Kedy je najlepší čas vymeniť matrac?

By | 24. novembra 2019

Kvalitný spánok je pre človeka veľmi dôležitý. Niektorí ľudia si doprajú minimálne množstvo spánku, ktorí im neskôr počas dňa nechýba, alebo sú takí, čo prespia 12 hodín denne a zobudia sa nevyspatý. Dôležité je, že oba typy ľudí spánok ku životu potrebujú a určitý čas na lôžku strávia. Základ kvalitného spánku tvorí matrac, ktorí sa časom opotrebuje. Kedy je potrebná jeho výmena?

Životnosť matracov

Životnosť matracov je rôzna. Pri niektorých kvalitných matracoch sa udáva životnosť aj 25 rokov, pri tých lacnejších penových môžeme počítať so životnosťou 2 alebo 3 roky. Celková životnosť matraca závisí od kvality použitých materiálov v jeho jadre, jeho pravidelného čistenia a od typu matraca.

Výmena z dôvodu straty kladných vlastností

Matrace sú vyrábané za účelom spríjemnenia spánku a teda zvýšenia kvality spánku. Mali by poskytovať ortopedické vlastnosti, aby sa ľudská chrbtica počas spánku lepšie regenerovala.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Tieto ortopedické vlastnosti majú na starosť, aby bola chrbtica v čo najprirodzenejšej polohe a nevznikali tak rôzne tlakové body, ktoré by nás tlačili počas spánku. Keďže ľudské telo počas spania nerozloží hmotnosť rovnomerne, matrac sa musí postarať o to, aby nebola nejaká časť chrbtice prepadnutá alebo neúmerne zodvihnutá.

Medzi matrace s ortoepickými vlastnosťami patria napríklad taštičkové matrace. Tým, že sú pružinky uložené v samostatných taštičkách, vedia sa lepšie prispôsobiť chrbtici v oblasti ramien, bedier a kolien. Ortopedické vlastnosti matraca majú za úlohu zmierňovať bolesti chrbta alebo kĺbov a pôsobiť preventívne, pretože dokonalo kopírujú ľudské telo.

Problém nastáva, ak matrac stratí svoje kladné vlastnosti. Tento jav môžeme spozorovať tak, že na určitých miestach matraca sa vytvoria preležaniny. Väčšie preležaniny môžu byť viditeľné aj voľným okom. Tieto preležaniny vznikajú, ak je jadro matraca „unavené“, alebo nebol matrac pravidelne otáčaný podľa návodu výrobcu. Pravidelným otáčaním matraca sa vznik preležaním odďaľuje.

...

Avšak, ak je matrac už od výroby menej kvalitný ( napríklad lacné penové matrace), vznik preležanín sa nedá oddialiť ani otáčaním. Pri penových matracoch závisí ich životnosť predovšetkým od objemovej hmotnosti  a kvality peny. (*objemová hmotnosť = kg materiálu/m3)

Čím drahšia je pena vo vnútri matraca, tým väčšou objemovou hmotnosťou bude disponovať. Peny s nízkou objemovou hmotnosťou sú riedke a nedokážu odolávať dlhodobo tlaku ľudského tela. Jedná sa napríklad o matrace, ktoré predávajú v supermarketoch, ktorých vnútro tvorí klasická pur pena. Životnosť takéhoto matraca je naozaj smiešna a takéto matrace z hľadiska spánku môžeme považovať za vyhodené peniaze.

Kvalitný matrac spoznáme podľa toho, že jeho výmenu musíme vykonať nie z dôvodu vzniknutých preležanín, ale z dôvodu hygieny.

Výmena z dôvodu hygienickosti

Ako sme už vyššie spomínali, niektoré matrace môžu mať životnosť aj 25 rokov. Ich jadro môže mať aj po takom dlhom čase kvalitné vlastnosti, avšak problém je s mikroorganizmami a živočíchmi, ktoré matrac osídľujú.

Najznámejší živočích, ktorý sa v matraci nachádza je Roztoč. Jedná sa o 0,3 mm veľké potvory, ktoré nie je možné vidieť voľným okom. Práve tie majú za následok to, že je matrac potrebné vymeniť. Tým, že na matraci spíme a odvádzame do neho pot, preniká do matraca vlhkosť.

Roztoče pre svoj spokojný život a rozmnožovanie potrebujú teplo, vlhkosť a odumreté šupinky kože. Nachádzajú sa v každej domácnosti aj mimo spálne, preto je dôležité pravidelné vysávanie a utieranie prachu. Ak je tento živočích premnožený, jeho výkaly môžu spôsobovať rôzne dýchacie problémy, ekzémy, zápal spojoviek či pravidelné ranné soplenie.

Predstavme si, koľko by sa ich v matraci nazbieralo po 25 rokoch používania. Aj keby sme matrac pravidelne vysávali, ich počet by bol stále nadmerný. Preto je dôležité meniť matrac približne po 7 rokoch používania. V prípade, že matrac pravidelne otáčame, vysávame a čistíme, môžeme jeho životnosť o čosi predĺžiť. Dôležité je pranie poťahu matraca a pomôcť môže aj chránič matraca. Životnosť sa potom zvýši maximálne na 10 rokov.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.