne NIE:

Zdravotné problémy

V koberci, ale aj pod ním (hoci to nevidno), sa drží veľké množstvo prachu. Každý rok zachytí 2 – 3 kg prachu. Ak ste alergik, máte problémy s dýchaním určite to nie je dobré pre vaše zdravie, ani pre váš spánok.

Koberec = hltač prachu a nečistôt

Koberec nezachytáva len prachu, ale aj iné nečistoty. Pri hlbšom preskúmaní by ste v ňom našli kopec vypadaných vlasov, chlpov, odumreté čiastočky pokožky,… no nájdu sa v ňom aj omrvinky z jedla, nitky z oblečenia, či piesok z vonka.

Parazity

V koberci to žije. Našli by ste v ňom množstvo malého hmyzu, roztočov a iných nechcených spoločníkov.

Čistenie

Podlahu síce musíte vysávať a zotierať častejšie, no s kobercom je to komplikovanejšie. Ak rozlejete džús, víno, či kávu na koberec, určite nechcete, aby vám ostali škvrny. A tak sa pustíte do čistenia. Niekedy pri tom strávite dlhý čas, no s výsledkom nie ste spokojný. Napokon koberec skončí v čistiarni, čo vás to stojí čas aj peniaze.

Na trhu nájdete väčšie množstvo kvalitných vysávačov na koberce, ktoré zatočia nielen s bežnou nečistotou, ale aj s parazitmi. Tie si však vyžadujú väčšiu investíciu. 

Nebezpečenstvo pošmyknutia, či zakopnutia

Častým problémom, najmä pri menších behúňoch, sa stáva, že koberec sa pohybuje a šmýka. Pri starších ľuďoch, ale aj pri detskom naháňaní môže dôjsť k nebezpečnému pádu. Podobne je to aj v prípade, ak sa koberec roluje a vlní.

Ak trváte na koberci v tomto prípade máte najmenej tri možnosti riešenia:

  • podlepte koberec
  • pod koberec dajte protišmykovú podložku
  • koberec dajte po celej ploche miestnosti

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.