Nachádzajú sa v matracoch aj prírodné materiály?

By | 31. marca 2019

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, z čoho sa skladajú matrace? Čo to vlastne znamená, že ma matrac antibakteriálne vlastnosti, prípadne že sa skladá z prírodných materiálov? Je to obchodný ťah, alebo môžeme nájsť určité materiály aj v prírode?

Ako prvé sa na spanie používali prírodné materiály, ako boli konáre alebo lístie. Je teda zrejmé, prečo sa ľudstvo snažilo podmienky na spánok vylepšiť. Prvá zmena nastala v 19. storočí, kedy sa do povedomia dostali syntetické materiály. Bol predpoklad, že prírodné materiály sa na výrobu matracov používať nebudú avšak situácia je v dnešnej dobe iná.

Dopyt po prírodných materiáloch v matracoch stále rastie. Pojmy ako kokosová doska alebo latexová pena sú čoraz žiadanejšie. Jedno je však isté, tieto materiály nenájdete v lacných matracoch, pretože na nich výrobca nemôže ušetriť.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

LATEXOVÁ PENA

Dôvod, prečo je taká žiadaná sú jej ortopedické a antibakteriálne vlastnosti. Latex, ako taký je pružný a má výbornú prispôsobivosť ľudskému telu počas spánku. Jeho vyššia cena je tiež spôsobná jeho vysokou životnosťou bez straty kladných vlastností.

Prírodný materiál?

Asi vás neprekvapí, že latexová pena pre matrace sa vyrába z latexu, avšak teraz sa dostaneme ku časti, prečo sa jedná o prírodné materiály.  Latex sa nachádza v približne v desiatich percentách kvitnúcich rastlín. Tieto rastliny využívajú latex ako ochranu proti plesniam a baktériám. Práve tieto žiadané vlastnosti nestráca ani pri jeho spracovaní.

Má aj určité nevýhody, ktoré mu môžeme odpustiť. Vďaka jeho vysokej hustote majú tieto matrace oveľa vyššiu hmotnosť oproti klasickým matracom. Obstarávacia cena čisto latexových matracov je o niečo vyššia, preto väčšinou nájdeme rôzne kombinácie materiálov v matraci. Môže ísť napríklad o taštičkový matrac s latexovou vrstvou.

KOKOSOVÁ DOSKA

...

Táto doska je výnimočná tým, že sa používa na spevnenie matraca, čiže na spevnenie jeho tvrdosti. V podstate zvýši tvrdosť bez toho, aby narušila vzdušnosť matraca, ktorá je veľmi žiadaná. Aj samotná kokosová doska je výnimočne vzdušná. Vzdušnosť matraca sa spája s jeho hygienou = čím väčšia je vzdušnosť, tým lepšie odvádza pot, ktorý absorbuje počas spánku.  Tak ako aj latex patrí medzi materiály, ktoré majú antibakteriálne vlastnosti.

Odkiaľ môže kokosová doska pochádzať?

Hlavný producent je kokosovník. Jedná sa o vysokú palmu, ktorá dorastá do výšky viac ako 30 metrov. Úroda sa zbiera celoročne, pretože plody dozrievajú priebežne. Jedna palma môže mať ročne približne 50 až 60 plodov. Tieto palmy môžeme nájsť v oblasti Filipín, Indonézie alebo tiež Indie.

Zaujímavosti o kokosovníku:

  • Pestuje sa už viac ako 3 000 rokov
  • Jeho použitie je rôzne, od potravinového priemyslu až po výrobný priemysel
  • Kokosová voda je sterilná, preto sa kedysi používala ako pitná voda
  • Vláknitý povrch kokosu sa používal na tkanie

Aj pri výrobe matraca sa používa práve vláknitý povrch kokosového orecha. Druhý prírodný pomocník na výrobu matracov sa nazýva Kaučukovník.

Kaučukovník:

Jedná sa o strom, ktorý dosahuje ešte väčšie výšky ako kokosovník. Môže dorastať viac ako 40 metrov. Realita je však taká, že do takejto výšky dorastá len v prírode. V prípade kaučukovníkových plantáží sú niektoré  stromy dokonca nižšie ako kokosovníky. Životnosť týchto stromov môže byť až 100 rokov.

Z kaučokovníka dostávame prírodný latex.  Ten sa získava narezaním jeho kmeňa, do takej hĺbky, ktorá nepoškodzuje rast stromu. Biela tekutina, ktorá následne vyteká sa zbiera do nádob.

Tento strom pochádza z Južnej Ameriky. Po vynájdení vulkanizácie gumy v roku 1839 sa z neho stala významná priemyselná plodina, ktorá sa začala vysádzať po celom svete.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.