Akú farbu zvoliť do spálne?

By | 26. augusta 2020

Ak sa chcete cítiť vo svojom byte príjemne, je potrebné si ho zariadiť tak, aby pôsobil pokojným dojmom. Byt má byť miestom, kde viete zrelaxovať, kde sa radi vraciate, ktoré milujete a nevymenili by ste ho za nič. A preto je dôležité vybrať si doň farby, ktoré vás vystihujú, ktoré sú vaše obľúbené.

Hoci si to neuvedomujete, ale veľa času z dňa trávite v spálni. V spálni spíte, relaxujete pri čítaní knihy, oddychujete, či trávite spoločné chvíle s partnerom. Trh ponúka obrovské spektrum farieb. V spálni určite platí, že menej je niekedy viac. Túto múdrosť majte na pamäti aj pri výbere farby.

Výber farby určuje aj veľkosť spálne

Vo väčšine bytov je spálňa najmenšia miestnosť v byte. Väčšie miestnosti nechávate na obývačku, či na detskú izbu.  Obyčajne sa vám do nej zmestí len posteľ, možno dáka skriňa, či komoda. Pre optické zväčšeniu určite siahnite po svetlejších, pastelových odtieňoch. 

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Ak bývate v rodinnom dome a užívate si priestrannú veľkú spálňu, ktorá pôsobí veľmi priestranne až neútulne, môžete pokojne zvoliť aj tmavšie odtiene.

Vybrať veselé farby, alebo siahnuť po neutrálnych?      

Touto otázkou sa zaoberajú asi viacerí. Ak ste fanúšik pestrosti a veselosti, máte radi živé a dych vyrážajúce farby, tak pri spálni zo psychologického hľadiska moc neexperimentujte. Vybúrte sa na iných častiach bytu, ale nie na spálni. Skôr zvoľte neutrálne, prírodné farby s jednoduchou dekoráciou. Vyhnite sa gýčovým vzorom. Spálňu nepreplňujte nábytkom. Ak ju chcete oživiť, zvoľte si farebné obliečky, či dekoračný vankúš. Ak trváte na výrazne farebnej stene tak určite nie na všetky štyri strany. Vyberte si iba jednu výraznú napr. nad čelom postele a ostatné ponechajte prírodné. Strop voľte vždy biely. Príliš veľa farebných kombinácii, môže vo vás vyvolávať chaos, neporiadok a nepokoj.   

...

Všeobecne odporúčané farby

Farba spálne má na vás pôsobiť uvoľňujúco a tlmene. Chcete mať v nej pokojný spánok s pocitom bezpečia. Medzi neutrálne farby patria – biela, krémová, biela káva, či svetlo sivá. Biela farba na niekoho pôsobí veľmi fádne a má pocit sterilnosti. No je symbolom čistoty, jemnosti a jednoduchosti. Sivá, či šedá pôsobia veľmi elegantne a pokojne.

Ak máte radi ležanie v tráve a pohľad na modrú oblohu vás upokojuje, nebojte sa ju použiť aj v spálni. Modrá farba symbolizuje nielen oblohu, ale aj vodu. V človeku vyvoláva pocit dôvery. Pomáha ku kvalitnému relaxačnému spánku. Upokojuje srdcovú a mozgovú aktivitu. Pre milovníkov slnečných dní ideálnou farbou do spálne bude žltá. Pôsobí hrejivým dojmom. Vaša spálňa bude žiariť optimizmom a energiou. Pozor však, neprežeňte to z jej sýtosťou. Mohlo by sa vám stať, že sa budete budiť skôr ako by ste chceli. Ak radi chodíte do prírody, na vaše oči príjemne pôsobí zelená farba. Je to farba nádeje, ktorá vás pozitívne naladí a zbaví vás podráždenosti, či nepokoja. Nič nepokazíte ani jemne oranžovou a ružovou farbou, ktoré vystihujú vašu živosť a kreativitu. Je to obľúbená farba žien.

Ktorým farbám sa vyhnúť?

Často podliehate trendom, radi experimentujete no aj tak nie ste spokojný s konečným výsledkom? Možno ste zvolili farby, ktoré nie sú vhodné a nepôsobia dobre na vašu psychiku. Ak trpíte nespavosťou určite nesiahajte po fialovej farbe. Je to síce vášnivá farba a mnohé páry dúfajú v aktívnejší milostný život, no fialová farba pôsobí znepokojujúcim dojmom a často sa vám môže stať, že v nej myslíte na negatívne veci. Oblúkom sa vyhnute aj sýto červenej farbe. Pôsobí veľmi agresívne, nepokojne a dráždivo. Niekto v spálne takejto farby očakáva dobrý, častý a kvalitný sex. No je potrebné si uvedomiť, že sex nie je všetko a po čase táto spálňa vám určite nebude vyhovovať. Všetky tmavé farby vyvolávajú v človeku smútok, beznádej a depresiu a to predsa nechcete.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.